La București a fost lansată campania #GetScreenedEU, cu scopul de a-i încuraja pe oameni să efectueze un control preventiv pentru a-și identifica riscul de cancer.
Comisia Europeană și Institutul Național de Sănătate Publică din România (INSP) își unesc forțele pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța și beneficiile screeningului pentru cancer, lansând în țara noastră campania #GetScreenedEU. Astfel, Uniunea Europeană își propune să se asigure că 90% dintre persoanele eligibile beneficiază de screening pentru cancerul de sân, de col uterin și colorectal până la sfârșitul anului 2025.
În România, cetățenii pot accesa gratuit servicii de screening pentru cancer pe baza unei recomandări de la medicul de familie și a unei trimiteri către specialist.
Campania #GetScreenedEU se adresează femeilor și bărbaților cu vârste între 50 și 69 de ani care provin în special din categoriile vulnerabile, cu acces scăzut la serviciile preventive și care nu au efectuat niciodată un test de screening.
„Cancerul colorectal, cancerul de sân și cancerul de col uterin sunt cele trei tipuri de cancer care pot beneficia de depistare și tratament precoce prin screening. Femeile cu vârste între 50-69 de ani ar trebui să efectueze o mamografie la fiecare doi ani pentru depistarea cancerului de sân. Bărbații și femeile cu vârste între 50-74 de ani ar trebui să efectueze un test FIT la fiecare doi ani pentru depistarea precoce a cancerului colorectal, iar femeile cu vârste între 25-64 de ani ar trebui să efectueze un test HPV o dată la cinci ani, pentru prevenirea și depistarea precoce a cancerului de col uterin. Aceste teste sunt simple, nedureroase și nu prezintă pericole. Durează doar 30 de minute, dar pot salva vieți”, a subliniat dr. Carmen Ungurean, Șef secție boli netransmisibile, în cadrul INSP.
În 2022, România a înregistrat aproximativ 100.451 de cazuri noi de cancer, 55% dintre acestea fiind în rândul bărbaților. La bărbați, cele mai frecvente patru tipuri de cancer sunt: cancerul de prostată, pulmonar, colorectal și vezical.
Cancerul de sân a reprezentat 28% dintre cancerele la femei, urmat de cancerul colorectal (12%), cancerul de col uterin (7,4%) și cancerul pulmonar (7%). Depistarea precoce rămâne o problemă în România, deoarece participarea la programele de screening pentru cancer este sub media UE.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe