Newsflash
ACTUALITATE Știri

Cum păstrăm insulina și preparatele utilizate în diabet/obezitate, în concediu

de Florentina Ionescu - iun. 20 2023
Cum păstrăm insulina și preparatele utilizate în diabet/obezitate, în concediu

Adrian Copcea, medic primar Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice, vine cu o serie de recomandări pentru pacienții cu diabet și nu numai, referitor la păstrarea medicamentelor în condiții optime, în perioada concediilor.

Dr. Adrian Copcea a făcut pe pagina sa de facebook o postare utilă multor persoane, mai ales că se apropie concediile. O întrebare frecventă pe care și-o pun pacienții este „Cum duc cu mine insulina în concediu? Dar alte tratamente?”.

Răspunsul este: în gentuţă frigorifică. 

„Iar în gentuţă, care e de găsit mai mult cu termenul «geantă termoizolantă / genţi termoizolante», se poate pune un element, care se mai cheamă «pastilă de răcire»”, a scris dr. Adrian Copcea. 

Medicul diabetolog a explicat principiul după care trebuie păstrată insulina: 

„Insulina nefolosită se ţine la frigider, dar nu la congelator, la 2-8 grade. Pe uşă sau în sertarul de legume, important e doar să nu se congeleze. Iar ulterior recomandările generale sunt de a păstra insulina deschisă fie în sertar la dormitor, fie la frigider, se poate ambele. Prospectele menţionează foarte clar la: «a se păstra la sub 30 de grade, se pot păstra şi la frigider; se păstrează acoperite cu capac, pentru a fi protejate de lumină»”. 

Medicul primar adaugă că aceleaşi recomandări sunt valabile şi pentru restul preparatelor utilizate în diabet/obezitate care nu sunt insulină, dar sunt injectabile: Ozempic, Saxenda, Trulicity, Bydureon etc. 

„Ca de obicei, recomandăm citirea prospectelor pentru instrucţiunile precise în fiecare caz în parte.”

El le recomandă pacienților să verifice dimensiunile genților termoizolante. Pentru câteva stilouri de insulină sau alte antidiabetice injectabile se pot lua de dimensiuni mici. 

În concluzie, el amintește că gențule termoizolante sunt utile mai ales pentru sezonul cald, când expunerea la căldură poate scădea din eficienţa tratamentului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe