Newsflash
ACTUALITATE Știri

România ar putea implementa o nouă metodă de prelevare de organe

de Cristina GHIOCA - mai 20 2024
România ar putea implementa o nouă metodă de prelevare de organe

Specialiștii români din domeniul își doresc să introducă și în țara noastră prelevarea de organe de la persoane aflate în moarte circulatorie.

Mortalitatea asociată listelor de așteptare pentru un transplant de organe ar putea fi redusă dacă și în România s-ar introduce prelevarea de organe de la persoane aflate în moarte circulatorie (decedate prin stop cardiac), au arătat participanții la o conferință de presă organizată, recent, la Spitalul Clinic de Urgență București.

Modalitatea este deja utilizată în mai multe state, cu rezultate semnificative în ceea ce privește șansele la viață a celor care au nevoie de transplant. „Țările care au introdus conceptul de moarte circulatorie – Marea Britanie, Spania, Belgia – imediat au constatat o creștere a numărului de donatori. Sperăm să ajungem și noi cât mai curând în situația de a putea utiliza astfel de organe”, a declarat prof. dr. Irinel Popescu, în cadrul conferinței.

Însă pentru ca această metodă de prelevare de organe să poată fi introdusă în România trebuie îndepliniți mai mulți pași, a arătat prof. dr. Gabriel Onișcu, președintele Societății Europene pentru Transplant de Organe (ESOT): „Lucrăm la ora actuală împreună cu Societatea Română de Transplant la crearea unui protocol operator, cu un program foarte clar, pe care vrem să-l lansăm cu ocazia congresului din București (care va avea loc în toamnă – n.red) (...) de moarte circulatorie.” 

În același timp este nevoie de pregătirea personalului pentru a realiza această procedură, dar și de modificări în ceea ce privește așa-numita perioadă de no touch . În timp ce în diverse țări europene această perioadă este cuprinsă între 5 și 20 de minute, în România ea este mult mai mare. „În momentul de față, legea cadavrelor prevede, cred, un interval de două ore până să se declare pacientul mort, chiar dacă stopul cardiac s-a produs la un moment dat, ceea ce e mult prea mult. (...) Timpul până la care se începe perfuzia organelor nu trebuie să depășească cinci minute. Acest timp, dacă se prelungește, face organele inutilizabile ”, a punctat prof. dr. Irinel Popescu. 

Până în prezent, în țara noastră au fost identificate două unități sanitare unde s-ar putea realiza prelevarea de organe de la persoane aflate în moarte circulatorie: Spitalul Clinic de Urgență București și un spital din Iași. În România, mortalitatea asociată  listelor de aşteptare pentru un transplant hepatic este de 20%, o proporție mult mai ridicată decât în alte state. În plus, în țara noastră, indicația de transplant pentru hepatocarcinom este între 20 și 23% , în timp ce în Europa de Vest și Statele Unite aceasta este între 11-15%, a menționat dr. Speranța Iacob. 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe