Newsflash
Dosar

Strategii de abordare în diagnosticul și evoluţia LLC

de Dr. Aurelian UDRIȘTIOIU - dec. 10 2021
Strategii de abordare în diagnosticul și evoluţia LLC

Metoda ELISA sandwich, cu trusă specială conţinând anticorpi PAb 240, ar putea fi folosită ca screening în România, reprezentând un procedeu foarte ieftin pentru evaluarea unui pacient.

Leucemia limfocitară cronică (LLC) este un neoplasm de celule B mature care se depistează de obicei în sângele periferic. Se caracterizează printr-o populaţie absolută de limfocite cu celule B ≥5.000/µL, persistentă în ultimele trei luni, cu celule clonale care au un imunofenotip de receptori de membrană CD5+, CD19+ și CD23+ în coexpresie, împreună cu o scădere a expresiei CD20-, CD79b- și cu imunoglobulinele de suprafaţă scăzute, în context clinic de splenomegalie și limfadenopatie.

Limfocitoza monoclonală cu celule B (LMB), precursorul LLC, este o afecţiune care are o populaţie circulantă de celule B clonale, dar cu un număr absolut de celule B <5.000/µL și fără dovezi de limfadenopatie, organomegalie sau citopenie.

S-a descoperit în ultimii ani că producerea unui procent de proteine izomorfe P53 cu stabilitate crescută în limfocitele de tip B duce la procesul de carcinogeneză. Atunci când pacienţii devin simptomatici, prezintă dovezi ale progresiei rapide a bolii. Pierderea a peste 10% din greutate pe parcursul a șase  luni, oboseala extremă și febra legată de leucemie pentru mai mult de două săptămâni sunt doar câteva semne ale progresiei bolii.

Diagnostic preclinic

Metodele iniţiale de descoperire a formelor de LLC sunt formula leucocitară din sângele periferic, examenul măduvei hematogene și citometria de flux. Identificarea și cuantificarea proteinei P53 în limfocite se poate face prin diferite metode, cum ar fi imunohistochimia (IHC), reacţia în lanţ a polimerazei (PCR), microarray de peptide monocatenare (SSPMa), secvenţierea de nouă generaţie (NGS) și testul de imunoabsorbţie enzimatică de tip sandwich (sandwich ELISA).

Metoda ELISA s-a dovedit a fi un instrument de prognostic util al LLC, deoarece a reușit să identifice pacienţii cu proteine izoforme P53, și poate fi considerată o metodă de screening pentru aplicarea tratamentului personalizat în cazurile diagnosticate cu LLC rezistentă la tratamentul specific aplicat de prima linie.

Propun această metodă ELISA, cu trusă specială conţinând anticorpi PAb 240, ce recunosc tipul genei P53 mutante în condiţiile ei de denaturare, ca procedură de screening în România. Reprezintă un procedeu foarte ieftin pentru evaluarea unui pacient și îl utilizez în cercetările personale de laborator.

Heterogenitatea genetică

Cea mai frecventă anomalie în LLC este deleţia cromozomului 13q, conţinând genele miRNA15a și miRNA16-1, localizate în banda 13q14. Aceasta apare la mai mult de 50% dintre pacienţii diagnosticaţi cu LLC. Deleţiile benzilor cromozomiale 11q22-q23, observate la 19% dintre pacienţi, sunt asociate cu implicare extinsă a ganglionilor limfatici, cu boală agresivă și supravieţuire mai scurtă. De obicei, deleţiile cromozomului 17p, întâlnite la 10-15%,  implică braţul scurt și cuprind invariabil locusul genei supresoare tumorale TP53, afectată prin deleţie sau mutaţie.

Evoluţia LLC cu genă P53 mutantă și nemutantă

Următoarele elemente se asociază cu progresia bolii: creșterea expresiei receptorului de membrană CD38, creșterea expresiei enzimei tirozinkinază Zap-70, creșterea nivelului seric de beta-2-microglobulină, creșterea activităţii serice a timidin kinazei (TK), statusul mutaţional al segmentelor variabile ale genei lanţului greu de imunoglobulină (IgVH), timpul scurt de dublare a limfocitelor (<6 luni), creșterea nivelului seric al receptorului CD23 solubil.

Prevenirea complicaţiilor în LLC

Transplantul alogen de celule stem este singura terapie curativă cunoscută pentru LLC, dar pentru vârsta de 80 de ani, de exemplu, este o strategie care se aplică prudent. O varietate de regimuri de tratament sunt utilizate în LLC, inclusiv analogi nucleozidici, agenţi alchilanţi și substanţe biologice. Regimurile de tratament sunt adesea utilizate în combinaţie. Dintre pacienţii cu transformare în sindrom Richter care anterior erau refractari la chimioterapie, 65% au avut un răspuns la tratamentul cu ibrutinib plus nivolumab.

Recent s-a sugerat* că liniile celulare LLC editate CRISPR/Cas9 ar putea fi modele utile pentru a estima răspunsul la tratamentul din LLC cu deleţie cromozomială (11q), P53 mutant, trisomie 12, cu risc ridicat. Acestea ar oferi un instrument preclinic pentru explorarea unor strategii terapeutice noi, cum ar fi inhibitorii de tirozinkinaze sau anti-proteină BCL-2, în combinaţia de ibrutinib sau inhibitori ai punctului de control imun, PD-1/PD-L1 inhibitor, ori terapia CAR-T, în acest subset de cazuri de LLC.


Notă autor:

*Bosch F, Dalla- Favera. R. Chronic lymphocytic leukemia: from genetics to treatment. Nature Reviews Clinical Oncology.https://clinicaltrials.gov/2021

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe