Newsflash
OPINII

Aspecte juridice legate de preaviz

de Drd. Rareș Voroneanu - oct. 13 2023
Aspecte juridice legate de preaviz

Atunci când vine vorba despre preaviz, există câteva aspecte care trebuie avute în vedere.

Poate sunteţi tentaţi să consideraţi că, din moment ce unitatea sanitară a decis să încheie raportul de muncă cu dumneavoastră, automat și timpul petrecut la serviciu, cât sunteţi în preaviz, se diminuează. Însă lucrurile nu stau așa. Chiar dacă ne aflăm în ultima zi de raport contractual, există obligaţia de a respecta programul de lucru conform stipulărilor din contractul individual de muncă. Este adevărat că în trecut a existat o reglementare pe care o regăseam în cadrul contractului colectiv de muncă unic pe teritoriul României. Aceasta stabilea că, în perioade de preaviz, programul de lucru se reducea la 4 ore pe zi, însă ea nu mai este de actualitate.

O altă întrebare care poate apărea este dacă salariaţii au dreptul de a primi concediu de odihnă în preaviz. Răspunsul este da! Contractul individual de muncă nu va fi suspendat pe perioada cât angajatul se află în concediu de odihnă. În același timp, termenul de preaviz nu va fi suspendat, chiar dacă medicul, asistenta, moașa sau un alt angajat al spitalului se va afla în concediu de odihnă.

O altă chestiune care poate prezenta interes este posibilitatea profesionistului din zona medicală de a absenta (nemotivat) de la locul de muncă. Chiar și în situaţia în care angajatul se află în preaviz, angajatorul are posibilitatea de a cerceta disciplinar angajatul care absentează de la locul de muncă fără o justificare în acest sens. Cu toate acestea, există și cazuri în care angajatul are dreptul de a nu respecta termenul de preaviz stipulat în favoarea angajatorului. Avem în vedere situaţia în care angajatorul nu își respectă obligaţiile asumate prin intermediul contractului de muncă. Cu titlu de exemplu, putem avea în vedere neplata salariului, refuzul de a deconta o serie de cheltuieli făcute în interes de serviciu, neplata anumitor restanţe etc.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe