O simplă puncţie capilară și câteva picături de sânge puse pe o casetă de testare – este o abordare care ar putea face testarea pentru boala Alzheimer mult mai accesibilă la nivel mondial.
Biomarkerii măsuraţi în acest test (cum ar fi proteina pTau217) au fost dezvoltaţi de-a lungul unei perioade lungi de timp și au demonstrat o performanţă foarte mare.
Noul test presupune colectarea a una sau două picături de sânge din vasele superficiale ale degetului, prin puncţie. Apoi, pe o casetă specială, este separată, imediat, plasma de celulele din componenţa sângelui.
După aproximativ 15 minute, odată ce sângele s-a uscat pe caseta de testare, proba este trimisă prin poștă la un laborator. Acolo, sângele capilar este analizat prin tehnici moderne de înaltă sensibilitate. Metoda are avantajul că ar putea crește semnificativ accesibilitatea la testarea pentru boala Alzheimer în ţările și regiunile unde lipsește infrastructura necesară pentru analize de înaltă sensibilitate.
https://medicalxpress.com/news/2024-11-finger-track-alzheimer.html
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe