Newsflash
ACTUALITATE Știri

„Solidaritatea Sanitară” solicită în instanță calculul salariilor de bază

de Magdalena Tănăsescu - dec. 14 2023
„Solidaritatea Sanitară” solicită în instanță calculul salariilor de bază

Calculul salariilor de bază prin raportarea coeficientului de ierarhizare la salariul minim pe economie/brut pe țară garantat în plată este solicitat în instanță de Federația „Solidaritatea Sanitară”.

Sindicaliștii susțin, într-o postare pe Facebook, că explicația pentru acest capăt de cerere rezidă în modul de construcție a tuturor legilor salarizării din ultimii 14 ani. 

 

„Această construcție realizată împreună cu Banca Mondială, inclusiv a actualei legi salarizării (Legea nr. 153/2017), a avut la bază două principii fundamentale: ierarhizarea tuturor funcțiilor utilizând coeficienții de ierarhizare și raportarea coeficienților de ierarhizare la salariul minim pe economie în plată. Deși actuala lege a salarizării include aceste principii, salariul de bază nu este construit pe modelul stabilit de lege: salariul minim pe economie X coeficientul de ierarhizare”, se menționează în postarea citată. 

 

Din acest motiv, drepturile salariale ale angajaților din sistemul public de sănătate nu pot ține pasul cu inflația.

 

„Prin acțiunea în instanță dorim să corectăm acest lucru atât pentru viitor, cât și pentru ultimii trei ani. Dorim să precizăm faptul că limitarea solicitării acordării retroactive a drepturilor la ultimii trei ani transpune limita instituită de legiuitor în acest sens. Cu alte cuvinte, legea nu ne permite să solicităm în instanță drepturi salariale aferente unui interval cu mai mult de trei ani în urmă”, se mai spune în postare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe