Noiembrie – Luna Mondială de luptă împotriva cancerului pancreatic
O provocare în domeniul medical, cancerul pancreatic reprezintă a patra cauză de mortalitate provocată de cancer, cu o supravieţuire la 5 ani de 9,3% (1,2). Cancerul pancreatic (CP) are o mortalitate ridicată, ca urmare a lipsei simptomelor în stadiul incipient, poziţiei anatomice, de vecinătate cu structuri vasculare importante, absenţei unui screening eficient la populaţia cu risc și rezistenţei la tratamentul chimioterapic (2). Dintre tumorile maligne pancreatice, adenocarcinomul ductal pancreatic (ADK) reprezintă 85-90% dintre cazuri, restul fiind carcinoame neuroendocrine, tumori maligne chistice sau metastaze pancreatice.
Dintre cazurile de ADK, 85-90% sunt sporadice, 5-10% au istoric familial și 3-5% sunt consecinţa sindroamelor genetice moștenite.
Prevenţia acestui tip de cancer constituie o provocare în domeniul gastroenterologiei, imagisticii și oncologiei, cu atât mai mult cu cât nu se poate realiza screening pentru CP în populaţia generală. Aceasta deoarece prevalenţa bolii este foarte redusă (1,3%) și ar exista un risc crescut de rezultate fals pozitive.
De aceea, este importantă identificarea factorilor de risc pentru CP, prin supravegherea afecţiunilor cu risc ridicat, în așa fel încât incidenţa acestuia să fie redusă și să fie posibilă diagnosticarea lui în stadii precoce. La pacienţii cu tumori localizate și operate, supravieţuirea la 5 ani poate atinge 40% sau chiar mai mult (pentru tumorile infracentimetrice).
Deși nu există o modalitate de screening în populaţia generală pentru ADK pancreatic, se recomandă evitarea fumatului, evitarea obezităţii, practicarea de exerciţii fizice zilnic, limitarea consumului de alcool și evitarea alimentelor bogate în grăsimi și zahăr, precum și a alimentelor foarte sărate sau a cărnii roșii (10).
Fumatul crește rata de risc pentru apariția cancerului pancreatic de 1,7-2,4 ori, fiind responsabil de apariția acestuia la 25% dintre pacienți (3,4). Riscul crește proporțional cu numărul de țigări fumate, iar renunțarea la fumat determină scăderea acestui risc, cu un raport după 10-20 de ani de 1,2 comparativ cu persoanele nefumătoare (4).
Diabetul zaharat poate precede cancerul pancreatic cu până la 3 ani sau poate reprezenta o consecință a acestuia. Dat fiind faptul că pacienții cu diabet zaharat (DZ) au un risc de 1,5-2,4 ori mai mare de a dezvolta ADK, ei intră în grupul de risc care necesită urmărire (4,5).
Obezitatea crește riscul de 1,7 ori la persoanele cu un IMC >30 kg/m2 comparativ cu persoanele cu un IMC <23 kg/m2 (6,7).
Alcoolul. Pacienții cu consum de alcool peste 30 g/zi au un risc relativ de 1,2 ori mai mare de a dezvolta cancer pancreatic comparativ cu cei fără consum de alcool. Riscul este și mai mare în țările și regiunile cu consum ridicat de alcool, cu atât mai mult cu cât se asociază cu apariția pancreatitei cronice, un alt factor de risc pentru ADK (8).
1. Pancreatita cronică
Prin leziunile inflamatorii și fibrotice existente, determină o creștere de 2-5 ori a riscului de apariţie a CP (9,10). Din acest motiv, pacienţii cu pancreatită cronică, indiferent de etiologie, trebuie urmăriţi imagistic ecografic cel puţin o dată pe an, iar dacă există modificări suspecte la ecografie se va efectua tomografie computerizată (CT).
2. Leziunile pancreatice precursoare
Există trei categorii de leziuni precursoare în cancerul pancreatic (11):
2.1 PanIN (neoplazia intraepitelială pancreatică): marea majoritate a cazurilor de CP se dezvoltă din PanIN, leziuni care, din cauza dimensiunilor reduse (<5 mm), nu pot fi identificate prin explorările imagistice (11-14). Se asociază cu mutaţii timpurii ale genelor KRAS, P16, P53 și DPC4/SMAD4 (2). Durata medie de progresie a acestor leziuni spre ADK este de 10 ani (12).
2.2 IPMN sunt neoplazii chistice epiteliale ≥1 cm, caracterizate prin proiecţii papilare și producţie de mucină, localizate în ductul pancreatic principal sau în cele secundare, cu atipii celulare de grad redus sau înalt. Pot fi unice sau multicentrice, localizate oriunde în pancreas.
IPMN de duct principal se asociază frecvent cu displazie de grad înalt și cu evoluţie către ADK pancreatic în 70-90% dintre cazuri. IPMN de ducte secundare au un procentaj mai redus de transformare malignă – la 10% dintre pacienţi. Mutaţiile KRAS apar în aproximativ 30-80% dintre IPMN, urmate de mutaţiile GNAS, ce apar în aproximativ 40-79% dintre cazuri (11).
Factorii care avertizează asupra progresiei IPMN-urilor spre CP sunt (11,15) IPMN de duct pancreatic principal >1 cm, prezenţa componentei solide sau noduli murali, simptome precum durerea sau scăderea din greutate.
2.3 MCN: sunt neoplasme chistice mucinoase delimitate de celule epiteliale producătoare de mucină. Nu prezintă comunicare cu ductele pancreatice, apar cu predilecţie la sexul feminin, pot fi unice sau multiloculare (11,16). Modificările citologice variază de la displazie de grad redus la displazie de grad înalt. Mutaţiile depistate în MCN includ KRAS, TP53, SMAD4 și CDKN2A/p16 (17).
3. CP familial
Riscul de a face boala este crescut pentru pacienţii cu istoric de cancer familial (18-21). Fumatul crește riscul de CP la cei proveniţi dintr-o familie cu acest tip de cancer, iar vârsta de apariţie a cancerului este mai mică în fiecare generaţie (22,23).
Nu s-au decelat diferenţe histopatologice sau evolutive între pacienţii cu CP și istoric familial comparativ cu cei fără istoric, cu deosebirea că la prima categorie s-a observat o prevalenţă crescută a PanIN și IPMN în restul parenchimului pancreatic (24).
4. Sindroamele genetice
Reprezintă 3% din totalitatea ADK pancreatice (4,17). În cea mai mare parte a cazurilor apar mutaţii la genele implicate în calea de reparare a ADN-ului, cum ar fi BRCA1, BRCA2, PALB2 în sindromul ereditar de cancer de sân și ovar (risc mediu de 3-8%), MLH1, MSH2, MSH6 în sindromul Lynch (risc mediu de 0,5-7%), ATM în ataxie teleangiectazie (risc mediu de 5-10%), STK11 în sindromul Peutz Jeghers (risc mediu de 11-32%), TP53 în sindromul Li-Fraumeni, CDKN2A în sindromul de melanom familial (FAMMM) (risc mediu de 16-20%), PRSS1 în pancreatita ereditară (risc mediu de 50%) (4,25).
Vârsta, antecedentele familiale și mutaţiile genetice sunt criteriile majore pentru a decide includerea în programul de screening. Nu se realizează screening în populaţia generală.
Principalele obiective sunt de a reduce riscul de apariţie a ADK prin monitorizarea sindroamelor și mutaţiilor genetice cu risc crescut de apariţie a CP, supravegherea modificărilor pancreatice care prezintă elemente de îngrijorare, respectiv precizarea momentului pentru a decide o intervenţie chirurgicală precoce care să asigure o supravieţuire mai bună în această patologie (17).
Ghidul CAPS (The Cancer of the Pancreas Screening Study) precizează criteriile de screening pentru pacienţii cu risc crescut (Tabelul) (17,18).
Prin programul CAPS de screening realizat pe 1.731 de pacienţi, cei diagnosticaţi cu CP au fost depistaţi în proporţie de 58% în stadiul I, cu o creștere semnificativă a supravieţuirii comparativ cu subiecţii neincluși în acest screening (9,8 ani vs 1,5 ani) (26).
Explorările imagistice de elecţie pentru supravegherea pacienţilor cu risc crescut sunt RMN sau ecoendoscopia (EUS), cu acurateţe similară, 68% vs 75% (17). Avantajele majore ale EUS sunt reprezentate de diagnosticarea leziunilor chistice subcentimetrice (18). În plus, prin EUS pot fi detectate tumori neuroendocrine de mici dimensiuni și anomalii structurale pancreatice care pot fi expresia PanIN (29).
RMN ţintită pe pancreas poate detecta precoce modificări de tipul IPMN, modificările grăsimii peripancreatice și ale masei musculare lombare (30).
Ecoendoscopia și RMN sunt considerate de valoare egală în ceea ce privește supravegherea pacienţilor cu risc înalt.
În ciuda elaborării grupelor de risc crescut și utilizării metodelor imagistice adecvate, un procentaj mare de pacienţi ajung să fie diagnosticaţi în stadii avansate. Acest aspect este explicat prin faptul că majoritatea cancerelor pancreatice se dezvoltă din PanIN, care nu prezintă modificări imagistice importante (12,26,31).
CA19-9 este utilizat frecvent pentru monitorizarea răspunsului la tratamentul chirurgical și oncologic al pacienţilor cu CP, dar nu este considerat un biomarker suficient de sensibil pentru a realiza screeningul. Poate fi fals pozitiv în cancere digestive (gastric, hepatic, colon), diabet sau boli colestatice sau fals negativ la pacienţii care nu au antigen Lewis pozitiv la suprafaţa hematiilor (aproximativ 10% din populaţie).
Biopsia lichidă detectează ADN-ul tumoral circulant, iar în combinaţie cu CA19-9, factorul de creștere al hepatocitelor și osteopontina pot detecta 64% dintre ADK în stadiile I-III, cu o specificitate de 99,5%. În schimb, sensibilitatea diagnostică pentru cancerul incipient este de doar 30% (12,32,33), de aceea nu reprezintă o modalitate practică de screening.
Testarea genetică este recomandată pacienţilor cu istoric personal de ADK pancreatic la vârstă tânără sau rudelor de gradul I ale acestora, celor cu sindroame genetice. La aceste categorii de pacienţi se indică testarea mutaţiilor germinale: BRCA2, ATM, BRCA1, PALB2, CDKN2A, STK11, MLH1 și MSH2 (18). Este recomandată supravegherea purtătorilor de mutaţii CDKN2A și STK11 (sindrom Peutz-Jeghers), indiferent de antecedentele familiale ale pacienţilor, din cauza riscului ridicat pe parcursul vieţii (18).
Pentru pacienţii de risc crescut pentru ADK se recomandă urmărirea imagistică la un interval de 12 luni, iar dacă apare diabetul, intervalul de timp poate fi scurtat.
Leziunile solide (adenocarcinoame, tumori neuroendocrine) sau leziunile chistice (de exemplu, IPMN) sunt urmărite prin examinările imagistice.
Modificările clinice și imagistice care impun monitorizarea mai frecventă a pacienţilor sunt (18,34):
- clinice: pancreatită acută, nivelul ridicat al CA19-9, debut DZ cu 12 luni în urmă,
- imagistice: chist >3 cm, pereţi chistici îngroșaţi sau hipervasculari, duct Wirsung 5-9 mm, modificarea bruscă a calibrului ductului Wirsung (stenoza/dilatarea ≥6 mm) cu atrofia distală a parenchimului pancreatic, creșterea în dimensiuni a formaţiunii chistice ≥4 mm/an sau 2 mm/6 luni, adenopatii, noduli solizi >5 mm.
Urmărirea acestor leziuni se realizează cel puţin anual prin RMN sau ecoendoscopie, sub supravegherea medicului specialist gastroenterolog, conform ghidurilor în vigoare (34).
Material preluat din volumul „Gastroenterologie 2024”, editat de Viaţa Medicală
Bibliografie
1. Kuroczycki-Saniutycz S, Grzeszczuk A, Zwierz ZW, Kolodziejczyk P, Szczesiul J, Zalewska-Szajda B, et al. Prevention of pancreatic cancer. Contemporary oncology. 2017;21(1):30-4
2. Wiest NE, Moktan VP, Oman SP, Chirila RM. Screening for pancreatic cancer: a review for general clinicians. Romanian journal of internal medicine = Revue roumaine de medecine interne. 2020;58(3):119-28
3. Lowenfels AB, Maisonneuve P. Epidemiology and risk factors for pancreatic cancer. Best practice & research Clinical gastroenterology. 2006;20(2):197-209
4. Klein AP. Pancreatic cancer epidemiology: understanding the role of lifestyle and inherited risk factors. Nature reviews Gastroenterology & hepatology. 2021;18(7):493-502
5. Li D, Tang H, Hassan MM, Holly EA, Bracci PM, Silverman DT. Diabetes and risk of pancreatic cancer: a pooled analysis of three large case-control studies. Cancer causes & control: CCC. 2011;22(2):189-97
6. Tang H, Dong X, Hassan M, Abbruzzese JL, Li D. Body mass index and obesity- and diabetes-associated genotypes and risk for pancreatic cancer. Cancer epidemiology, biomarkers & prevention: a publication of the American Association for Cancer Research, cosponsored by the American Society of Preventive Oncology. 2011;20(5):779-92
7. Shinoda S, Nakamura N, Roach B, Bernlohr DA, Ikramuddin S, Yamamoto M. Obesity and Pancreatic Cancer: Recent Progress in Epidemiology, Mechanisms and Bariatric Surgery. Biomedicines. 2022;10(6)
8. Genkinger JM, Spiegelman D, Anderson KE, Bergkvist L, Bernstein L, van den Brandt PA, et al. Alcohol intake and pancreatic cancer risk: a pooled analysis of fourteen cohort studies. Cancer epidemiology, biomarkers & prevention: a publication of the American Association for Cancer Research, cosponsored by the American Society of Preventive Oncology. 2009;18(3):765-76
9. Kandikattu HK, Venkateshaiah SU, Mishra A. Chronic Pancreatitis and the Development of Pancreatic Cancer. Endocrine, metabolic & immune disorders drug targets. 2020;20(8):1182-210
10. Greenhalf W, Levy P, Gress T, Rebours V, Brand RE, Pandol S, et al. International consensus guidelines on surveillance for pancreatic cancer in chronic pancreatitis. Recommendations from the working group for the international consensus guidelines for chronic pancreatitis in collaboration with the International Association of Pancreatology, the American Pancreatic Association, the Japan Pancreas Society, and European Pancreatic Club. Pancreatology: official journal of the International Association of Pancreatology. 2020;20(5):910-8
11. Kim JY, Hong SM. Precursor Lesions of Pancreatic Cancer. Oncology research and treatment. 2018;41(10):603-10
12. Stoffel EM, Brand RE, Goggins M. Pancreatic Cancer: Changing Epidemiology and New Approaches to Risk Assessment, Early Detection, and Prevention. Gastroenterology. 2023;164(5):752-65
13. Tanaka H, Tamura K, Abe T, Yoshida T, Macgregor-Das A, Dbouk M, et al. Serum Carboxypeptidase Activity and Genotype-Stratified CA19-9 to Detect Early-Stage Pancreatic Cancer. Clinical gastroenterology and hepatology : the official clinical practice journal of the American Gastroenterological Association. 2022;20(10):2267-75 e2
14. Yu J, Blackford AL, Dal Molin M, Wolfgang CL, Goggins M. Time to progression of pancreatic ductal adenocarcinoma from low-to-high tumour stages. Gut. 2015;64(11):1783-9
15. Attiyeh MA, Fernandez-Del Castillo C, Al Efishat M, Eaton AA, Gonen M, Batts R, et al. Development and Validation of a Multi-institutional Preoperative Nomogram for Predicting Grade of Dysplasia in Intraductal Papillary Mucinous Neoplasms (IPMNs) of the Pancreas: A Report from The Pancreatic Surgery Consortium. Annals of surgery. 2018;267(1):157-63
16. Tanaka M, Fernandez-del Castillo C, Adsay V, Chari S, Falconi M, Jang JY, et al. International consensus guidelines 2012 for the management of IPMN and MCN of the pancreas. Pancreatology: official journal of the International Association of Pancreatology. 2012;12(3):183-97
17. Aslanian HR, Lee JH, Canto MI. AGA Clinical Practice Update on Pancreas Cancer Screening in High-Risk Individuals: Expert Review. Gastroenterology. 2020;159(1):358-62.
18. Goggins M, Overbeek KA, Brand R, Syngal S, Del Chiaro M, Bartsch DK, et al. Management of patients with increased risk for familial pancreatic cancer: updated recommendations from the International Cancer of the Pancreas Screening (CAPS) Consortium. Gut. 2020;69(1):7-17
19. Norris AL, Roberts NJ, Jones S, Wheelan SJ, Papadopoulos N, Vogelstein B, et al. Familial and sporadic pancreatic cancer share the same molecular pathogenesis. Familial cancer. 2015;14(1):95-103
20. Antwi SO, Eckert EC, Sabaque CV, Leof ER, Hawthorne KM, Bamlet WR, et al. Exposure to environmental chemicals and heavy metals, and risk of pancreatic cancer. Cancer causes & control : CCC. 2015;26(11):1583-91.
21. Camargo J, Pumarega JA, Alguacil J, Sanz-Gallen P, Gasull M, Delclos GL, et al. Toenail concentrations of trace elements and occupational history in pancreatic cancer. Environment international. 2019;127:216-25.
22. Matsubayashi H, Takaori K, Morizane C, Kiyozumi Y. Familial Pancreatic Cancer and Surveillance of High-Risk Individuals. Gut and liver. 2019;13(5):498-505.
23. Klein AP, Brune KA, Petersen GM, Goggins M, Tersmette AC, Offerhaus GJ, et al. Prospective risk of pancreatic cancer in familial pancreatic cancer kindreds. Cancer research. 2004;64(7):2634-8.
24. Shi C, Klein AP, Goggins M, Maitra A, Canto M, Ali S, et al. Increased Prevalence of Precursor Lesions in Familial Pancreatic Cancer Patients. Clinical cancer research : an official journal of the American Association for Cancer Research. 2009;15(24):7737-43.
25. Hu C, Hart SN, Polley EC, Gnanaolivu R, Shimelis H, Lee KY, et al. Association Between Inherited Germline Mutations in Cancer Predisposition Genes and Risk of Pancreatic Cancer. Jama. 2018;319(23):2401-9.
26. Dbouk M, Katona BW, Brand RE, Chak A, Syngal S, Farrell JJ, et al. The Multicenter Cancer of Pancreas Screening Study: Impact on Stage and Survival. Journal of clinical oncology : official journal of the American Society of Clinical Oncology. 2022;40(28):3257-66.
27. Stoffel EM, McKernin SE, Brand R, Canto M, Goggins M, Moravek C, et al. Evaluating Susceptibility to Pancreatic Cancer: ASCO Provisional Clinical Opinion. Journal of clinical oncology : official journal of the American Society of Clinical Oncology. 2019;37(2):153-64.
28. Sawhney MS, Calderwood AH, Thosani NC, Rebbeck TR, Wani S, Canto MI, et al. ASGE guideline on screening for pancreatic cancer in individuals with genetic susceptibility: summary and recommendations. Gastrointestinal endoscopy. 2022;95(5):817-26.
29. Thiruvengadam SS, Chuang J, Huang R, Girotra M, Park WG. Chronic pancreatitis changes in high-risk individuals for pancreatic ductal adenocarcinoma. Gastrointestinal endoscopy. 2019;89(4):842-51 e1.
30. Sah RP, Sharma A, Nagpal S, Patlolla SH, Sharma A, Kandlakunta H, et al. Phases of Metabolic and Soft Tissue Changes in Months Preceding a Diagnosis of Pancreatic Ductal Adenocarcinoma. Gastroenterology. 2019;156(6):1742-52.
31. Brune K, Abe T, Canto M, O'Malley L, Klein AP, Maitra A, et al. Multifocal neoplastic precursor lesions associated with lobular atrophy of the pancreas in patients having a strong family history of pancreatic cancer. The American journal of surgical pathology. 2006;30(9):1067-76.
32. Cohen JD, Li L, Wang Y, Thoburn C, Afsari B, Danilova L, et al. Detection and localization of surgically resectable cancers with a multi-analyte blood test. Science. 2018;359(6378):926-30.
33. Cohen JD, Javed AA, Thoburn C, Wong F, Tie J, Gibbs P, et al. Combined circulating tumor DNA and protein biomarker-based liquid biopsy for the earlier detection of pancreatic cancers. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 2017;114(38):10202-7.
34. Ohtsuka T, Fernandez-Del Castillo C, Furukawa T, Hijioka S, Jang JY, Lennon AM, et al. International evidence-based Kyoto guidelines for the management of intraductal papillary mucinous neoplasm of the pancreas. Pancreatology : official journal of the International Association of Pancreatology. 2024;24(2):255-70.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe