Newsflash
OPINII

Cum am devenit fanul inteligenţei artificiale în medicină

de Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE - sept. 24 2021
Cum am devenit fanul inteligenţei artificiale în medicină

Inteligenţa artificială nu cunoaște prieteni. Nu are o zi proastă. Nu știe sfârșitul de program. Vede dincolo de locul unde noi, cu poveștile noastre, cu trăirile și suferinţele noastre, ne oprim.

inteligenceUn junghi în spate, loja suprarenală. Iradiază în umăr și subscapular de aceeași parte. Nu prea dormi. Radiografie. Final de program. Urmează vacanţa. Radiologul: ești OK. Internistul: ești OK. Ecografie. Normal. O fi de la fiere. O fi enteroviroză în context clinic.

Pleci. Departe. Te doare. Te ţine. Spută roșie. Te întorci. După șapte zile. Pneumolog. CT torace cu contrast. Nu ești OK. Tromboembolie pulmonară. Prinsă „la timp”. Anticoagulante, se duce durerea, respiri, strănuţi, sughiţi, tușești, râzi mult mai bine.

Ce a mers prost? Te uiţi pe radiografia de acum o săptămână. Cinci milimetri pătraţi de alb în unghiul costodiafragmatic. Nevăzuţi. În anul cinci picai radiologia pe chestia asta.

Factorul uman: după sute de radiografii COVID, asta putea părea luată de martor. Și suntem prieteni, am făcut prea multe împreună, d-alea grele, nu are cum să fie ceva atât de grav. Încredere. În noi înșine și în
apropiaţi.

Inteligenţa artificială nu cunoaște prieteni. Nu are o zi proastă. Nu știe sfârșitul de program. Nu gustă atmosfera de vacanţă. Nici măcar nu pică radiologia pe așa ceva. Sânge rece. Avem nevoie de el. Vede dincolo de locul unde noi, cu poveștile noastre, cu trăirile și suferinţele noastre, ne oprim.

„Ar trebui să ne oprim acum din a mai califica noi radiologi. Este evident că în cinci ani inteligenţa artificială va performa mai bine ca radiologii”. (Profesor Geoffrey Hinton, University of Toronto, 2021)

Poate că avea dreptate. Mai rămâne și ca tehnologia să
devină disponibilă.

Citește și: Sunt doctorul (doctoriţa, asistenta, infirmierul, brancardierul)…

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe