Cultul religios Martorii lui Iehova interzice transfuzia de sânge. Suntem tentaţi să afirmăm că fiecare persoană este liberă să accepte sau nu un tratament medical. Însă, în unele situaţii, acest consimţământ nu poate fi exprimat.
Acest articol a pornit de la o condamnare pe care Spania a primit-o, recent, de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Pe scurt, povestea sună așa: statul spaniol are obligaţia de a plăti reclamantei, o persoană care aparţine cultului Martorii lui Iehova, suma de 26.000 de euro. Neînţelegerea a pornit de la faptul că pacienta trebuia să fie supusă unei intervenţii chirurgicale, însă aceasta a susţinut că nu dorește să primească sânge, indiferent dacă acest lucru ar putea să-i pună viaţa în pericol.
Din cauza problemelor de sănătate, pacienta a fost transferată la alt spital, iar medicii au fost nevoiţi să ceară aprobarea instanţei de judecată în vederea transfuziei de sânge, întrucât viaţa acesteia era în pericol. Judecătorul a decis că medicii trebuie să efectueze toate intervenţiile și toate tratamentele medicale, astfel încât viaţa femeii să fie salvată.
Deși atitudinea medicilor și a judecătorului par juste, pacienta s-a considerat nedreptăţită, motiv pentru care s-a decis să sesizeze CEDO. Judecătorii au consfinţit faptul că Spania a încălcat două articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului: art. 8 „Dreptul la respectarea vieţii private și de familie” și art. 9, „Libertatea de gândire, de conștiinţă și de religie”. Decizia fiecărui om trebuie să fie luată în cunoștinţă de cauză, iar medicii trebuie să le explice pacienţilor consecinţele alegerilor.
În acest sens, sunt și dispoziţiile din Codul de deontologie medicală al Colegiului Medicilor din România. Potrivit art. 14, medicul trebuie să solicite și să primească consimţământul persoanei doar după ce aceasta a fost informată cu privire la riscurile și beneficiile tratamentului. Cu toate acestea, art. 15 stabilește că, „atunci când, din cauza unei situaţii de urgenţă, nu se poate obţine consimţământul adecvat, se va putea proceda imediat la orice intervenţie indispensabilă din punct de vedere medical în folosul sănătăţii persoanei vizate”.
Practic, dispoziţiile pe care le regăsim în cadrul Codului deontologic sunt contradictorii cu decizia pe care a luat-o CEDO în acest caz. Pe de o parte, medicii trebuie să depună toate eforturile pentru a salva viaţa pacientului. Însă, așa cum a arătat și CEDO, fiecare persoană are dreptul de a-și decide soarta.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe