Newsflash
ACTUALITATE Newsflash Știri

Cristian Oancea: Este nevoie de o reformă legislativă în domeniul donării de organe

de Magdalena Tănăsescu - iun. 11 2024
 Cristian Oancea: Este nevoie de o reformă legislativă în domeniul donării de organe

În România este necesară o reformă legislativă care să alinieze practicile naționale cu cele europene, facilitând astfel un acces mai bun la transplanturi pentru pacienți, susține prof. dr. Cristian Oancea.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș din Timișoara susține că legislația românească în domeniul donării de organe și transplantului nu este încă pe deplin armonizată cu cea din țările Uniunii Europene. 

 

În multe state membre UE, există registre naționale bine organizate și proceduri clare pentru donare și transplant. În România, însă, există încă lacune legislative și birocratice care împiedică eficiența acestui proces. Este necesară o reformă legislativă care să alinieze practicile naționale cu cele europene, facilitând astfel un acces mai bun la transplanturi pentru pacienți”, a precizat prof. dr. Cristian Oancea în cadrul unei conferințe de profil. 

 

Acesta a precizat, totodată, că donarea de organe reprezintă un subiect de multe ori tabu.

 

„Vorbim de un gest suprem de generozitate și altruism, care salvează vieți și redă speranța celor aflați în suferință. În fiecare an, mii de pacienți se află pe listele de așteptare pentru un transplant, iar pentru mulți dintre aceștia, un asemenea act poate face diferența dintre viață și moarte”, a precizat managerul spitalului timișorean. 

 

Potrivit acestuia, implicarea cultelor religioase în promovarea donării de organe poate contribui semnificativ la creșterea acceptabilității și înțelegerii acestui gest în rândul populației.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe