Proiectul „Gustos și sănătos în farfuria din spital” s-a extins la Spitalul de Pediatrie Pitești cu ajutorul asociației „Din grijă pentru copii”.
Asociația „Din grijă pentru copii” a finalizat proiectul „Gustos și sănătos în farfuria din spital” în Spitalul de Pediatrie Pitești. Micuții pacienți și însoțitorii lor primesc de acum hrană sănătoasă, diversificată, gătită prin proceduri tehnice corecte, care ajută la păstrarea nutrienților din alimentele de bază, conform unui comunicat de presă.
Mâncarea face parte din procesul de vindecare, iar medicina, prin evoluția și deschiderea din ultimii ani, arată că medicația face echipă excelentă cu alimentația. Așa că un meniu sănătos în bucătăria unui spital este o nevoie reală și trebuie să fie o prioritate.
Primul spital din România care a beneficiat de schimbările pe care proiectul „Gustos și sănătos în farfuria din spital” le aduce meniului oferit copiilor internați a fost Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” din București. În această instituție, asociația continuă să monitorizeze proiectul și să acorde suport constant în activitatea bucătăriei, alături de echipa comisiei de dietetică și management. 
„Preocuparea noastră este sănătatea copiilor. Toată activitatea asociației are la bază grija pentru copil și părinte, motiv pentru care suntem sprijin și în activitatea instituțiilor publice de sănătate cu profil pediatric. Puterea lui ÎMPREUNĂ este cea care aduce schimbarea aceasta atât de necesară și atât de așteptată. Specialiști, instituții, parteneri, furnizori, oameni minunați care construiesc această alianță puternică și schimbă destine. Un părinte încrezător înseamnă un copil cu un pas mai aproape de mai bine. Ne dorim cât mai mulți părinți încrezători! Nimic din ceea ce am construit nu ar fi fost posibil fără încrederea și colaborarea tuturor partenerilor implicați. Acest proiect este dovada că atunci când punem copilul în centru, soluțiile se așază. Împreună putem schimba destine”, a declarat Victoria Olteanu, președinta Asociației „Din grijă pentru copii”.
Pentru a reuși implementarea unui meniu sănătos, bucătăria spitalului din Pitești a fost renovată și dotată cu echipamente. Un bloc alimentar trebuie să asigure circuitele adecvate în spațiul dedicat activității. Aceste circuite asigură siguranța alimentară și ajută personalul în asigurarea hranei copiilor spitalizați și a însoțitorilor acestora din momentul preluării ingredientelor din magazie și până la momentul repartizării mâncării porționate infirmierelor pe secții.
Spațiul alocat blocului alimentar este unul generos. Timp de opt săptămâni, acest spațiu a fost renovat, recompartimentat și igienizat, astfel încât să se poată trece la crearea noului meniu într-un spațiu luminos. 
Următorul pas a fost dotarea și accesorizarea spațiului, astfel încât să poată fi implementate tehnici de gătit noi și să se seteze circuite noi în bucătărie. S-a achiziționat un cuptor profesional, plită electrică profesională, blender performant pentru supele cremă, aparate mici, accesorii diverse necesare în activitatea bucătăriei.
„Tot ceea ce se vede astăzi reprezintă o parte din munca și dedicarea noastră. «Noi» înseamnă toți colegii care își desfășoară activitatea zilnic în spital și, în egală măsură, echipa «Gustos și sănătos în farfuria din spital». Ne-am dorit întotdeauna ca fiecare zi să ne aducă satisfacție profesională și să putem oferi cele mai bune servicii pacienților și aparținătorilor. Prin implicarea echipei proiectului, am reușit să ne îndeplinim încă un obiectiv: acela de a excela și în zona de nutriție spitalicească. Dacă până acum pregăteam cu responsabilitate meniurile pentru pacienți și părinți, alăturarea noii echipe a adus un plus de aromă, farmec și valoare terapiei nutriționale pe care o practicăm zi de zi. La finalul acestui demers, am înțeles, am învățat și am aplicat un proiect implementat cu profesionalism și sustenabilitate, atât de necesar pentru a aduce bucurie, confort și sprijin în procesul de vindecare”, a declarat dr. Adina Enescu, director medical al Spitalulului de Pediatrie Pitești.
Nutrițional, meniul se schimbă fundamental, acesta fiind alcătuit din alimente noi, preparate noi, legume proaspete, punând astfel bazele unui sistem care ține cont de preferințele și de nevoile nutritive ale copiilor. Acest demers reprezintă o îmbunătățire care a sporit gustul, aspectul și calitatea meniurilor din cadrul spitalului, contribuind astfel la obiceiuri alimentare mai sănătoase, bunăstarea generală ale copiiilor și recuperarea mai ușoară, având în vedere și necesitățile speciale ale celor care suferă de patologii cu implicația unor diete restrictive.
Punctul forte al noilor meniuri este diversificarea acestora. Sursa de proteină, garniturile, micul-dejun, sunt părți ale meniului diversificat. Dacă înainte nu se folosea unt în preparare, acum este grăsimea principală când e nevoie de ea la gătit, alături de uleiul de măsline. Dacă mâncarea era preparată mai mult prin fierbere, acum cuptorul este în centrul procesului de gătit. Prepararea este una care să mențină nutrienții din alimente, dar și gustul savuros. Pentru aportul de gust nu lipsesc din bucătărie oregano, turmericul, cimbrul, scorțișoara.
Toate aceste modificări au făcut ca rezultatul din farfurie să fie așa cum îi spune și numele proiectului – gustos și sănătos. În plus, cu gândul la bucuria celor mici, cei din asociație au militat pentru introducerea ca gustare de la ora 4 a unui dulce bun și sănătos: pandișpan cu fructe, plăcintă cu mere, budincă de orez cu lapte sau plăcintă dolongaci (cu brânză și lapte).
„Nutriția copilului spitalizat este parte a actului medical, deoarece o alimentație corectă susține tratamentul și ajută organismul să răspundă mai bine la intervențiile clinice. În acest proiect aducem în farfurie principii din terapia medicală nutrițională. Meniurile respectă nevoile copilului aflat în îngrijire și punem accent pe echilibru, siguranță și aport adecvat. De altfel prin proiectul «Gustos și sănătos în farfuria din spital» dorim să creștem calitatea alimentației din spital și să oferim copiilor suport real în perioada de internare, inclusiv prin elemente de educație nutrițională”, spune Alina Tănăsache, dietetician clinician autorizat.
De asemenea, a fost organizat instructajul tehnologic pentru personalul din bucătărie, au fost optimizați timpii de preparare și au fost implementate ghiduri practice ușoare de urmat pentru a ajuta întregul personal să pună în aplicare noile rețete. În timpul celor opt luni de implementare efectivă a meniului, o echipă formată din experți în nutriție, dietetică, tehnologie alimentară, bucătari, medici pediatri a reconfigurat listele de ingrediente, a schimbat procedurile de gătit și a implementat un nou meniu echilibrat din punct de vedere nutrițional și adaptat nevoilor micilor pacienți.
„Principiile gastrotehnice aplicate în îmbunătățirea gustului și aspectului preparatelor din meniul Spitalului din Pitești au avut ca obiectiv crearea unor mese plăcute și echilibrate, fără a compromite valoarea nutrițională. Prin organizarea corectă a fluxului de preparare, prin folosirea tehnicilor corecte de preparare – precum înăbușirea, fierberea și coacerea controlată -, utilizarea corectă a echipamentelor din bucătărie, se păstrează vitaminele și mineralele esențiale, reducându-se totodată aportul de grăsimi. Alegerea ingredientelor, tăierea uniformă a legumelor, ajustarea condimentării în limite dietetice și folosirea metodelor care mențin culoarea naturală contribuie la un aspect mai atractiv al farfuriilor. În plus, combinarea echilibrată a texturilor și aromelor susține apetitul pacienților și favorizează o alimentație adecvată procesului de recuperare. Astfel, principiile gastrotehnice devin un instrument esențial pentru un meniu de spital sănătos, dar și plăcut din punct de vedere senzorial. Fără disciplina și efortul echipei, munca noastră ar fi fost mult mai grea”, a declarat Gabriela Berechet, doctor inginer în industria alimentară, tehnolog alimentar.

Proiectul face parte dintr-un program complex – „Gustos și sănătos – program de educație despre nutriția clinică pediatrică”, a cărui misiune cu rol educativ și informativ pentru părinți, dar și pentru personalul medical auxiliar, a făcut primii pași printr-un set de instrumente implementate la nivel de instituție – scrisoarea părintelui internat alături de copil, prin care îl asigurăm că echipa medicală, împreună echipa blocului alimentar, se preocupă să ofere mese adaptate nevoilor de vârstă și stării de sănătate, pentru a sprijini cât mai bine procesul de vindecare, - semaforul siguranței alimentelor, prin care aducem în prim-plan terapia nutrițională și punem accent pe hrana din spital, - Ghidul de hrana echilibrată pentru copii, prin care ducem acest debut de informare și acasă, prin conținut avizat medical și adaptat părintelui.
„Sustenabilitatea unui proiect precum «Gustos și Sănătos în farfuria din spital» este fundamentală atunci când vorbim despre alimentația copiilor internați. Adevărata schimbare se produce atunci când standardele nutriționale devin parte integrantă și constantă din rutina medicală. Un astfel de program înseamnă mult mai mult decât mese gustoase. Înseamnă educație nutrițională pentru personalul medical și auxiliar, înseamnă proceduri și structuri care rămân în timp și, mai ales, reprezintă oportunitatea ca fiecare copil să primească un suport alimentar real, capabil să contribuie la procesul de vindecare. Acest proiect demonstrează că hrana din spital poate fi simultan proaspătă, nutritivă, adaptată nevoilor medicale și, în același timp, o experiență pozitivă pentru cei mici”, spune Laura Eremia - chef și nutriționist, fondator al Asociației Lumea Emei.

Un meniu sănătos în bucătăria unui spital este o nevoie reală și trebuie să fie o prioritate națională, motiv pentru care anul acesta, Asociația „Din grijă pentru copii” a extins alianța instituțională a proiectului și și-a propus să aducă schimbarea la nivel de structură organizatorică a blocurilor alimentare.
„Prin Proiectul«„Gustos și sănătos în farfuria din spital »nu doar că a fost renovat și dotat blocul alimentar al Spitalului de Pediatrie Pitești, ci au fost create și meniuri diversificate, sănătoase, adaptate tratamentelor pe care micii pacienți le urmează. Vom continua parteneriatul cu Asociația «Din grijă pentru copii», pentru că bucătarii noștri vor lucra în continuare alături de ei și vor beneficia de suport specializat. Este importantă alianța dintre instituții în fața sănătății copilului pentru că ei sunt viitorul nostru. Suntem recunoscători să fim parte din acest proiect și ne bucură schimbarea adusă prin implementarea lui”, a declarat Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean Argeș.
„Hrana înseamnă terapie. Masa nu este un moft și nici un simplu moment al zilei. Masa face parte din terapie. Iar faptul că dumneavoastră ne sprijiniți și ne ghidați astfel încât să nu ne abatem de la aceste proceduri și prelucrări corecte este extrem de valoros. Contribuția dumneavoastră ne ajută să menținem standardele necesare pentru ca hrana să fie cu adevărat parte din tratament.”, a spus dr. Tudor Ionescu, manager al Spitalului de Pediatrie Pitești.
Proiectul este susținut de partenerul Lidl România
„La Lidl, credem că toți românii au dreptul la produse de cea mai bună calitate, sustenabile și la prețuri accesibile. Este firesc să avem convingerea că și pacienții, mai mici sau mai mari, trebuie să aibă acces la mese bogate în nutrienți și atractive din punct de vedere vizual, de vreme ce alimentația este, în sine, un pas spre vindecare. Suntem bucuroși că, la un an de la lansarea programului pilot în Spitalul de pediatrie «Dr. Victor Gomoiu», ducem mai departe acest model de bună practică în susținerea unei alimentații echilibrate și gustoase și în spitalul județean de pediatrie Argeș. Să susținem acest demers necesar pentru copiii internați în spitalele din România este un pas firesc, aliniat la angajamentul nostru pentru o alimentație echilibrată, parte a strategiei de sustenabilitate Lidl”, a spus Maria Mihai, Head of Corporate Affairs LIDL România.
Proiectul este implementat în parteneriat cu Consiliul Județean Arges, ASSMB, Asociația Lumea Emei, Asociația Română de Educație în Alergii. Încheierea proiectului din Pitești vine cu vestea continuității acestuia. „Gustos și sănătos în farfuria din spital” va fi implementat anul viitor în cadrul Spitalului de Pediatrie din Ploiești.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe