Newsflash

Viața Medicala - Ediția 31 (1073) din aug. 2010


Istoria eradicării variolei – învăţăminte –

de Prof. dr. Constantin CIUFECU - aug. 6, 2010

    Supravegherea şi controlul epidemiologic au constituit factori esenţiali ai programului de eradicare a variolei – afirmaţie unanim recunoscută actualmente.
    Datele furnizate de supraveghere au reprezentat informaţiile care au asigurat monitorizarea, adaptarea strategiei şi progresul controlului eradicării. Setul minim de informaţii culese se referea la prezenţa noilor focare, la gradul de difuziune al izbucnirilor epidemice, la caracteristicile cazurilor după gen, vârstă şi status vaccinal. Deciziile strategice s-au bazat pe urmărirea indicatorilor de morbiditate şi mortalitate cu care se evalua progresul eradicării şi se justifica politica deciziilor şi conducerea programului. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

„Manelizarea“ – noua politică a concurenţei?

de Alice ŢUCULESCU - aug. 6, 2010

  Fire practică, inventivă, cu ochiul şi mâna îndelung exersate pe detaliu, doctorul Horaţiu Angelescu pare a face parte mai curând din vechea gardă a chirurgilor noştri. A celor care şi-au însuşit arta supravieţuirii numai prin performanţă.
  Şi astăzi – când se vorbeşte tot mai apăsat de un orizont al eşecului –, experienţa sa profesională, dar şi de viaţă tumultuoasă, poate pune pe un medic tânăr, dornic cu adevărat să înveţe, pe o nesperată şină a succesului.
  Povestea acestui excelent flebolog de la Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament „Dr. Victor Babeş“ Bucureşti, care a imaginat cu decenii în urmă – în premieră pe plan internaţional – o nouă metodă chirurgicală pentru tratamentul ulcerului de gambă, reuşind să dea strălucire unui domeniu de nişă, o puteţi afla citind interviul pe care mi l-a acordat de curând. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Reuniune de patologie digestivă

de Dr. T. C. - aug. 6, 2010

   Nu demult, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova a găzduit al XXX-lea Simpozion Naţional de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă, organizat în colaborare cu Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie şi Societatea Română de Endoscopie Digestivă. Concomitent, s-a desfăşurat şi reuniunea asistenţilor medicali – Simpozionul Naţional de Nursing în Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie
Digestivă.
   Simpozionul a beneficiat în ultimul an de un website administrabil dinamic, adus la zi în permanenţă, care a permis menţinerea comunicării prin e-mail şi anunţuri de tip newsletter cu toţi participanţii (http://gastro2010.umfcv.ro/). (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

BREF

de Dr. E. G.-P. - aug. 6, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Neurologie clinică de avangardă

de Dr. Aurel F. MARIN - aug. 6, 2010

   Recent, la Eforie Nord, s-au desfăşurat lucrările celui de-al 6-lea Congres al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), organizaţie ştiinţifică deja afirmată internaţional prin parteneriate cu prestigioase societăţi ştiinţifice europene şi mondiale, dar şi cu instituţii academice de mare prestigiu. Publicăm, în acest număr, o prezentare a principalelor teme aflate în dezbatere, alături de un interviu acordat, în exclusivitate pentru cititorii săptămânalului „Viaţa medicală“, de dl prof. dr. Dafin Fior Mureşanu, preşedintele SSNN, într-un grupaj realizat de dr. Aurel F. Marin. (...)

 

Progres continuu şi abordări interdisciplinare noi

de Dr. Aurel F. MARIN - aug. 6, 2010

Interviu cu dl prof. dr. Dafin Fior Mureşanu, preşedintele Societăţii pentru Studiul
Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii, copreşedinte al celui de-al 6-lea Congres SSNN
(...)

 

FOTODERMATOZELE

– rezultatul acţiunii nocive asupra organului cutanat al radiaţiilor solare – nu sunt numai un subiect medical „de sezon“, ci – prin consecinţele patologice, uneori grave, – unul de permanentă actualitate. „Soarele arde altfel decât odinioară“, constată tot mai mulţi dintre „fanii“ plajelor marine, ai culmilor montane deschise ori ai ştrandurilor. Este o constatare pusă în evidenţă – deci, obiectivată, prin măsurarea zilnică a intensităţii radiaţiilor ultraviolete şi comunicarea rezultatului odată cu buletinul meteo. Despre răspunsul la expunerea la soare a diferitelor fototipuri de piele şi despre patologia de sorginte actinică, în studiul publicat „în serial“, sub semnăturile dnilor prof. dr. Justin Diaconu şi dr. V. Benea. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Cuvântul eludat

de Dr. Mihail MIHAILIDE - aug. 6, 2010

    În succesiunea de întâmplări considerate de interes jurnalistic – cele mai multe, în fapt, de o reiterată banalitate, altele de ascuns interes comercial (sub forma aşa-ziselor conferinţe de presă: doi vorbesc, patru ascultă şi apoi întreabă pe lângă subiect) care, ulterior, se cer a fi scoase la lumină în redacţii – prea puţine sunt evenimente, prin organizare, participare şi semnificaţie. Un astfel de eveniment a fost cel despre care am relatat într-o notă publicată în „Viaţa medicală“ din 23 iulie a.c., intitulată „În spiritul jurământului hipocratic“. Se referea la dezvelirea, în curtea Institutului Clinic Fundeni, a bustului în bronz reprezentându-l pe marele chirurg Dan Setlacec, o realizare a sculptorului Ionel Stoicescu, la un an de la dispariţia Profesorului, prin diligenţele elevilor săi, în speţă a dlui prof. dr. Irinel Popescu. Această „filială“ neuitare, faţă de părintele lor spiritual, m-a impresionat prin raritatea gestului în zilele ce se petrec, dar şi prin sperata forţă a exemplului. Cu atât mai mult azi, când, atingând vârsta pensionării, maeştrii de până atunci pleacă pe scara de serviciu, iar în privinţa „eternizării“ memoriei lor, lucrurile stau ca în cazul bustului savantului Victor Babeş, de la Facultatea de Medicină din Bucureşti, care se înfăţişează miilor de studenţi români şi străini mutilat, în indiferenţa conducerii UMF „Carol Davila“… (...)

 

La Arad, despre durere

de Prof. dr. Francisc SCHNEIDER - aug. 6, 2010

   Facultatea de Medicină a Universităţii din Arad, Colegiul Medicilor şi Centrul Cultural Judeţean, în colaborare cu Compania Pfizer au organizat, între 15 şi 17 iulie a.c., Şcoala de vară cu tema „Abordarea clinică şi terapeutică a pacientului vârstnic cu durere cronică“.
  Cursurile, dezbaterile şi demonstraţiile au fost de real interes pentru cursanţi, în cea mai mare parte medici de familie. Au fost deosebit de apreciate comunicările despre „Fiziologia clinică a durerii şi durerea ca urgenţă“ (prof. dr. Daniela Motoc şi dr. Marius Ozarchievici – organizatorii reuniunii), „Durerea la pacientul suferind de afecţiuni tumorale“ (conf. dr. Coralia Cotoraci şi dr. Csaba Szekely), „Analgezia postoperatorie“ (prof. dr. Teodora Olariu), dar şi cele despre „Durerea cronică neuropată“, „Durerea cronică şi afectarea psihică“, „Durerea cronică în afecţiuni osteoarticulare, miofasciale şi cutanate“. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

CONCURS DE IDEI PENTRU PANTEONUL ROMÂNIEI

- aug. 6, 2010

   Constituirea unui Panteon al României care să pună în evidenţă personalităţile marcante, de intensă strălucire, din patrimoniul nostru cultural şi spiritual, a devenit o datorie morală pentru cel mai înalt for al conştiinţei româneşti, Academia Română.
   În acest sens, Fundaţia Panteonul României, asociaţie nonprofit, organizează un concurs de idei în scopul prezentării unor opinii avizate asupra unui monument ce se doreşte să nu fie doar o oglindire a instituţiilor similare din Europa, ci să reflecte un stil arhitectonic tradiţional românesc. (...)

Necesitatea înfiinţării unei noi societăţi ştiinţifice medicale

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - aug. 6, 2010

   Efectele secundare ale medicamentelor sunt din ce în ce mai frecvent întâlnite, fenomen preocupant în întreaga lume, dar care în România se manifestă cu mai multă intensitate. Cauzele pentru care ţara noastră deţine (şi) în acest domeniu un trist record sunt multiple. În primul rând, consumul de medicamente per capita este mai ridicat la noi, îndeosebi ca urmare a disparităţii repartiţiei fondurilor, care se scurg spre sectorul curativ, în timp ce prevenţia este flagrant neglijată. Ca urmare, avem un mare număr de îmbolnăviri. Actul medical se finalizează şi se rezumă, de regulă, la prescrierea unei reţete, neglijându-se celelalte laturi ale planului terapeutic. Nu în ultimul rând ca importanţă, semnalăm presiunea excesivă şi pe toate căile exercitată de casele de medicamente, care urmăresc obţinerea de profituri cât mai mari. (...)
 

O nouă opţiune în terapia dislipidemiei

de Dr. Maria DRAGOTĂ - aug. 6, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Un promiţător succes de librărie

de Prof. dr. Alexandru DIMITRESCU - aug. 6, 2010

  O remarcă ce se impune a fi făcută de la început este că lucrarea dnei dr. Mihaela Popescu, intitulată „MANIFESTĂRI CUTANATE ÎN ALCOOLISMUL CRONIC“, este o premieră în literatura de specialitate de la noi din ţară.
  Deşi titlul o limitează la învelişul cutanat, conţinutul cărţii se extinde şi la toxicitatea alcoolului etilic şi la efectele acestuia asupra întregului organism. Manifestările cutanate în alcoolismul cronic sunt consacrate în şaizeci de pagini din totalul de o sută patruzeci şi cinci ale cărţii. Intervenţia alcoolului în etiopatogeneza a numeroase afecţiuni dermatologice este permanent menţionată, subliniindu-se participarea „licorii bahice“ cu precădere în afecţiuni ca rozaceea (în aceasta constituind un adevărat test diagnostic), în porfirii (în particular în porfiria cutanată tardivă), precum şi în sindromul Bureau-Barrière, în care alcoolul joacă rolul etiologic principal. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Încoronarea dezvoltării actuale a Neurochirurgiei

  Necesitatea existenţei unui reper de cunoştinţe acumulate în cursul evoluţiei unei specialităţi reprezintă un moment esenţial în cadrul dezvoltării acestei specialităţi în orice ţară. Acest lucru se datoreşte rolului deosebit pe care existenţa unui astfel de reper îl are atât pentru marcarea momentului istoric pe care îl îmbracă dezvoltarea respectivului domeniu de specialitate în cadrul ţării respective, cât şi nevoii stringente de a se pune la îndemâna noii generaţii de specialişti în formare, un bagaj de cunoştinţe de ultimă oră pentru pregătirea lor.
  Pentru a putea îndeplini acest rol, este obligatoriu ca respectivul material documentar să fie rodul acumulării cunoştintelor de ultim moment în domeniul specialităţii pe plan mondial, dar şi filtrării acestor cunoştinte prin sita unei experienţe temeinice din partea autorilor diverselor subdomenii de specialitate. (...)

 

EDITORIAL SAU PUBLICITAR?

de Dr. Aurel F. MARIN - aug. 6, 2010

   Două sunt articolele în jurul cărora este structurat numărul 42 (mai 2010) al revistei HIPOCRATE, pe al cărei frontispiciu stă scris, mult prea pompos pentru un mensual glossy, „Luminarea medicilor este obligaţia noastră sacră“. Stilul hiperbolic al revistei face ca interviul principal al ediţiei, realizat – bănuim, căci nu se precizează – de către redactorul-şef al publicaţiei, dl dr. Marius Geantă, cu dl prof. dr. Radu Lichiardopol, să fie literalmente strivit de titlul nu foarte inspirat ales: „Existenţa marelui savant Nicolae Paulescu este o binecuvântare pentru diabetologia românească. O parte din gloria lui ne luminează şi pe noi“. (...)

FUNCŢII & PRECAUŢII

de L. DANIELESCU - aug. 6, 2010

   Singurul regret pe care îl am de câte ori citesc hebdomadarul belgian LE GENERALISTE este acela că spaţiul tipografic ce poate fi acordat prezentării unei reviste nu e posibil să cuprindă decât referiri la o parte relativ restrânsă a textelor propuse de bogatul şi incitantul sumar al numărului respectiv. Ceea ce, fireşte, s-a întâmpat şi cu nr. 965, de care mă ocup aici.• Unul din articole se referă la funcţia endotelială. De care cardiologii se interesează tot mai mult, mai ales când e vorba de criteriile ierarhizării riscurilor de apariţie a unei cardiopatii. Şi asta, deoarece odată afectat, endoteliul constituie, realmente, un factor de risc pentru instaurarea unei afecţiuni cardiace. (...)
 

„INFORMARE“ ŞI DERMATOLOGIE, „ATITUDINE“ – MAI PUŢIN…

de Dr. Paul ULMU - aug. 6, 2010

   Este perfect adevărat ceea ce scrie, în editorialul revistei MEDIC.ro, (numărul din aprilie 2010), dl dr. Maximilian Constantinescu, redactor-şef: „Arta medicală, în cel mai pur sens hipocratic, nu poate fi practicată decât ca profesiune liberală. Medicul, singurul responsabil al actelor sale, trebuie să fie liber de orice constrângeri pentru a se ocupa de pacient, în interesul pacientului. Dar, din păcate, această idee se opreşte aici, la nivel teoretic. În zilele noastre, medicul se loveşte de extrem de multe bariere – bineînţeles, nedeclarate ca atare. Lovit din toate părţile, el a ajuns la momentul în care pacientul trece undeva pe plan secund. Pe primul plan stau raportările, bilanţurile, contractele, actele, semnăturile etc. (...)

SPITALUL DIN DRUM

de Remus ANGHEL - aug. 6, 2010

   În plină criză economică, asistăm şi participăm la proliferarea sărăciei în toate domeniile existenţei umane. Sănătatea nu face nicio excepţie. Pe bună dreptate, presa de toate orientările consemnează că reforma sănătăţii, a spitalelor are loc pe seama vieţii oamenilor, a bolnavilor care, nu de puţine ori, nu mai au altă soluţie decât să meargă şi să moară acasă la ei. Spitalele devin tot mai sărace, lipsite de capacităţile funcţionale de a mai trata profesionist suferinţele celor bântuiţi de boală. Se închid secţii, se desfiinţează paturi de spital. Urmează descentralizarea spitalelor. 373 de unităţi vor fi transferate în administraţia autorităţilor locale. Vor fi depistate oare soluţii de supravieţuire? (...)

„Hoţii strigă: hoţii!“

de Prof. dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE - aug. 6, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

CE-I PREA MULT…

de Dan LĂZĂRESCU - aug. 6, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală. 

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe