Newsflash

Prof. dr. Alexandru CONSTANTINOVICI


De la „supereroi“ la abordul minim invaziv

   (...) Datorită neuronavigaţiei, introduse curent în abordurile neurochirurgicale, s-au conturat metode de intervenţie neurochirurgicală cât mai anatomice, fără lezarea structurilor neurale şi vasculare. De la perioada „supereroică“, de excizie a tumorilor intracraniene prin operaţii extrem de complexe şi delabrante, s-a trecut treptat la operaţii minim invazive, pentru a nu leza structurile majore neurale. De altfel, neuroendoscopia joacă un rol important în deschiderea căilor lichidiene din hidrocefaliile obstructive şi în obţinerea de biopsii de la nivelul pereţilor ventriculari. (...)
 

Soluţii manageriale locale

   (...) Pentru o bună funcţionare a sistemului, e nevoie ca finanţarea şi managementul spitalicesc să fie corect calibrate. La nivel de spital se pune accent pe pregătirea managerială: se dau examene de încadrare, se fac cursuri de specialitate, se solicită o strânsă colaborare cu direcţiile de sănătate şi cu Ministerul Sănătăţii (MS). Se au în vedere mecanisme de control al activităţii, convertite în parametri: indicele de utilizare a patului, indicele de caz mixt (ICM), adresabilitatea, indicele de utilizare a serviciilor, procentul de complicaţii, infecţii nosocomiale etc. (...)
  

Încoronarea dezvoltării actuale a Neurochirurgiei

  Necesitatea existenţei unui reper de cunoştinţe acumulate în cursul evoluţiei unei specialităţi reprezintă un moment esenţial în cadrul dezvoltării acestei specialităţi în orice ţară. Acest lucru se datoreşte rolului deosebit pe care existenţa unui astfel de reper îl are atât pentru marcarea momentului istoric pe care îl îmbracă dezvoltarea respectivului domeniu de specialitate în cadrul ţării respective, cât şi nevoii stringente de a se pune la îndemâna noii generaţii de specialişti în formare, un bagaj de cunoştinţe de ultimă oră pentru pregătirea lor.
  Pentru a putea îndeplini acest rol, este obligatoriu ca respectivul material documentar să fie rodul acumulării cunoştintelor de ultim moment în domeniul specialităţii pe plan mondial, dar şi filtrării acestor cunoştinte prin sita unei experienţe temeinice din partea autorilor diverselor subdomenii de specialitate. (...)

 

O recunoaştere valorică implicită a Neurochirurgiei româneşti

În literatura medicală rautohtonă sunt cunoscute: monografia clasică „Hipertensiunea intracraniană“, scrisă de profesorii C. Arseni şi Al. I. Constantinescu, în 1972; capitolul despre hipertensiunea intracraniană din „Ghidul practic de Neurochirurgie“, 1998, autori: profesorii Alex. Constantinovici şi A. V. Ciurea, şi lucrarea „Hipertensiunea intracraniană“, publicată de dr. Ştefan M. Iencean în 2006, fundamentată pe sintetizarea datelor ştiinţifice, investigaţiile imagistice, explorările biochimice şi electrofiziologice moderne. (...)

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe