În contextul epidemiologic actual, educația la distanță se dovedește a fi singura metodă de educaţie continuă care permite respectarea recomandărilor privind limitarea răspândirii noului coronavirus.
Educaţia la distanţă este cunoscută și practicată de mulţi ani în lume. Dar, în contextul epidemiologic actual, ea se dovedește a fi singura metodă de educaţie continuă, care permite respectarea recomandărilor privind limitarea răspândirii noului coronavirus.
Anul 2020 a fost desemnat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept „Anul asistentului medical”. Este, practic, un omagiu adus celei care a pus bazele asistenţei medicale moderne – Florence Nightingale, anul acesta împlinindu-se 200 de ani de la nașterea sa.
Astăzi, la 160 de ani de când Florence Nightingale înfiinţa prima școală de asistente medicale în cadrul unui spital din Londra, asistenţii medicali și moașele urmează cursuri universitare de licenţă, programe de doctorat etc. Mai mult decât atât, asistenţii medicali se specializează și ei pe domenii, precum medicii. Multe din sarcinile rezervate în trecut medicilor ajung în portofoliul lor. Există în lume ţări unde asistenţii medicali deja efectuează, de exemplu, anumite intervenţii chirurgicale, nemaivorbind despre activităţile de îngrijire a pacienţilor cu anumite boli cronice, care necesită modificări ale stilului de viaţă: diabet zaharat, hipertensiune arterială etc.
Campania globală începută în urmă cu doi ani de OMS a impulsionat cumva organizarea de programe de dezvoltare profesională pentru moașe și asistenţii medicali. În principal, se pune accentul pe acumularea de cunoștinţe clinice generale și specifice, dezvoltarea gândirii critice, a abilităţilor practice și, nu în ultimul rând, întărirea siguranţei de sine.
Perioada pe care o parcurgem acum este una deosebită, dominată de măsuri de distanţarea fizică, protecţie personală faţă de infectarea cu SARS-CoV-2, dar și de permanenta preocupare pentru protejarea pacienţilor. Cu toate acestea, procesul de educaţie continuă nu poate fi oprit. Metodele moderne de comunicare la distanţă, digitalizarea, care au devenit tot mai populare în această perioadă, permit, de exemplu, organizarea de cursuri online.
Îmbunătăţirea programelor de formare la distanţă și alinierea la standardele de practică curentă este un obiectiv permanent al filialei București a OAMGMAMR, spune Carmen Mazilu, președintele acestei organizaţii. Încă de acum patru ani, filiala București a realizat o platformă online de educaţie medicală continuă, accesibilă „oricărei persoane, indiferent de vârstă, nivel de pregătire, categorie profesională”. În urmă cu un an a inaugurat și un centru de simulare și educaţie continuă bazată pe aplicaţii practice.
Situaţia cauzată de noul tip de coronavirus accentuează nevoia de mobilizare pe termen lung a tuturor resurselor fizice și psihice ale personalului medical, făcând cu greu faţă stresului profesional; recent, filiala București a OAMGMAMR a lansat și un serviciu de suport și consiliere psihologică telefonică și online. Despre toate acestea am stat de vorbă cu Carmen Mazilu, care a acceptat să ne acorde un interviu.
Având în vedere situaţia deosebită creată de pandemia de COVID-19, cum reușesc asistenţii medicali și moașele să-și continue pregătirea profesională?
Asistenţii medicali generaliști, moașele și asistenţii medicali din România au obligaţia, prin lege, să urmeze forme de educaţie medicală continuă pentru creșterea gradului de pregătire profesională și pentru menţinerea competenţelor profesionale. De aceea, filiala București a OAMGMAMR a lansat în urmă cu un an un centru de simulare și educaţie continuă bazată pe aplicaţii practice, pe care între timp l-a dezvoltat, utilat și modernizat. Dar, în contextul epidemiologic actual și în vederea respectării recomandărilor autorităţilor, cursurile la distanţă se dovedesc a fi o soluţie pentru realizarea numărului minim de puncte de EMC, necesare avizării anuale.
Concret, cum își poate continua pregătirea profesională, la distanţă, un asistent medical din București?
Noi, conducerea filialei București, am abordat învăţământul la distanţă ca modalitate alternativă de a face educaţie continuă, încă din anul 2016. Atunci am realizat platforma EduAsistent – Portal de educaţie medicală continuă. Obiectivul principal a fost de a pune la dispoziţia colegilor noștri asistenţi medicali și moașe din București, o resursă educaţională de calitate, standardizată, adaptată nevoilor de învăţare, concentrată pe teme prioritare. Platforma EduAsistent a fost completată permanent, iar acum cuprinde un portofoliu important de cursuri care vin în sprijinul colegilor noștri. În plus, auto-organizarea individuală de studiu poate asigura o motivaţie crescută, o planificare a timpului și, nu în ultimul rând, o întărire a capacităţii de analiză și sinteză a conţinuturilor cursurilor, iar forma de evaluare are un grad de dificultate medie.
Aveţi și cursuri privind prevenirea infectării cu noul coronavirus?
Am elaborat, special pentru această perioadă, un curs cu titlul: „Prevenirea și controlul infecţiei cu SARS-CoV-2”. Obiectivele sale sunt: identificarea etiopatogeniei SARS-CoV-2 și a factorilor de risc, descrierea manifestărilor clinice și a căilor de transmitere, precum și identificarea măsurilor preventive privind transmiterea virusului. Am pus accentul pe cele mai bune practici pentru controlul infecţiei și pe modalităţile de utilizare raţională a echipamentelor individuale de protecţie, fiind inserate și materiale filmate pentru a oferi demonstraţii live. Începând cu 1 aprilie 2020, toate cursurile la distanţă puse la dispoziţie de filiala București a OAMGMAMR sunt gratuite pentru membrii care sunt ,,la zi” cu creditele de EMC și doresc să își acumuleze creditele pentru 2020.
Traversăm o perioadă dificilă. Cum sunt afectaţi asistenţii medicali și moașele în contextul acestei pandemii?
Este cunoscut faptul că, în mod obișnuit, foarte mulţi profesioniști din sănătate se confruntă cu sindromul de burnout. Asistenţii medicali și moașele sunt și ei printre cei expuși frecvent la diverși factori de stres. De altfel, foarte multe programe de educaţie continuă pe care le-am organizat până acum au fost create cu scopul de a-i ajuta să gestioneze situaţiile dificile cu care se pot confrunta și să înveţe de la specialiști diverse metode de minimizare a efectelor stresului. Cu atât mai mult în această perioadă.
Lipsa personalului specializat, lucrul în ture prelungite însoţit, în anumite cazuri, de carantinare în hoteluri pentru a nu-și pune în pericol familiile, limitările specifice cauzate de purtarea echipamentului de protecţie special, care creează o supraîncălzire însoţită de deshidratare și epuizare, lipsa echipamentelor de protecţie sau lipsa cunoștinţelor de utilizare a acestora, riscul ridicat de infectare, expunerea continuă la suferinţa pacienţilor și chiar moartea acestora, presiunea privind respectarea strictă a procedurilor de lucru, neîncrederea în pacienţi, care pot ascunde uneori informaţii importante și multe altele, pot crea probleme de ordin psihologic precum: anxietate crescută, atacuri de panică, depresie, iritabilitate și impulsivitate.
Există, la nivelul filialei București, programe de sprijin pentru aceștia?
Analizând statisticile internaţionale, am decis să venim în sprijinul asistenţilor medicali și moașelor punându-le la dispoziţie un serviciu de suport și consiliere psihologică telefonică și online – Psiho-Assist, care este funcţional din 6 mai 2020. Proiectul presupune mai multe tipuri de activităţi, și anume: suportul psihologic telefonic prin patru numere de telefon accesibile zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 9:00-21:00; suportul psihologic online prin adresa de e-mail psihoassist@oammrbuc.ro, la care pot trimite oricând solicitări privind problemele cu care se confruntă, iar specialiștii noștri vor răspunde în cel mai scurt timp; activitate de psihoeducaţie prin intermediul unor articole săptămânale de informare, care vor fi publicate în revista online a filialei București eAsistent.ro; activitate de cercetare în scopul identificării celor mai bune strategii de gestionare a situaţiilor dificile pentru viitor.
Personalul care asigură acest suport este din rândul membrilor organizaţiei?
Echipa de lucru pentru organizarea și desfășurarea acestui proiect este formată din patru psihologi cu atestat de liberă practică eliberat de Colegiul Psihologilor din România, cu formare în consiliere psihologică, psihoterapie sau psihologie clinică și cu experienţă îndelungată în domeniu. Lista cu specialiștii implicaţi în acest proiect poate fi consultată pe www.oammrbuc.ro. Practic, prin intermediul acestui proiect, ne dorim să le acordăm un sprijin concret colegilor noștri pentru a trece, toţi, cu bine peste această perioadă atipică și solicitantă.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe