Newsflash
ACTUALITATE Știri

Jumătate din legumele neecologice conțin urme de pesticide

de Magdalena Tănăsescu - feb. 26 2024
Jumătate din legumele neecologice conțin urme de pesticide

Potrivit unui studiu realizat de Générations futures, un procentaj de 45,8% din legumele neecologice și aproape două treimi din fructe (73,1%) conţineau cel puţin un reziduu de pesticide în perioada 2017-2021.

Dintre cele 31 de legume studiate, 78,3% din ţelină, 69% din pepeni şi 67,7% din andivele studiate conţin cel puţin un reziduu de pesticide. Cele care depăşesc cel mai mult limita maximă de reziduuri (LMR) sunt verdeţurile proaspete (13,8%), rădăcina de ţelină (12,7%) şi salatele (12,1%).

Dintre cele 21 de fructe studiate între 2017 şi 2021, situația cea mai gravă se întâlnește la cireșe, unde 93,8% dintre probe conţin urme de cel puţin un pesticid. Peste 80% conţin chiar şi urme de mai multe pesticide.


O cantitate foarte mare de pesticide a fost identificată și în grapefruits (91,1%), nectarine şi piersici (90,2%), struguri (88,3%) şi chiar în clementine/mandarine şi portocale (87,2%). 


Conform unui comunicat al Générations Futures, preluat de Agerpres, prezenţa pesticidelor în alimentele vegetale „rămâne mai actuală ca niciodată şi necesită implementarea unor politici agricole proactive şi restrictive menite să reducă dependenţa noastră de aceste substanţe sintetice”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe