Newsflash
Știri

Dr. Beatrice Mahler: ecografia toracică, extrem de puțin utilizată în România

de Florentina Ionescu - dec. 16 2022
Dr. Beatrice Mahler: ecografia toracică, extrem de puțin utilizată în România

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a adus în discuție un subiect esențial: ecografia toracică și folosirea ei în țara noastră.

Despre ecografia toracică dr. Beatrice Mahler (managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București) afirmă că este o investigație extrem de puțin utilizată la noi, dacă ne comparăm cu oricare alt stat european.

Explicația, continuă medicul: ecografia toracică nu este extrem de puțin utilizată pentru că medicii doresc asta, ci pentru că sunt extrem de puțini medici radiologi, iar pneumologii nu au posibilitatea legală de a practica în România o astfel de tehnică de diagnostic. 

transplant plamani covid

„În primul curs de formare organizat la Institutul „Marius Nasta” având ca temă ecografia toracică, noțiuni introductive, colegii din Laboratorul de radiologie, dr. Athir Eddan, dr. Cicerone Iordache, dr. Daniel Voinescu, alături de prof. Ioana Gheonea de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, au parcurs împreună primii pași în diagnosticul ecografic al bolilor pulmonare: pneumonie intersțială, pleurezie, pneumotorax, empiem pleural, pneumonie sau edem pulmonar acut”, a scris dr. Beatrice Mahler pe pagina oficială de Facebook a Institutului „Marius Nasta”.

Diagnosticul ecografic în bolile pulmonare este mult mai precis decât radiografia toracică, nu iradiază și nu produce disconfort pentru pacient, a amintit aceasta:

„Practic printr-o manevră neinvazivă și extrem de bine tolerată se poate pune un diagnostic rapid și net superior celui pe care îl realizăm prin radiografia toracică standard”.

Mahler
Foto: arhivă Viața Medicală

Mai mult decât atât, ecografia toracică se poate utiliza inclusiv la femeia însărcinată, unde radiografia presupune precauții suplimentare.

„Interesul extrem de mare al medicilor pneumologi, chirurgi toracici și al medicilor ATI, ne determină să facem pași pentru ca ecografia toracică, o investigație noninvazivă, fiabilă, relativ ieftină și extrem de bine tolerată, să poată fi accesată de medici din specialități care tratează bolile plămânului, pentru a fi în final o soluție de diagnostic pentru pacienții noștri”, a conchis dr. Beatrice Mahler.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe