Newsflash

Alice ŢUCULESCU


Codul lui Zeletin

de Alice ŢUCULESCU - apr. 30, 2015

Mecanisme moleculare şi strategii de tratament în cancer

de Conf. dr. Ioana BERINDAN-NEAGOE - oct. 11, 2012

Workshopul internaţional cu tema Molecular Profiling and Innovation in Cancer, desfăşurat recent la Cluj-Napoca, l-a avut printre speakeri pe prof. asoc. dr. George Călin (Houston, SUA). Despre subiectele reuniunii şi temele cercetărilor medicului român, în articolele semnate de dnele conf. dr. Ioana Berindan-Neagoe şi Alice Ţuculescu.

Tabla de şah

de Alice ŢUCULESCU - sept. 4, 2012

Beneficiind de dotări moderne, recent înfiinţata Secţie de urologie a Spitalului Clinic Colentina oferă pacienţilor accesul la o largă paletă de intervenţii minim invazive. Alături de o echipă tânără şi ajuns la maturitate profesională, dl dr. Victor Cauni pune în practică nu doar principiile operatorii învăţate de la maeştrii săi cu renume, ci şi umanitatea actului medical. Într-un imaginar joc de şah, dsa deschide cu albele, după cum aflăm din interviul realizat de dna Alice Ţuculescu.

 

Creativitatea, marea provocare

de Alice ŢUCULESCU - mai 30, 2012

Citat de mii de ori pentru articolele sale, dl prof. dr. Victor E. Velculescu, de la celebra Universitate Johns Hopkins, este un nume recunoscut la nivel mondial pentru cercetările de oncogenomică. Parcursul personal şi profesional al unui posibil candidat la Premiul Nobel este dezvăluit în interviul realizat de dna Alice Ţuculescu.

 

"Ein Mann, ein Wort", proiect existenţial

de Alice ŢUCULESCU - dec. 28, 2012

 Pe un ton sincer, colocvial şi plin de umor, dl dr. Ion-Andrei Müller-Funogea, şeful Clinicii de Obstetrică-ginecologie – Centrul medical regional din Aachen, prezintă, în confesiunile dsale, atât propria traiectorie profesională – cu reverberaţii benefice în România, patria de origine, cât şi ceva din atmosfera lumii medicale germane, dând cu amabilitate curs întrebărilor adresate de dna Alice Ţuculescu.

CORDOCIT - PROTECTOCIT o nouă celulă în apărarea creierului

de Alice ŢUCULESCU - iul. 1, 2011

  Dacă terapia viitorului va fi personalizată, cu certitudine vor trebui luate în consideraţie şi funcţiile celulelor descoperite în creier, după aproape trei decenii de cercetare, de către dnii acad. Leon Dănăilă şi dr. biol. Viorel Păiş, numite cordocite-protectocite. Iar interesul ştiinţific şi practic va fi focalizat atât asupra rolului favorizant al unor procese normale, precum corticogeneza şi vasculogeneza, cât şi (sau mai ales) asupra faptului că aceste celule controlează şi inhibă, pe plan local, migrările şi proliferările anormale de la suprafaţa creierului.
  Autorii descoperirii se confesează, în premieră, într-un interviu acordat dnei Alice Ţuculescu. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

10 minute din viaţa unui oncolog: dr. Florin Băcanu, medic primar

de Alice ŢUCULESCU - mai 6, 2011

   18 aprilie, ora 13, cabinetul nr. 10, Spitalul Clinic „Sf. Maria“ Bucureşti.
   Dr. Fl. B.: În farmacia Spitalului nostru, deocamdată, lipseşte. Să încercaţi la Institutul Oncologic.
Pacientul: Am fost, nu există… (...)
 

APOCALIPSIS CUM FIGURIS sau despre cum se defineşte la noi valoarea

de Alice ŢUCULESCU - mar. 4, 2011

    Personalitate complexă, dl dr. Bogdan Ovidiu Popescu este un adevărat „vârf de lance“ al tinerei generaţii din medicina românească, dar şi un exemplu al unei cariere profesionale exemplar şi laborios construite. Dincolo de cele două doctorate ale sale, din care unul la prestigiosul Karolinska Institutet, dsa este un reputat neurolog, înregistrează performanţe notabile în cercetarea fundamentală, este cadru didactic universitar, dar şi-a asumat şi responsabilităţi administrative – director medical al Institutului Naţional „Victor Babeş“ şi purtător de cuvânt al Spitalului Universitar de Urgenţă. La toate acestea se adaugă şi succesul literar înregistrat cu volumele de poezie publicate. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din 2002. A primit numeroase distincţii naţionale şi internaţionale. Are un CV impresionant şi de invidiat, deşi va împlini 40 de ani abia la 8 martie anul acesta. Mai multe detalii, în interviul realizat de dna Alice Ţuculescu. (...)

Un Pygmalion şi dublul său

de Alice ŢUCULESCU - ian. 21, 2011

   „Chirurgia este, într-adevăr, o profesiune deosebită, pentru că permite unor muritori să răscolească în interiorul corpurilor altor muritori. Ceea ce ar putea creiona un anume profil psihologic, un anume tip comportamental, care poate să capete pe parcurs şi unele nuanţe aberante. Dar dacă ne circumscriem în perimetrul normalităţii şi funcţionează filtrul moral, Medicina te transformă într-un om responsabil“, afirmă dl prof. dr. Ioan Lascăr, într-un interviu realizat de dna Alice Ţuculescu. (...)


 
 

Misiunea medicului: războiul cu moartea

de Alice ŢUCULESCU - oct. 1, 2010

   Academicianul Constantin Popa – „cel mai important neurolog al României de azi“ –, depăşind bariera unei proverbiale discreţii, se confesează, în premieră, în interviul realizat de Alice Ţuculescu.
  Este un adevărat regal, cu referiri la dubla axă temporală trecut–prezent în medicina noastră.
Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

„Manelizarea“ – noua politică a concurenţei?

de Alice ŢUCULESCU - aug. 6, 2010

  Fire practică, inventivă, cu ochiul şi mâna îndelung exersate pe detaliu, doctorul Horaţiu Angelescu pare a face parte mai curând din vechea gardă a chirurgilor noştri. A celor care şi-au însuşit arta supravieţuirii numai prin performanţă.
  Şi astăzi – când se vorbeşte tot mai apăsat de un orizont al eşecului –, experienţa sa profesională, dar şi de viaţă tumultuoasă, poate pune pe un medic tânăr, dornic cu adevărat să înveţe, pe o nesperată şină a succesului.
  Povestea acestui excelent flebolog de la Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament „Dr. Victor Babeş“ Bucureşti, care a imaginat cu decenii în urmă – în premieră pe plan internaţional – o nouă metodă chirurgicală pentru tratamentul ulcerului de gambă, reuşind să dea strălucire unui domeniu de nişă, o puteţi afla citind interviul pe care mi l-a acordat de curând. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Stilul, calea regală a ideilor 75 de ani împliniţi…

de Alice ŢUCULESCU - iun. 25, 2010

Repede timpul trece, şi C. D. ZELETIN – mereu acelaşi. Luminos, îndatoritor, fără stridenţe… Şi cu un aer atemporal, de parcă ar coborî spre realitatea zilei dintr-un alt capăt, învestit cu o misiune înaltă. Însăşi viaţa personală i se confundă cu scrisul… S-a născut cu cartea în mână – spune George Bălăiţă. Şi este, într-adevăr, un borgesian până în vârful unghiilor. (...)
 

 

ION ŢUCULESCU, portretul artistului la centenar - Un martiraj care nu a fost inutil – interviu cu pictorul prof. univ. Marin Gherasim –

de Alice ŢUCULESCU - mai 28, 2010

    Ο 1910, 10 mai: se naşte, într-o familie de intelectuali, la Craiova, unde urmează clasele primare, apoi liceul Ο 1925: expune primele picturi, alături de fratele său, Şerban, în oraşul natal; vara, prima călătorie în Italia Ο1927: lucrează în atelierul pictorului Theodorescu-Romanaţi Ο 1928: se înscrie la Facultatea de Ştiinţe Naturale, Bucureşti şi în Ο 1929, la Facultatea de Medicină, urmându-le în paralel Ο 1933: publică studiul „Dinamica larvei de Tenebrio Molitor şi teoria tropismelor – Discuţii asupra genezei tropismelor“, în Bulletin Biologique de la France et de la Belgique, Paris, vol. LXVII, fasc. 4 Ο 1936: termină Facultatea de Ştiinţe naturale şi este numit profesor la Seminarul teologic de la Cernica, unde predă un an; se reapucă de pictură Ο 1938: prima expoziţie personală la Ateneu, elogiată de acad. G. Oprescu, P. Comarnescu ş.a.; bursa propusă de Nicolae Iorga cade – izbucnise războiul Ο 1939: termină cu „magna cum laudae“ Facultatea de Medicină; a doua expoziţie personală, la Dalles. (...)

Alexandru Ciocâlteu – un moralist atipic

de Alice ŢUCULESCU - mar. 5, 2010

    „Gheaţă la mal“, „Strigătul umbrei“, „Dimineaţă ucigaşă“… În 2001, volumul „Rugăciuni de prisos“… Fiecare apariţie editorială a valorosului medic şi scriitor Alexandru Ciocâlteu fiind primită elogios de critică. Apoi, zece ani pauză… Tăcere întreruptă de curând, printr-un teribil de şocant roman „3D“: FEERIA DIN PRIVATĂ… O carte originală, cu grile multiple de lectură. (...)

O cheie pentru cântecul neuronilor

de Alice ŢUCULESCU - nov. 27, 2009

Ştiinţă şi romantism, de-a lungul a 28 de ani dedicaţi Neurochirurgiei… Despre această aventură pasionantă – cu trimiteri la personalităţi din ţară sau de peste hotare, dar şi la tehnici chirurgicale de ultimă oră – veţi afla amănunte parcurgând interviul cu dl dr. Jean Ciurea – de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni“, realizat de Alice Ţuculescu, în cadrul rubricii „Biografii exemplare“. (...)

„Arme“, în patologia maculară

de Alice ŢUCULESCU - nov. 6, 2009

Nu-i niciun secret, doctorul Florian Baltă vorbeşte puţin şi munceşte enorm. Fuge de aparenţe şi ţinteşte întotdeauna semnificativul. Iar când publică o carte sau un articol într-o revistă de prestigiu, cu seriozitatea-i academică, dovedeşte, de fiecare dată, că are, într-adevăr, ceva important de transmis. (...)

Desenul din covor…

de Alice ŢUCULESCU - iul. 24, 2009

Un interviu cu dna dr. Dana Mihaela Jianu, vicepreşedinte al Societăţii Române de Chirurgie Estetică, realizat de Alice Ţuculescu. (...)

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe