Newsflash
OPINII

Confidenţialitatea salariilor

de Drd. Rareș Voroneanu - dec. 15 2023
Confidenţialitatea salariilor

Articolul 163 din Codul Muncii subliniază că salariul este confidenţial. Decizia instituţiilor UE nu este însă în acord cu legislaţiația noastră.

Articolul 163 din Codul Muncii subliniază că „(1) Salariul este confidenţial, angajatorul având obligaţia de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidenţialităţii”. Acest lucru este dublat și de practicile pe care le impun anumiţi angajatori din spitale. Există manageri care impun personalului să nu divulge colegilor salariul pe care îl câștigă, motivele fiind ușor de înţeles. Cele relatate anterior se aplică tuturor angajaţilor din 
sectorul medical.

Decizia instituţiilor Uniunii Europene nu este însă în acord cu legislaţia de pe teritoriul ţării noastre. Cu alte cuvinte, dat fiind faptul că se dorește ca persoanele să fie plătite în mod egal pentru aceeași prestaţie, confidenţialitatea salariului reprezintă o chestiune care urmează să nu mai fie de actualitate. În acest sens, de interes este Directiva (UE) 2023/970, care a fost deja publicată în Jurnalul Oficial la Uniunii Europene. Chiar dacă regăsim documentul în jurnal încă din luna iunie, statele membre UE au obligaţia de a ralia actele administrative și cele cu putere de lege pentru legislaţia naţională la prevederile Directivei până la jumătatea anului 2026. La baza acestei reglementări stă chiar dorinţa instituţiilor din spaţiul comunitar de a scădea gradul de discriminare existent pe piaţa muncii în prezent.

Clauze care vor dispărea

Pentru ca Directiva să poată fi eficientă din perspectivă juridică, orice clauze de confidenţialitate stipulate într-un contract individual de muncă vor fi interzise. Există și o excepţie: angajatorul are posibilitatea de a cere unui angajat ce a obţinut informaţii legate de remuneraţia colegilor să nu utilizeze aceste date decât pentru a-și apăra dreptul la egalitate salarială de care beneficiază potrivit legii. Așadar, profesioniștii din sectorul medical vor avea dreptul de a solicita informaţii de la angajator în ceea ce privește salariile acordate în funcţie de sex, pentru persoanele care desfășoară aceeași  activitate în cadrul muncii.

Un exemplu în acest sens este legat de dreptul unei asistente medicale dintr-un spital privat de a cunoaște care este salariul colegelor de muncă care au încheiat un contract individual de muncă cu același angajator. Cu toate acestea, atunci când transmite informaţiile solicitate, angajatorul va trebui să nu ofere date concrete legate de venitul anumitor persoane care pot fi individualizate prin nume și prenume. De fapt, se dorește ca veniturile angajaţilor să nu fie expuse în mod direct faţă de colegi. Însă se recunoaște dreptul ca aceștia să fie informaţi cu privire la nivelul salarial ce se practică într-o anumită unitate.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe