Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Dieta keto - plusuri și minusuri

de Florentina Ionescu - aug. 1 2024
Dieta keto - plusuri și minusuri

Conținutul bogat în grăsimi al dietei ketogenice ar putea ajuta la stabilizarea glucozei din sânge și ar putea contribui la scăderea în greutate, însă e bine să știți că dieta keto are și unele riscuri semnificative pentru sănătate.

Dezvoltată inițial pentru a trata epilepsia la copii, dieta keto (sau ketogenică) a câștigat tot mai mult la capitolul popularitate în ultimii ani, fiind considerată un plan alimentar bun pentru scăderea în greutate. Totuși, e important să reținem că aceasta are atât plusuri, cât și minusuri.

Probabil știți deja că dieta ketogenică este bogată în grăsimi, săracă în conținutul de carbohidrați. Dar rețineți că este foarte bogată în conținul de grăsimi – având chiar cantități mai mari de grăsimi decât v-ați fi așteptat, scrie Healthline.com

Există două tipuri de diete keto: cea standard și cea terapeutică. Potrivit sursei menționate, dieta standard este ceea ce ați putea încerca dacă vreți să țineți un regim alimentar keto pentru starea generală de sănătate și pentru a încuraja scăderea în greutate. Dieta keto terapeutică este folosită de profesioniștii din domeniul sănătății atunci când tratează unele boli, precum epilepsia. Din punct de vedere al macronutrienților, cele două tipuri de diete keto arată un pic diferit: 

Astfel, dieta keto standard are un conținut de 75% grăsime, 20% proteine și 5% carbohidrați. Iar dieta keto terapeutică are 90% conținut de grăsimi, 5% proteine și 5% carbohidrați. Rețineți, așadar, că dieta ketogenică nu este același lucru cu o dieta standard săracă în carbohidrați. 

Potențiale plusuri ale unei diete keto 

Potrivit specialiștilor în nutriție și dietetică, dieta keto ajută la scăderea mai rapidă în greutate. Mai ales pentru acele persoane cu o cantitate semnificativă de kilograme în exces, această dietă se poate dovedi a fi o alegere eficientă pentru a încuraja scăderea ponderală. Un motiv ar fi că, prin reducerea cantității de carbohidrați din alimentație, asta ar însemna o slăbire mai rapidă, dar este vorba îndeosebi de retenția de apă. Organismul va elimina în primul rând apa în exces din organism, ceea ce se va vedea rapid pe cântar. În plus, mâncând alimente sărace în carbohidrați, corpului îi va fi mai ușor să ardă grăsimea. 

Un alt plus al dietei keto este că aceasta ajută în managementul glicemiei la persoanele care suferă de diabet de tip 2. Dieta keto, potrivit specialiștilor, oferă o nouă abordare, prin faptul că va crește conținutul de grăsimi în alimentația acestor persoane. Este un lucru deja stabilit în cadrul a numeroase cercetări că dietele keto și dietele low carb (sărace în conținutul de carbohidrați) pot ajuta la stabilizarea nivelului de glucoză din sânge, dar acestea au și alte beneficii. 

Potențiale minusuri ale dietei keto 

În unele situații, este bine să știți că o dietă keto poate cauza deficiențe nutriționale. Pentru că dieta ketogenică limitează conținutul de carbohidrați la doar 50 de grame, asta înseamnă că nu puteți mânca multe fructe și legume. Iar acestea sunt principalele surse de vitamine și minerale esențiale. 

Cel mai îngrijorător este faptul că dietele ketogenice sunt adeseori sărace în conținutul de vitamine A, E și B6, însă sunt și sărace în conținutul de acid folic, calciu, magneziu, potasiu și fier. 

În plus, specialiștii atrag atenția că dieta ketogenică poate cauza probleme digestive. Dacă urmați o dietă low carb, asta înseamnă că nu veți mânca prea multe alimente din categoria leguminoaselor, linte sau cereale integrale, toate acestea fiind surse excelente de fibre alimentare. Iar din această cauză, în urma unei diete keto este posibil să vă confruntați cu constipația și cu digestia lentă. 

Un alt minus vine și din cauză că, dacă veți consuma multe grăsimi, acest lucru vă poate afecta sistemul digestiv. Multe persoane care încearcă să urmeze o dietă keto se confruntă cu probleme gastrointestinale, cum ar fi diareea, crampele, balonarea, deranjamentul stomacului. 

În ceea ce privește riscurile, este posibil ca dieta keto să fie dăunătoare pentru sănătatea inimii. Dacă o persoană ține o dietă ketogenică, asta înseamnă că alimentația sa va fi una bogată în surse de grăsimi saturate, cum ar fi carnea, brânza și untul. Cu alte cuvinte, există un risc ca grăsimile din aceste alimente să dăuneze sănătății inimii. În plus, grăsimile saturate cresc nivelul LDL-colesterolului, așa numitul colesterol „rău”. 

Un mare minus ar putea fi și faptul că este greu să respecți în totalitate dieta keto. Deci nu este ușor pe termen lung să vă țineți de regulile ei. În plus, nu există date pe termen lung cu privire la siguranța acestei diete, așa că nu este indicat să urmați o dietă keto fără a fi supravegheați de un profesionist din domeniul medical. 


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/keto-diet-smoked-salmon-sunny-side-2207127529

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe