Newsflash
Știri

Impactul pandemiei COVID-19 asupra diagnosticării tuberculozei

de Florentina Ionescu - mar. 28 2023
Impactul pandemiei COVID-19 asupra diagnosticării tuberculozei

24 martie a marcat Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. Cu această ocazie, au fost prezentate date cu privire la impactul pandemiei de COVID-19 asupra persoanelor cu TB.

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală a dezvoltat o colaborare cu Facultatea de Geografie a Universităţii din Bucureşti, Centrul de Analiză Integrată şi Management Teritorial şi Centrul de Inovaţie şi E-Health al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din București pentru a analiza impactul pandemiei COVID-19 asupra diagnosticării tuberculozei, se arată într-un comunicat de presă preluat de AGERPRES

tuberculoza

În unele județe, diagnosticarea TB a scăzut aproape la jumătate

Analiza datelor evidenţiază o scădere abruptă a cazurilor diagnosticate în 2020, cu peste 30% în condiţiile în care media de scădere a incidenţei cazurilor de tuberculoză anterior pandemiei a fost în România de 5,7 %.

Cercetarea demonstrează că, în judeţele în care personalul medical a fost implicat aproape total în limitarea efectelor pandemiei, diagnosticarea tuberculozei a scăzut aproape la jumătate.

Efectul prezenţei caravanelor Screening TB în zonele cu incidenţa cea mai mare din România (Botoşani, Vaslui, Iaşi, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa) în perioada de debut a pandemiei a dus la creşterea gradului de diagnostic al tuberculozei.

„În anul 2022 e prima oară când se observă tendinţa de creştere a cazurilor depistate după pandemia care a avut un impact masiv asupra gradului de depistare. Acest amănunt impune o concentrare atentă asupra depistării precoce/a screeningului cazurilor de tuberculoză, dar şi măsuri care să vizeze creşterea aderenţei la tratament, concomitent cu intervenţii de reducerea a stigmei specifice acestei patologii”, se arată în comunicat.

Tratarea în ambulatoriu a pacientului cu TB

Analizând situaţia din Bucureşti unde incidenţa cazurilor de COVID-19 a fost cea mai mare din România, un beneficiu în lupta împotriva tuberculozie l-a constituit debutul proiectului pilot al Ministerului Sănătăţii, de tratare în ambulatoriu a pacientului cu tuberculoză.

A fost uşurat astfel accesul la tratament şi diagnostic a pacienţilor din zona Bucureşti - Ilfov. Doar în judeţul Timiş diagnosticarea tuberculozei a păstrat rimtul din anii pre-pandemici.

Dezvoltarea serviciilor specifice de către Ministerul Sănătăţii după impactul pandemiei COVID-19 se înscrie în linia globală lansată de Stop TB Partnership: „Da, putem elimina tuberculoza”.

Cel mai mare program de screening tb

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” derulează în prezent cel mai mare program de screening activ al tuberculozei în România - www.screeningtb.ro. Proiectul se află în ultimul an de implementare, până în acest moment intrând în screening 79.418 persoane din 33 de judeţe (datele parţiale de la începutul lunii ianuarie).

Proiectul vizează populaţia din zonele rurale cu acces dificil sau deficitar la servicii medicale, persoane fără adăpost şi consumatori de droguri injectabile din marile aglomeraţii urbane şi persoane private de libertate.

Incidenţa depistată de caravanele mobile Screening TB în aceste zone vulnerabile este de 258,7 cazuri la 100.000 de locuitori, de 5,6 ori mai mare decât incidenţa calculată la nivel naţional.

Proiectul a beneficiat de ajutorul partenerilor implicaţi: Asociaţia Română Anti-Sida, UNOPA, Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate, Asociaţia Samusocial, Fundaţia Romanian Angel Appeal, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoza Multi drog-rezistentă.

Investiţii substanţiale în aparatură şi reactivi

Reţeaua de pneumologie a beneficiat în 2022 de investiţii substanţiale în aparatură şi reactivi pentru diagnosticul tuberculozei prin finanţări primite în cadrul a două proiecte.

1. Proiectului ROU-T-MoH „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, finanţat de Fondul Global de luptă împotriva HIV, Tuberculozei şi Malariei a dotat cu echipamente şi medicamente reţeaua TB:

  • 35 de aparate GeneXpert de ultimă generaţie
  • 5 aparate moderne de radiologie mobilă
  • peste 40.000 de teste rapide de diagnostic al TB sensibile şi multidrog rezistente
  • dotarea laboratorului Institutului Naţional de Sănătate Publică cu aparate de diagnostic genetic - RT-PCR şi aparat de secvenţiere genom viral
  • laboratorul Naţional de referinţă al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a fost dotat cu echipamente moderne pentru diagnosticul molecular al TB.

Aparatura de diagnostigare mobilă a tuberculozei a ajuns în zone greu accesibile din judeţele Maramureş, Tulcea, Bacău, Botoşani, Iaşi, judeţe care în parte se confruntă şi cu problema migraţiei transfrontaliere în contextul războiului din Ucraina.

2. Proiectul „Consolidarea controlului tuberculozei în România prin implementarea Strategiei WHO END TB 2016-2020”, finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 (Norvegia, Islanda, Liechtenstein), derulat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, coordonat de Ministerului Sănătăţii a completat dotările cu:

  • 17 echipamente Genexpert
  • 9 aparate MGIT de cultură în mediul lichid
  • 8 echipamente de depistare a tuberculozei latente
  • 80 echipamente de nebulizare pentru controlul infecţiei TB şi 30 echipamente pentru testarea eficienţei nebulizării.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe