Newsflash

Prof. dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE


Doi parteneri: pacientul şi medical

de Prof. dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE - iun. 24, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.     

Un reper în peisajul publicistic românesc

de Prof. dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE - mai 27, 2011

   În pragul Galei şi la împlinirea a 22 de ani de apariţie neîntreruptă, „Viaţa medicală“ primeşte urările preşedinţilor Colegiului Medicilor din România şi, respectiv, Colegiului Medicilor Dentişti din România, partenerii săi tradiţionali. (...)
  

Subfinanţarea – cauza principală a exodului medicilor

de Prof. dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE - feb. 11, 2011

   Anul trecut, aproape 2.800 de medici au solicitat Colegiului Medicilor din România certificate profesionale curente pentru a putea să lucreze în străinătate. Numărul acestora este dublu faţă de anul 2009. Lor li se adaugă absolvenţii de medicină care nu au susţinut examenul de rezidenţiat şi nu sunt prinşi în nicio statistică, pentru că pleacă direct la specializare în străinătate. (...)
 

Pacienţii, parteneri activi în politicile de sănătate

de Prof. dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE - ian. 21, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Să reclădim speranţa!

de Prof. dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE - ian. 7, 2011

   În luna decembrie, care tocmai s-a încheiat, ne-am făcut bilanţul. A fost un an greu. Un an în care a fost extrem de greu să fii medic. Un an în care doar dăruirea medicilor a reuşit să ţină în viaţă un sistem sanitar subfinanţat şi lipsit de majoritatea mijloacelor necesare. În ciuda greutăţilor, dăruirea noastră a salvat mii şi mii de vieţi. (...)

Speranţă şi încredere

de Prof. dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE - dec. 24, 2010

   Sfârşitul de an ne oferă întotdeauna prilejul de a face un bilanţ cu bune şi rele, cu realizări, împliniri şi insuccese. Pentru sistemul de sănătate din România, un astfel de bilanţ ar aduce în prim-plan subfinanţarea care, deşi cronică, an de an îmbracă un aspect acut decompensator şi, odată cu aceasta, verigile înlănţuite ale lipsurilor din spitale, ale condiţiilor deficitare de practicare a profesiei şi respectiv de acordare a îngrijirilor de sănătate, ale veniturilor personalului medical diminuate dramatic şi ale unui exod al medicilor spre toate colţurile lumii, în speranţa unui trai decent şi a unei împliniri profesionale, potrivit competenţelor dobândite în ani de studii. Toate acestea s-au petrecut şi se petrec pe fondul unei imagini construite de către decidenţi, potrivit căreia corpul medical ar fi slab pregătit, dornic de îmbogăţire peste noapte pe seama statului şi a pacienţilor, consumator de resurse costisitoare fără justificare, imagini care, zi de zi, au alimentat acuzaţii de malpraxis tocmai de către cei cărora li s-a semnalat în permanenţă că problema principală este cea a sistemului bolnav. (...)

Declaraţia Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor din România

de Prof. dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE - sept. 24, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

„Hoţii strigă: hoţii!“

de Prof. dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE - aug. 6, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Mesaj către parlamentarii medici

de Prof. dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE - iul. 2, 2010

Consiliul Naţional al CMR, reunit vineri, 25 iunie 2010, a hotărât că parlamentarii medici care au votat pentru reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi cu 15% a pensiilor, nu mai pot să reprezinte interesele medicilor. Gestul CMR echivalează cu un boicot moral la adresa acestora.
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.


  

RĂSPUNDERE ŞI (I)RESPONSABILITATE

de Prof. dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE - iun. 18, 2010

   Nu ştiu dacă s-a remarcat, dar în discursurile politicienilor noştri apar, în mod frecvent, două cuvinte: răspundere şi responsabilitate. Răspundere pentru gestionarea ţării şi responsabilitate pentru generaţiile viitoare. O spun cu o asemenea convingere, încât unii ar putea chiar să şi creadă, fără să vadă care este realitatea din spatele acestor vorbe. (...)
 

Responsabilitatea socială şi individuală pentru sănătate (3)

de Prof. dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE - apr. 9, 2010

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Responsabilitatea socială şi individuală pentru sănătate (2)

de Prof. dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE - apr. 2, 2010

Publicăm în acest număr partea a doua a raportului „Responsabilitatea socială şi individuală pentru sănătate în sistemul sanitar românesc“, prezentat în cadrul Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România, desfăşurată în zilele de 25 şi 26 martie 2010.
 

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe