Newsflash
Internaționale

Consumul de legume nu ne protejează de boli cardiovasculare

de Florentina Ionescu - feb. 22 2022
Consumul de legume nu ne protejează de boli cardiovasculare

Un studiu la scară largă a arătat că o alimentație bogată în legume nu protejează împotriva bolilor cardiovasculare.

Un aport suficient de legume este cu adevărat important pentru menținerea unei alimentații echilibrate și pentru evitarea a numeroase boli. Dar ar putea oare o dietă bogată în alimente vegetale să scadă riscul de boli cardiovasculare? Din păcate, cercetătorii de la Nuffield Department of Population Health din cadrul Universității din Oxford, de la Chinese University din Hong Kong, și de la Universitatea din Bristol nu au găsit niciun fel de dovezi care să susțină această afirmație, scrie medicalxpress.com

consum legume nu protejeaza de boli cardiovasculare studiu
Fotografie creată de Magda Ehlers, de la Pexels

Faptul că o cantitate mare de legume consumate ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare pare plauzibil la prima vedere, pentru că acestea conțin carotenoizi și alfa-tocoferol, precursori vitaminici care au proprietăți ce ne-ar putea proteja împotriva bolilor cardiovasculare. Însă până acum, dovezile științifice din studiile anterioare cu privire la un efect general al consumului de legume asupra bolilor cardiovasculare au fost incerte.

Acum, noile rezultate provenite dintr-un studiu la scară largă, publicat în „Frontiers in Nutrition”, arată că un consum mai mare de legume gătite sau crude este prea puțin probabil să influențeze riscul de boli cardiovasculare.

Un studiu prospectiv, la scară largă, intitulat UK Biobank, a oferit informații detaliate despre factorii sociali și cei ce țin de stilul de viață, pentru a evalua asocierea dintre aportul de legume și riscul ulterior de boli cardiovasculare.

UK Biobank a urmărit datele despre starea de sănătate a aproape jumătate de milion de adulți din Marea Britanie, din dosarele medicale ale acestora. La început, când s-au înrolat, în 2006-2010, acești voluntari au fost intervievați cu privire la dieta lor, la stilul de viață, la istoricul medical și reproducător, dar și cu privire la alți factori.

Cercetătorii au folosit răspunsurile obținute de la 399.586 participanți, dintre care 4,5% au dezvoltat boli cardiovasculare. Și i-au întrebat despre consumul lor zilnic de legume preparate termic versus legume consumate crude. Apoi a fost analizată asocierea cu riscul de spitalizare sau riscul de deces de pe urma unui infarct miocardic, AVC sau eveniment cardiovascular major.

Aportul zilnic mediu de legume (în total fiind incluse legumele crude și legumele preparate termic) a fost de 5, 2,3 și respectiv de 2,8 linguri (cu vârf) pe persoană. Riscul de deces de pe urma bolilor cardiovasculare a fost cu aproape 15% mai scăzut pentru acele persoane cu cel mai mare aport, în comparație cu cei care au avut cel mai mic aport de legume. Cu toate acestea, acest efect aparent a fost substanțial redus când au fost luați în considerare alți factori posibili (socioeconomici, nutriționali, alte boli, consum de medicamente).

„Studiul nostru amplu nu a găsit dovezi pentru un efect protector al aportului de legume în apariția bolilor cardiovasculare. În schimb, analizele arată că aparentul efect protector al aportului de legume împotriva riscului de boli cardiovasculare este foarte probabil să fie explicat prin factori reziduali, asociați cu diferențele în ceea ce privește stilul de viață și situația socioeconomică”, a declarat dr. Qi Feng, cercetător de la Nuffield Department of Population Health din cadrul Universității din Oxford, și autorul principal al studiului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe