Newsflash
Diverse

Viaţă mai bună pentru copiii cu cancer

Viaţă mai bună pentru copiii cu cancer

Spitalul pentru copiii bolnavi de cancer, construit de Asociaţia „Dăruiește Viaţă” din donaţii și sponsorizări, poate influenţa pozitiv rata de supravieţuire la 5 ani a acestora.

Este important însă ca Ministerul Sănătăţii să gestioneze corespunzător noua unitate sanitară.

        Miercuri, 20 martie a.c., a avut loc un eveniment care va intra în istoria oncologiei pediatrice din ţara noastră. A fost prezentat spitalul construit de Asociaţia „Dăruiește Viaţă” din donaţii, conceput special pentru copiii cu cancer din România, unde aceștia pot fi trataţi conform standardelor actuale. Programul a cuprins o vizită a clinicii de oncopediatrie și a secţiei de radioterapie. Partea a doua a zilei a inclus prezentări ale unor personalităţi știinţifice din centrele oncologice care formează un parteneriat internaţional între Fundaţia Principesa Maxima din Ţările de Jos, Universitatea din Pittsburg și Spitalul Universitar de Urgenţă pentru Copii „Maria Skłodowska Curie”, din București. 

Din prezentarea prof. dr. Rob Pieters (Ţările de Jos) a reieșit importanţa „efectului volumului” de pacienţi trataţi într-un singur centru oncologic asupra rezultatelor finale. Cu cât numărul acestora este mai mare, cu atât șansa supravieţuirii persoanelor tratate în acel centru crește.

Supravieţuire sub media europeană

În prezentarea profesorului Sayful Huq (Statele Unite) au fost evidenţiate date care arătau o rată de supravieţuire a copiilor cu cancer din România la 5 ani de numai 69% (la grupa de vârstă 0-14 ani, în perioada 2010-2013), comparativ cu 81% în alte state europene (perioada 2010-2014). Tot din statisticile prezentate de acesta au reieșit diferenţe majore între numărul de copii trataţi în centrele existente în România. Astfel, la București sunt tratate 42% dintre cazuri, la Cluj 25%, la Iași 15%, la Târgu Mureș, Brașov, Constanţa, Craiova câte 10%, la Timișoara 7%. 

Secţia de radioterapie, dotată cu două acceleratoare liniare de ultimă generaţie și cu toată aparatura necesară efectuării unui tratament radiologic complex (planning, dosimetrie, controlul calităţii și imagistica necesară), deschide noi perspective și promite îmbunătăţirea rezultatelor actuale. Problema majoră rămâne acum ca Ministerul Sănătăţii – căruia i-a fost făcută „CADOU” la cheie această „BIJUTERIE” – să poată gestiona noile sarcini și să găsească personalul medical necesar, începând cu medicii specialiști (oncologi, radiologi imagiști, chirurgi, radioterapeuţi, fizicieni medicali și asistenţi medicali specializaţi) pentru îndatoririle cerute de standardele actuale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe