Vaccinarea este singura soluţie pentru a scăpa de pandemia de COVID-19, arată medicul specialist în Medicină de Familie, Doina Comișelu.
Din păcate însă, nu de puţine ori, dr. Doina Comișelu s-a lovit la cabinet de refuzul multor pacienţi și aparţinători de a accepta să se vaccineze împotriva bolii.
Dr. Doina Comișelu a absolvit, în 2008, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. După absolvire, au urmat stagiatura și rezidenţiatul în Medicină de Familie. În 2015 a terminat rezidenţiatul și a devenit medic specialist în Medicină de Familie. În prezent lucrează în Clinica Sfânta Maria Delfinului din București.
Ce înseamnă să fii medic de familie într-un oraș precum Bucureștiul?
Să fii medic de familie în București este o provocare, deoarece este un oraș mare unde oferta este generoasă pentru noi, medicii de familie. Eu la cabinet mă bucur să văd pacienţi, indiferent de vârstă, chiar și nou-născuţi.
Pentru pacient este important să știe că beneficiază de toată atenţia medicului și de servicii medicale de calitate tot timpul și necondiţionat. Iar pentru noi, medicii, marea provocare o reprezintă noutăţile apărute în lumea medicală.
Care sunt patologiile pe care le întâlniţi cel mai des la pacienţii dv.?
Patologia o împart în funcţie de vârstă, copii și adulţi. La copii, cele mai frecvente sunt IACRS (infecţiile acute de căi respiratorii superioare – n.red.), dispepsia, alergodermia, diareea, vărsăturile și, mai nou, din cauza pandemiei de COVID-19, anxietatea, obezitatea, ticurile, depresia.
La copii, în general, sunt prezente răcelile, care alarmează părintele din cauza episoadelor frecvente de temperatură ridicată (peste 39 de grade Celsius). Aici mă refer mai mult la copilul din perioada creșă-grădiniţă, locuri unde virusurile se transmit cu ușurinţă de la un copil la altul.
Din punctul meu de vedere, această perioadă ajută copilul să-și îmbunătăţească sistemul imunitar, tocmai prin acest „schimb” de virusuri.
Despre pacienţii vârstnici ce ne puteţi spune?
La adulţi, în general la cei bolnavi cronic, întâlnesc patologii cardiace, digestive, pulmonare, reumatologice, oesteoarticulare și endocrinologice. Pacientul vârstnic, în general, are mai multe patologii concomitent.
Frecvent, la femeile vârstnice întâlnim HTA, BPOC, glaucom sau cataractă, osteoporoză, dislipidemie și diabet zaharat ori tulburări de somn. Iar la bărbaţii vârstnici, de asemenea menţionez HTA, BPOC, precum și hipertrofia benignă de prostată și dislipidemia.
În relaţia cu pacientul și/sau aparţinătorul, ce vi se pare mai dificil de gestionat în pandemie?
Greu de gestionat este birocraţia, atât cea veche, cât și cea pandemică, precum și refuzul multora dintre ei (pacienţi și aparţinători – n.red.) de a accepta realitatea, și anume că vaccinarea este singura soluţie de a scăpa de acest coșmar.
Cât de mult a schimbat pandemia profilul pacientului, în ceea ce privește adresabilitatea către medicul de familie?
Această pandemie, din păcate, a schimbat în rău adresabilitatea către medicul de familie. Pacientul preferă să primească reţeta pe e-mail, la două-trei luni, și să vină la medicul de familie doar dacă îl doare ceva.
Bolile cronice nu pot fi urmărite prin e-mail și câteva cuvinte la telefon. Pacientul uneori preferă să vorbească cu medicul la telefon pentru sfaturi medicale, fără să mai fie consultat, doar să-și procure medicaţia după semnele și simptomele descrise de el.
Cum este perceput în prezent medicul de familie?
Aici cred că depinde mult de profilul pacientului, dar și de modul în care medicul interacţionează cu acesta. Cu cât medicul se implică mai mult în activitatea sa și cu cât oferă informaţii de calitate pacientului, cu atât mai mult va fi apreciat de pacient.
Medicul de familie – confident sau psiholog?
Azi, medicul de familie este și confident, și psiholog, mai ales pentru cei care sunt în izolare la domiciliu. Mulţi pacienţi vin la cabinet după perioada de izolare și îmi mulţumesc pentru telefoanele zilnice, care i-au ajutat psihic să treacă mai ușor prin boală.
Care sunt provocările cu care vă confruntaţi la cabinet?
Marile provocări întâlnite la mine la cabinet ar fi acei pacienţi care sunt anxioși – cei care se tem de ace –, cei care sunt greu de convins să se vaccineze și cei la care apar puseurile de HTA.
Uneori, micii pacienţi sunt cu teama că e rău, că [vaccinul] va durea și că e posibil să nu își poată folosi acea mână. Aceste lucruri sunt spuse de cei mari, adică de părinţi, care îi și sfătuiesc să își facă vaccinul în mâna stângă, ca să poată scrie sau mânca.
Ce ar trebui îmbunătăţit în sistemul medical din România?
Legea ar trebui modificată în așa fel încât cu toţii să ne putem face meseria de medic și mai puţin ceea ce ţine de birocraţie. Cred că la noi cardul de sănătate este o problemă pentru mulţi pacienţi, deoarece ori uită parola [codul PIN], ori uită cardul acasă sau nu merg cititoarele de card etc. Poate și în această privinţă ar trebui făcut ceva.
Ce fel de mituri auziţi de la pacienţii dv.?
Un mit celebru este „Frecţia cu spirt și oţet scade febra”, spus de multe mămici și nu numai. Sincer, eu recomand antitermice, în primul rând, apoi hidratare și împachetări la rece.
Cum poate medicul de familie să contribuie la educaţia medicală a pacienţilor săi, mai ales în pandemie?
Un medic de familie ajută cu informaţii precise privind educaţia medicală, mai ales în cazul celor izolaţi la domiciliu, cărora le oferă o atenţie deosebită. De exemplu, sunt și site-uri care au informaţii medicale clare și sigure pentru pacient. Acolo, el poate citi diverse articole medicale explicate pe înţelesul său.
Din ceea ce aţi observat, sunt pacienţii mai dornici să fie vaccinaţi împotriva gripei?
O parte dintre pacienţii mei deja s-au vaccinat, alţii vin la cabinet pentru a se vaccina. Bineînţeles că există și categoria de pacienţi care nu doresc sub nicio formă administrarea oricărui tip de vaccin. Eu mereu le recomand atât vaccinul anual gripal, cât și celelalte din schema naţională de vaccinare sau cele care sunt opţionale.
Citiți și: Dr. Jalali-Zadeh Babak: „Din uretră am extras tot felul de corpuri, unele de-a dreptul hilare”
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe