Newsflash

Prof. dr. Constantin CIUFECU


Cronologia eradicării poliomielitei în România

de Dr. Daniela PIŢIGOI - aug. 27, 2012

În iunie 2002, OMS Europa a declarat întreruperea transmiterii virusului sălbatic în regiune. O cronologie a evoluţiei şi eradicării acestei boli în ţara noastră este realizată în articolul semnat de dna dr. Daniela Piţigoi şi dl prof. dr. Constantin Ciufecu.

 

Reemergenţa bolilor bacteriene transmisibile

de Prof. dr. Constantin CIUFECU - iul. 22, 2011

   Modificările demografice, creşterea densităţii populaţiei, sărăcia locuitorilor defavorizaţi din centrele urbane, in diverse zone geografice ale globului au fost semnalate, in ultimele două decenii, ca factori ai resurgenţei unor boli precum tuberculoza, dizenteria şi holera. Intre deceniul 5 şi cel ultim al secolului 20, populaţia globului a crescut de la 2,5 la peste şase miliarde, creşterea de varf fiind inregistrată in zona Africii şi Asiei. (...)

Supravegherea de sănătate publică a efectelor adverse ale vaccinurilor

de Prof. dr. Constantin CIUFECU - iul. 1, 2011

   Supravegherea vaccinărilor, siguranţa vaccinurilor reprezintă componente nelipsite şi vitale ale supravegherii bolilor prevenibile prin vaccinare. Extinderea fără precedent a imunizărilor prin vaccinare impune specialiştilor care lucrează în domeniu, oamenilor de sănătate publică, cunoştinţe şi informaţii la zi, atât pentru a-şi justifica motivaţia de practicieni, cât şi pentru a informa competent publicul – părinţi, tutori, adulţi – cu autoritate suficientă şi necesară pentru a contracara informaţiile eronate sau rău intenţionate. Supravegherea, monitorizarea siguranţei vaccinului este o specialitate distinctă a farmaco-epidemiologiei, a farmaco-vigilenţei (vaccino-vigilenţa), care supraveghează pasiv siguranţa produselor, medicamentelor, vaccinurilor. (...)

EMERGENŢA ŞI REEMERGENŢA PATOGENILOR VIRALI (2)

de Prof. dr. Constantin CIUFECU - iun. 3, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

EMERGENŢA ŞI REEMERGENŢA PATOGENILOR VIRALI (1)

de Prof. dr. Constantin CIUFECU - mai 27, 2011

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Pandemia SARS şi gripală tendinţe şi învăţăminte

de Dr. Monica-Delia TELEMAN - feb. 4, 2011

    Parafrazându-l pe Santayana, „cine nu învaţă din greşelile trecutului e condamnat să le repete“. Infecţiile respiratorii acute cu etiologie virală – gripa, sindromul respirator acut sever (SARS) – constituie, pentru vremurile actuale, când globalizarea de facto este deja un loc comun, o importantă ameninţare pentru sănătatea publică. Analiza atentă şi corectă a epidemiilor trecute este obligatorie pentru pregătirea adecvată a viitorului. Necesitatea vaccinării antigripale şi a informării personalului medical sunt doar o parte din concluziile care se desprind din articolul semnat de dna dr. Monica-Delia Teleman şi dl prof. dr. Constantin Ciufecu. (...)

Supravegherea etică în Sănătatea publică

de Prof. dr. Constantin CIUFECU - dec. 10, 2010

   În 1970, o comisie guvernamentală federală (SUA) a iniţiat dezbaterea privitoare la colectarea şi utilizarea datelor şi informaţiilor necesare desfăşurării activităţii de supraveghere a sănătăţii publice, cu obiectivul de a răspunde la întrebarea dacă supravegherea de sănătate publică trebuie sau nu să respecte criteriile etice, atâta vreme cât datele şi informaţiile privesc fiecare individ participant. Acest punct de vedere aduce în dezbatere dreptul la protecţia individuală şi presupune obţinerea consimţământului, a acordului de participare, pe baza informării asupra riscurilor de expunere şi a beneficiilor. Era necesar un punct de vedere, un răspuns la întrebarea dacă datele şi informaţiile, analiza trebuia să fie verificate de instituţiile etice care avizează supravegherea de sănătate publică, exclusă avizărilor. (...)

SUPRAVEGHEREA BOLILOR INFECŢIOASE

de Prof. dr. Constantin CIUFECU - oct. 29, 2010

   Istoria umanităţii atestă prezenţa continuă a bolilor infecţioase de-a lungul evoluţiei speciei umane, sub semnul riscurilor schimbătoare în funcţie de agenţii patogeni cunoscuţi, de cei care se modifică prin adaptare şi de cei nou apăruţi.
   Arsenalul chimioterapeutic şi antibiotic, imunizările active împotriva bolilor infecţioase prevenite prin vaccinare au indus în populaţie o falsă siguranţă, că bolile infecţioase şi transmisibile ar fi controlate. Deceniile recente au demonstrat greşeala acestei atitudini, exemple nenumărate (HIV/SIDA, malaria, tuberculoza, rezistenţa la agenţi cu acţiune antiinfecţioasă etc.) contribuind la recunoaşterea faptului că bolile infecţioase rămân principala cauză de morbiditate şi a doua cauză de deces, în lume. (...)

Istoria eradicării variolei – învăţăminte –

de Prof. dr. Constantin CIUFECU - aug. 6, 2010

    Supravegherea şi controlul epidemiologic au constituit factori esenţiali ai programului de eradicare a variolei – afirmaţie unanim recunoscută actualmente.
    Datele furnizate de supraveghere au reprezentat informaţiile care au asigurat monitorizarea, adaptarea strategiei şi progresul controlului eradicării. Setul minim de informaţii culese se referea la prezenţa noilor focare, la gradul de difuziune al izbucnirilor epidemice, la caracteristicile cazurilor după gen, vârstă şi status vaccinal. Deciziile strategice s-au bazat pe urmărirea indicatorilor de morbiditate şi mortalitate cu care se evalua progresul eradicării şi se justifica politica deciziilor şi conducerea programului. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

SUPRAVEGHEREA EPIDEMIOLOGICĂ A TOXIINFECŢIILOR ALIMENTARE

de Prof. dr. Constantin CIUFECU - iul. 2, 2010

   Toxiinfecţiile alimentare reprezintă o problemă globală de sănătate publică. Determinate de peste 250 de patogeni cauzali, bacterii, virusuri şi paraziţi, toxiinfecţiile alimentare se manifestă printr-o simptomatologie comună care nu oferă posibilitatea diagnosticului etiologic; vomele şi diareea sunt nelipsite, insuficiente însă în a constitui un sindrom clinic care să poată fi atribuit tuturor toxiinfecţiilor alimentare.
   Supravegherea presupune deci cunoaşterea caracteristicilor fiecărui agent patogen, pentru a judeca contribuţia epidemiologică a alimentelor contaminate.(...)

 

„Foaia de parcurs“ a eradicării globale a poliomielitei

de Prof. dr. Constantin CIUFECU - mai 28, 2010

  Eradicarea globală a variolei (1979) a scos în evidenţă rolul esenţial al supravegherii epidemiologice, instrumentul principal al programului – „creier şi sistem nervos“ – aşa cum s-a afirmat în concluziile multor manifestări ştiinţifice şi publicaţii.
  Convingerea şi încrederea în metoda supravegherii au influenţat decizia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de adoptare, în anul 1988, a celui de-al doilea program de eradicare globală a unei boli infecţioase transmisibile: poliomielita. (...)


 

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe