Newsflash
Diverse

Secţie Clinică de Chirurgie generală la Spitalul din Moinești

de Prof. dr. Adrian Cotîrleț - apr. 5 2024
Secţie Clinică de Chirurgie generală la Spitalul din Moinești

De anul acesta, studenţii și medicii rezidenţi se vor putea pregăti în chirurgie generală la Spitalul Municipal de Urgenţă Moinești.

Prin Ordinul nr. 1342 emis de ministrul Sănătăţii, la începutul lunii martie, s-a aprobat în actuala structură organizatorică a Spitalului Municipal de Urgenţă Moinești înfiinţarea Secţiei Clinice de Chirurgie generală, prin reorganizarea secţiei chirurgie generală. Noul statut aduce beneficii pe mai multe planuri: diversificarea serviciilor medicale cu profil chirurgical și creșterea calităţii actului medical, prin actualizarea permanentă la standardele internaţionale a pregătirii profesionale, dotării și a tehnicilor folosite; susţinerea activităţilor universitare și postuniversitare privind formarea tinerilor chirurgi în cadrul programului de rezidenţiat; lărgirea oportunităţilor ca Spitalul din Moinești să devină un mediu profesional emblemă pentru medicii cu experienţă și, nu în ultimul rând, realizarea și dezvoltarea programelor axate pe cercetare știinţifică și pe educaţie medicală continuă.

Odată cu dobândirea noului statut, în cadrul spitalului se vor putea desfășura activităţi de învăţământ medical universitar și postuniversitar adresate studenţilor și medicilor, sub coordonarea cadrelor didactice (subsemnatul, dr. Mircea Hogea, dr. Codruţ Munteanu). De asemenea, va fi posibilă realizarea unor activităţi de cercetare clinică/studii clinice în cadrul Departamentului de Cercetare Medicală al spitalului, existent încă din anul 2008. Acesta a fost acreditat de Academia de Știinţe Medicale din România și atestat conform deciziei nr. 9673/2008 de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Știinţifică.

Adresabilitate chirurgicală în creștere

În ultimii ani s-a observat o creștere a adresabilităţii și a complexităţii cazuisticii chirurgicale, argumentată de prestarea serviciilor medicale către asiguraţii care provin în proporţie de 18% din municipiul Moinești, 66% din judeţul Bacău, 16% din alte judeţe. 

Întreaga echipă de specialiști chirurgi ai spitalului tratează anual, atât în regim de internare continuă, cât și de zi (11.853 de pacienţi în anul 2023) pacienţi cu diferite patologii chirurgicale. 

În 2023 s-au efectuat 2.071 de intervenţii chirurgicale, în cele patru săli de operaţie din Blocul operator. Acesta a fost renovat conform standardelor europene, în 2022, printr-un proiect realizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bacău și Consiliul Local Moinești. Împreună cu colegii chirurgi s-au efectuat peste 15.000 de intervenţii chirurgicale laparoscopice, iar rezultatele au fost prezentate la congrese naţionale și internaţionale. Participarea cu lucrări știinţifice ne oferă posibilitatea de a ne face cunoscută activitatea, inclusiv permanenta preocupare pentru modernism și ancorare în tendinţele actuale internaţionale.

Avem proiecte ample în derulare și în 2024. Existenţa Secţiei Clinice de Chirurgie reprezintă pentru noi finalizarea cu succes a unor obiective, favorizând permanenta interacţiune cu profesioniști din domeniul medical cu experienţe și perspective diverse. 

Mulţumim tuturor celor care ne-au oferit sprijin în realizarea acestui demers organizatoric și avem speranţa că, prin activitatea desfășurată în noua secţie, se vor îmbunătăţi atât calitatea serviciilor medicale oferite, cât și așteptările pacienţilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe