Cercetătorii chinezi au creat un test de diagnostic rapid al cancerului pe baza unei picături de sânge uscat. Studiul lor publicat recent s-a axat pe cancerul pancreatic, gastric și colorectal.
Sistemul folosit de cercetători folosește o formă de inteligenţă artificială numită „machine learning” (învăţare automată). Aceasta este semnificativ mai rapidă și mai
eficientă din punctul de vedere al costurilor decât testele actuale care analizează sângele și decât alte tehnici de diagnosticare a cancerului. Potrivit studiului publicat în Nature Sustainability*, acest test ar putea fi chiar mai precis decât cele care necesită ca sângele să fie sub formă lichidă.
Metoda are o sensibilitate de 82-100%. Abordarea este inovatoare – ea nu se axează pe markerii existenţi pentru diagnosticarea cancerului. În schimb, noua tehnologie detectează schimbările metabolice asociate cancerului. Potrivit autorilor studiului, acest lucru este posibil pentru că „majoritatea metaboliţilor rămân stabili în petele de sânge uscat”.
*https://www.nature.com/articles/s41893-024-01323-9
https://www.medicalnewstoday.com/articles/ai-tool-may-help-detect-cancer-few-minutes-drop-blood#The-rise-of-AI-in-medicine
Imagine generată cu inteligenţa artificială, la 7 mai 2024, 2:44 PM
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe