Newsflash

L. DANIELESCU


Astmul la copil

de L. DANIELESCU - dec. 21, 2011

Relaţii reciproce

de L. DANIELESCU - oct. 5, 2011

INAMICI ŞI AMICI AI SĂNĂTĂŢII

de L. DANIELESCU - aug. 12, 2011

Printre inamicii sănătăţii se numără şi radicalii oxidanţi liberi (ROL), cărora revista belgiană LE GÉNÉRALISTE le dedică un amplu spaţiu în nr. 1013. Şi asta pentru că aceşti radicali oxidanţi au devenit o ţintă permanentă a nutriţioniştilor şi a tuturor celor ce investighează mijloace menite să ducă la prelungirea vieţii. Dar care uită că aceşti „radicali nocivi“ sunt produşi de organism cu scopuri metabolice precise, devenind vătămători doar când sunt în exces. (...)

RISCURI PENTRU DOAMNE, RISCURI PENTRU DOMNI

de L. DANIELESCU - mai 27, 2011

   Bolile care afectează femeile gravide, tratarea lor sunt permanent în atenţia medicilor de diverse specialităţi. Printre aceste suferinţe, hipertensiunea arterială (HTA) în timpul gravidităţii are un loc aparte – arată revista belgiană LE GÉNÉRALISTE, într-un articol publicat în nr. 1002. Căci HTA din timpul sarcinii trebuie considerată ca o situaţie de risc atât pentru gravidă (care poate suferi un accident cerebral hemoragic, o insuficienţă renală acută, un edem pulmonar acut, sau o dezlipire a placentei), cât şi pentru fetus (încetinirea creşterii intrauterine, prematuritate şi chiar deces). (...)

ACUZAŢII, RADIAŢII, SOLUŢII

de L. DANIELESCU - mai 6, 2011

   Dacă iarna, în apartamentul nostru, e prea frig, avem de-a face cu un disconfort care poate avea urmări asupra sănătăţii. Dar nici căldura (prea) mare nu e sanogenă. Mai mult, după cum relatează LE GENERALISTE într-un articol din nr. 998, cercetătorii occidentali acuză creşterea temperaturii din locuinţe ca fiind un factor favorizant al obezităţii. Un studiu ce a cuprins perioada 1978–2008 a arătat că în apartamentele din Marea Britanie, de pildă, temperatura medie din livinguri a crescut de la 18,3°C la 19,1°C, iar în camerele de locuit (dormitoare) – de la 15,2°C la 18,5°C. (...)

IZBĂNZI, ÎNDOIELI, SPERANŢE

de L. DANIELESCU - apr. 29, 2011

    Tumorile testiculare reprezintă malignitatea cea mai frecventă la bărbaţii între 15 şi 40 de ani. În marea lor majoritate, aceste neoplazii sunt vindecabile, chiar şi în stadiul de metastază extinsă. Fapt ce reprezintă una din marile victorii ale medicinii – apreciază, în nr. 997, revista LE GENERALISTE, ce apare în Belgia, ţară în care se înregistrează, anual, cca 270 de cazuri de cancer testicular. (...)

TULBURĂRI PSIHICE, NEUROFIZIOLOGICE…

de L. DANIELESCU - apr. 8, 2011

    Contând printre afecţiunile psihiatrice care au cunoscut o reală evoluţie în ultimii ani, tulburările bipolare sunt caracterizate prin alternarea de faze depresive şi de faze de bună dispoziţie. Între stările de exaltare şi cele caracterizate de căderi există însă o distanţă – arată revista belgiană LE GENERALISTE, care, în nr. 995, se ocupă pe larg de această afecţiune. Aflăm, de asemenea, că există două feluri de tulburări bipolare: cea de tip 1, care corespunde tuturor caracteristicilor bolii şi cea de tip 2, definită prin alternanţa fazelor depresive cu cele maniacale, ceea ce creează mari dificultăţi la punerea diagnosticului. (...)

ÎNGRIJIRILE MEDICALE SE AMELIOREAZĂ, DAR…

de L. DANIELESCU - apr. 1, 2011

    Calitatea îngrijirilor acordate pacienţilor afectaţi de cancer mamar sau de cancer testicular s-a ameliorat, dar s-ar mai fi putut obţine progrese în ce priveşte diagnosticul, tratamentul şi urmărirea pacienţilor. Este concluzia unui studiu efectuat de Centrul Federal de Expertiză în Îngrijirile de Sănătate din Belgia, care pledează pentru centralizarea acestor îngrijiri în spitalele care au o mai mare experienţă în tratarea unor astfel de tipuri de cancer. (...)

SUFERINŢE CARE POT SCHIMBA VIAŢA

de L. DANIELESCU - mar. 11, 2011

   Lecturând destul de multe reviste medicale – autohtone şi străine – în intenţia de a le semnala cititorilor noştri, am constatat că două categorii din acestea sunt cel mai greu de recenzat: cele cu sumare debile şi articole subţiri în conţinut, precum şi acelea ce propun un sumar bogat, plin de texte unul mai dens şi mai interesant ca altul. Fără doar şi poate, hebdomadarul belgian LE GENERALISTE face parte din cea de-a doua categorie de publicaţii „dificile“. (...)

PREVENIRE, DEPISTARE, VINDECARE

de L. DANIELESCU - feb. 18, 2011

   Sportul şi gripa este tema unuia din articolele inserate la rubrica „Medicină“ din nr. 988 al săptămânalului belgian LE GENERALISTE. Toată lumea ştie – se arată în acest articol – că practicarea cu regularitate a sportului diminuează riscul de a răci. Dar a face sport pe când eşti deja răcit sau gripat nu este deloc rezonabil. Totuşi, practicarea moderată a sportului protejează organismul contra gripei, ba chiar face să scadă mortalitatea prin asemenea infecţii. Medicii recomandă ca, zilnic, persoanele în bună stare fizică să facă mişcare, sport timp de 30 de minute. (...)
 

PROBLEME MEDICALE, DAR ŞI… FINANCIARE

de L. DANIELESCU - ian. 21, 2011

   Faptul că am intrat în sezonul rece a furnizat o temă interesantă hebdomadarului belgian LE GENERALISTE, care, într-un articol din nr. 983, atrage atenţia că vaccinarea antigripală a viitoarei mame constituie o protecţie pentru nou-născut. Aceasta este şi concluzia la care au ajuns cercetătorii de la prestigioasa John Hopkins Bloomberg School of Public Health, din Baltimore (SUA). Studiul lor a fost întreprins în… rezervaţiile indienilor, care se caracterizează prin cea mai mare prevalenţă a infecţiilor respiratorii la copii din întreaga ţară. Au fost cercetate cca 1.170 de indiene americane în ce priveşte situaţia vaccinală a lor şi a altor membri ai familiei, ca şi eventualii factori de risc gripal. (...)


 

DEPRESIA, BIROCRAŢIA, IMPRUDENŢA ŞI SĂNĂTATEA

de L. DANIELESCU - dec. 17, 2010

   Dintre rubricile pe care publicaţia belgiană LE GENERALISTE le propune în fiecare săptămână („Actualitatea“, „Pharmaforum“, „Timp liber“ ş.a.), desigur cea mai interesantă, prin temele tratate, prin noutăţile pe care le aduce este cea intitulată „Medicina“. Iată câteva dintre problemele abordate la această rubrică în nr. 979: • Tulburările depresive majore (TDM) constituie una din patologiile cele mai frecvente, ce se prezintă fie ca o suferinţă izolată, fie ca o comorbiditate asociată altor afecţiuni, îndeobşte cronice, cărora le agravează evoluţia. După opinia multor specialişti în Sănătate publică, sub aspectul gravităţii şi, mai ales, al calităţii vieţii pacientului, TDM sunt mai importante decât artroza, diabetul sau HTA. (...)

ACTUALITATEA UNOR REMEDII STRĂVECHI

de L. DANIELESCU - oct. 29, 2010

   În nr. 974, hebdomadarul belgian LE GENERALISTE a publicat, un articol care readuce în actualitate un remediu foarte vechi, ce face parte din cele şase tehnici de purificare a corpului (shatkarmas), aparţinând medicinii tradiţionale ayurvedice şi utilizate de adepţii indieni ai yoga. Este vorba de irigarea nazală cu soluţii saline. Care – precizează revista – este cunoscută de multă vreme. Recent, un grup de cercetători anglosaxoni s-a apucat că investigheze – pe baza principiilor de bază ale experimentării clinice (studii comparative în dublu-orb, randomizate) – această tehnică yoga, care se numeşte Jala Neti şi constă din curăţirea (spălarea) cavităţilor nazale cu apă călduţă şi sărată. (...)

BĂTĂLII CĂŞTIGATE, BĂTĂLII PIERDUTE

de L. DANIELESCU - oct. 22, 2010

   Participant la Congresul ADA (American Diabetes Association), desfăşurat, recent, la Orlando (SUA), cunoscutul diabetolog belgian, prof. dr. Luc Van Gaal, din Antwerpen, a împărtăşit impresiile sale de la acea reuniune revistei LE GENERALISTE, care le-a publicat în nr. 973. În general, a spus dsa, ediţia 2010 a reuniunii ADA nu a adus ceva cu totul remarcabil, care să modifice substanţial metodele terapeutice sau să deschidă speranţe privind apariţia unor metode novatoare în ce priveşte tratamentul diabetului. Dar din cele prezentate acolo, se poate spune că dacă medicina a câştigat bătălia împotriva hiperglicemiei, ea e pe punctul de a pierde lupta împotriva diabetului. (...)

COINCIDENŢE, ENIGME…

de L. DANIELESCU - sept. 24, 2010

   Poate că altădată, consultând bogatul şi variatul sumar al săptămânalului LE GENERALISTE, nu m-aş fi oprit tocmai la un text despre gravidele ce se droghează, precum cel apărut în nr. 970, dacă n-aş fi citit recent, în presa noastră, un articol care din nou trăgea un semnal de alarmă privitor la amploarea pe care o ia toxicomania în România. Revista belgiană porneşte de la ideea că este dificil să se ştie cum se comportă o consumatoare de droguri în timpul gravidităţi şi apoi, când se confruntă cu experienţa maternităţii. (...)

ALICE ÎN ŢARA… MIGRENELOR

de L. DANIELESCU - sept. 17, 2010

În 1952, Lippman a descris o formă de migrenă care generează un fel de aură, însoţită de percepţia distorsionată a volumului propriului corp sau a obiectelor din jur, pe care adesea pacienţii le descriu ca nişte imagini reflectate de o oglindă deformată. Trei ani mai târziu, neurologul britanic Todd i-a atribuit acestui sindrom o denumire oarecum poetică – „Alice în ţara minunilor“, inspirat de celebra scriere a lui Lewis Carroll. Intrând în detalii, revista belgiană LE GENERALISTE descrie, în nr. 968, acest sindrom ca pe „o formă de migrenă ce poate fi atribuită unei afecţiuni parietale drepte. Ea se caracterizează prin apariţia subită, după o aură oftalmică, a unor închipuiri privind modificarea bruscă a formei, a taliei, a volumului unui membru sau a unei părţi din corp, concomitent cu o parestezie“. (...)

MALADII CUNOSCUTE – REMEDII INEDITE

de L. DANIELESCU - aug. 13, 2010

   Rar se mai întâmplă astăzi ca pe lista – şi aşa lungă – a bolilor înregistrate să se mai adauge vreo maladie necunoscută, recent descoperită. În schimb, cercetarea medicală, în continuă efervescenţă, găseşte mereu noi şi noi posibilităţi de identificare, noi metode de diagnosticare a lor, noi căi de tratare, ba chiar şi de prevenire a unor astfel de suferinţe. Despre câteva din aceste studii am găsit noutăţi în nr. 966 al hebdomadarului belgian LE GENERALISTE. • Nu numai medicii, dar şi mulţi „laici“ ştiu astăzi că o bună parte din bacterii devin rezistente la tratamentul cu antibiotice. Cum fac asta? Pur şi simplu, agentul patogen expulzează respectivul medicament în afara celulei, anihilând astfel acţiunea lui terapeutică. Pentru a reuşi acest lucru, bacteriile se folosesc de proteinele membranare, care sunt capabile să recunoască şi să respingă o vastă gamă de antibiotice. (...)

FUNCŢII & PRECAUŢII

de L. DANIELESCU - aug. 6, 2010

   Singurul regret pe care îl am de câte ori citesc hebdomadarul belgian LE GENERALISTE este acela că spaţiul tipografic ce poate fi acordat prezentării unei reviste nu e posibil să cuprindă decât referiri la o parte relativ restrânsă a textelor propuse de bogatul şi incitantul sumar al numărului respectiv. Ceea ce, fireşte, s-a întâmpat şi cu nr. 965, de care mă ocup aici.• Unul din articole se referă la funcţia endotelială. De care cardiologii se interesează tot mai mult, mai ales când e vorba de criteriile ierarhizării riscurilor de apariţie a unei cardiopatii. Şi asta, deoarece odată afectat, endoteliul constituie, realmente, un factor de risc pentru instaurarea unei afecţiuni cardiace. (...)
 

FICATUL ŞI BOLILE SALE

de L. DANIELESCU - iul. 23, 2010

   „Cu riscul de a enunţa un lucru bine cunoscut, proclamăm, împreună cu toată lumea medicală, că ficatul este un organ important. Cu acest apel a debutat workshop-ul privind NAFLD (Non Alcoholic Fatty Liver Disease) din cadrul celui de-al 45-lea Congres al EASL (European Association for the Study of the Liver), care s-a desfăşurat la Viena“ – arată revista belgiană LE GENERALISTE, la începutul unui grupaj pe care îl dedică, în nr. 964, acelei reuniuni. (...)

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe