Newsflash
Diverse

Medicii, faţă-n faţă cu pandemia: „Noi venim la spital, tu stai acasă”

de - mar. 20 2020
Medicii, faţă-n faţă cu pandemia: „Noi venim la spital, tu stai acasă”

În plină pandemie de coronavirus, medicii din România îndeamnă oamenii să stea acasă pentru a limita răspândirea bolii COVID-19. Mesajul pe care-l trimit „soldaţii” din linia întâi, prin intermediul reţelelor de socializare, este scurt, clar și cuprinzător: „Noi suntem la spital pentru voi. Voi rămâneţi acasă pentru noi”.

Spitalul Clinic de Copii „dr. Victor Gomoiu”Viteza cu care epidemia se răspândește poate duce la o creștere galopantă a numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus. Iar aceasta ar putea pune presiune asupra sistemului de sănătate.

Tocmai din acest motiv, medicii subliniază că autoizolarea este cea mai bună strategie în momentul de faţă, pentru a limita răspândirea coronavirusului, dar și pentru a evita înrăutăţirea situaţiei din spitale.

Faţă-n faţă cu pandemia, medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeș” din București spun că sunt pregătiţi pentru lupta cu coronavirusul. Au format echipe de 30 de medici, asistente medicale și infirmiere, stau la spital fără întrerupere, timp de două săptămâni, și fac gardă la trei zile. Angajaţii spitalului au postat o imagine în mediul online prin care îndeamnă oamenii să stea în casă: Noi suntem la spital pentru voi. Voi rămâneţi acasă pentru noi.

Dr. Mihail Pautov este unul dintre medicii care le recomandă oamenilor, într-un filmuleţ postat pe canalul de YouTube, să stea acasă. Medicul specialist în Chirurgie Generală povestește ce se poate întâmpla dacă nu vor fi respectate recomandările pentru limitarea răspândirii coronavirusului:

„Un vârf epidemiologic poate să ducă sistemul medical în colaps. Un număr mare de bolnavi, care apare deodată, este imposibil de gestionat de sistemul medical din orice ţară. Pot să ducă la o insuficienţă majoră de cadre medicale, de paturi în spitale și chiar, implicit, la foarte multe decese.”, a spus dr. Mihail Pautov. Cel mai elocvent exemplu în acest sens este Italia unde, din cauza numărului mare de persoane infectate, nu există suficiente resurse pentru a fi salvate, iar în unele cazuri, nu pot fi tratate nici măcar în regim de urgenţă.

 „Să ne susţinem eroii”

Faţă-n faţă cu pandemia, medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeș” din București spun că sunt pregătiţi pentru lupta cu coronavirusul. Au format echipe de 30 de medici, asistente medicale și infirmiere, stau la spital fără întrerupere, timp de două săptămâni, și fac gardă la trei zile.

Angajaţii spitalului au postat o imagine în mediul online prin care îndeamnă oamenii să stea în casă: Noi suntem la spital pentru voi. Voi rămâneţi acasă pentru noi.

Despre gestul lor a scris, pe pagina de Facebook, și Gabriela Firea, primarul general al Capitalei. Aceasta a menţionat că personalul medical lucrează nonstop pentru victimele COVID-19 și le-a transmis un mesaj de mulţumire.

„Să ne susţinem eroii și să îi ocrotim pe cei dragi. Le mulţumesc și le sunt recunoscătoare tuturor cadrelor medicale care, în această perioadă, își riscă sănătatea pentru a-și face datoria! Au pus interesul naţional, comun, înaintea interesului personal”, a scris Gabriela Firea.

Echipa medicală a Spitalului Clinic „Prof. dr. Panait Sîrbu” este, de asemenea, la datorie zilele acestea. Cadrele medicale de aici și-au manifestat susţinerea faţă de eforturile depuse de colegii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeș.

Farmacii luate cu asalt

Ana-Maria Rusu, farmacist specialist managerUn mesaj de solidaritate a transmis, recent, Ana-Maria Rusu, farmacist specialist manager la o farmacie din Târgu Mureș. Mărturisește că, pentru colegii ei, ultima săptămână a fost una dintre cele mai grele din carieră.

„Farmacia a fost luată cu asalt de sute de pacienţi (...) care vor să își asigure stoc de medicamente. Nu mai zic de măști, gel antibacterian sau alcool sanitar care efectiv nu se mai găsesc. (...) Nu ne este ușor, să știţi! Venim la lucru, nu putem sta acasă, venim ca să vă ajutăm pe voi, dar avem o mare rugăminte: staţi acasă! Cea mai bună formă de a împiedica răspândirea acestui virus este să staţi acasă!”, a scris, pe Facebook, Ana-Maria Rusu.

 Dr. Vlad Romanescu și echipa, Policlinica Socială Baba NovacMesaje prin care românii sunt îndemnaţi să stea acasă, pentru a opri răspândirea coronavirusului, au mai fost publicate în mediul online de dr. Vlad Romanescu și echipa de la Policlinica Socială Baba Novac, de medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţe Slatina și de cei de la Spitalul clinic „Dr. Ioan Cantacuzino.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe