Oamenii de știință au descoperit o corelație între consumul de alcool și un alt tip de cancer. Această formă a bolii este, adesea, depistată în stadii avansate, iar recuperarea este puțin probabilă.
Consumul excesiv de alcool este asociat cu mai multe consecințe negative asupra sănătății, inclusiv cu afectarea ficatului și cu un risc crescut de cancer, potrivit www.eatingwell.com. De asemenea, alcoolul are un impact semnificativ asupra sănătății mintale, deoarece perturbă neurotransmițătorii din creier, crescând riscul de anxietate, depresie și impulsivitate, alcoolul putând duce chiar la episoade de psihoză.
Cancerul pancreatic este al zecelea cel mai frecvent tip de cancer din Statele Unite ale Americii, predicțiile arătând că 67.000 de americani ar putea să fie diagnosticați cu această formă de cancer în 2025 – adică 184 de persoane ar afla, în fiecare zi, că au un cancer pancreatic.
De regulă, cancerul pancreatic este depistat în stadii avansate ale bolioi, ceea ce face ca recuperarea să fie mai puțin probabilă. În plus, cancerul pancreatic a fost responsabil pentru 5% dintre decesele cauzate de cancer la nivel global. Incidența și mortalitatea acestei boli sunt de 4 până la de 5 ori mai mari în Europa, America de Nord, Australia, Noua Zeelandă și Asia de Est, comparativ cu alte regiuni ale lumii, mai arată sursa citată.
Un grup internațional de cercetători a analizat mai atent legătura dintre alcool și cancerul pancreatic. Ei au publicat recent concluziile studiului în revista PLOS Medicine.
Acești cercetători au analizat datele provenite din 30 de studii desfășurate la nivel mondial. Mai precis, ei au urmărit consumul de alcool și diagnosticele de cancer pancreatic, pentru a identifica eventuale asocieri între cele două.
Studiul a inclus aproape 2,5 milioane de participanți, cu o vârstă medie de 57 de ani, dintre care 62% erau femei. Participanții au fost urmăriți, în medie, 16 ani, perioadă în care peste 10.000 dintre ei au dezvoltat cancer pancreatic.
Cercetătorii au ajustat datele în timpul analizelor statistice, ținând cont de factori demografici precum sexul, țara, obiceiuri cum ar fi fumatul, însă au ținut cont și de greutatea, înălțimea, rasa, etnia participanților, nivelul de educație, activitatea fizică și prezența diabetului.
După ce au efectuat mai multe analize statistice, cercetătorii au descoperit că, în comparație cu consumatorii unor cantități mici de alcool, consumatorii cu un consum moderat de alcool aveau un risc mai mare de a dezvolta cancer pancreatic.
Consumul moderat a fost definit de aceștia ca un aport de alcool de 30 de grame sau mai mult de 30 de grame de alcol pe zi, în cazul bărbaților, și 15 grame sau mai mult de 15 grame de alcool pe zi, în cazul femeilor. 15 grame corespund, cu aproximație, cantității de alcool dintr-o porție standard de orice băutură alcoolică.
Asocierea dintre consumul de alcool și riscul de cancer pancreatic a crescut odată cu cantitatea de alcool consumată, astfel:
Un aspect interesant observat de cercetători este că berea și băuturile spirtoase au prezentat asocieri clare cu riscul de cancer pancreatic, în timp ce vinul nu a prezentat o astfel de legătură.
Din păcate, studiul are și unele limitări. Toate cantitățile de alcool au fost auto-raportate de participanți, așa că este destul de probabil ca unele persoane să fi subestimat cantitatea de alcool pe care au consumat-o.
Fotografie de la Magda Ehlers: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/1189261/
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe