Newsflash
ACTUALITATE Știri

Solidaritatea Sanitară: Pierderi salariale prin varianta modificată a proiectului de OUG privind măsurile fiscal bugetare

de Magdalena Tănăsescu - aug. 23 2023
Solidaritatea Sanitară: Pierderi salariale prin varianta modificată a proiectului de OUG privind măsurile fiscal bugetare

Varianta modificată a proiectului de OUG privind măsurile fiscal bugetare va produce pierderi salariale, susțin reprezentații Federației “Solidaritatea Sanitară” din România.

Potrivit unei postări pe Facebook, pierderile salariale generate vor afecta angajații unui sector bugetar „deja discriminați de neaplicarea integrală a drepturilor salariale din actuala lege a salarizării”.

 

„Fiecare angajat care are venitul salarial net lunar peste 8.000 lei (adică salariul brut de circa 13.675 lei) va avea o pierdere de 480 lei brut lunar (aproximativ 280 lei net lunar), ca urmare a măsurilor propuse. Să nu uităm faptul că la acest nivel al veniturilor salariale se ajunge pentru unele categorii profesionale prin lucrul în ture și în zilele nelucrătoare, angajații fiind practic pedepsiți ca urmare a faptului că asigură continuitatea serviciilor medicale”, se menționează în postare. 

 

Organizația sindicală susține că proiectul de OUG privind măsurile fiscal bugetare prevede o serie de măsuri cu impact asupra salariaților din Sănătate, printre care: indemnizația de hrană va fi acordată doar angajaților care au venituri mai mici de 8.000 lei net/lună; voucherele de vacanță vor fi acordate doar angajaților care au venituri mai mici de 8.000 lei net/lună; sporurile pentru condiții de muncă periculoase sau vătămătoare pentru angajații salarizați pe anexele VII și VIII (personalul nemedical/ TESA) nu vor putea depăși 1.000 net/lună (circa 1.710 lei brut/lună).

 

De asemenea, este eliminată intenția de descentralizare a DSP-urilor prin trecerea din subordinea Ministerului Sănătății în subordinea autorităților publice județene. În plus, prin proiectul menționat este prevăzută suma de 1.600 lei/an pentru voucherele de vacanță. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe