Newsflash
OPINII

Ce așteaptă medicii bucureșteni de la EMC

de Biroul executiv CMMB - sept. 3 2021
Ce așteaptă medicii bucureșteni de la EMC

Educaţia continuă trebuie privită ca un răspuns al nevoii de a fi în permanenţă la curent cu cele mai noi cunoștinţe, cu cele mai performante metode de diagnostic și tratament.

cmmb

Învăţarea permanentă este o necesitate pentru toate profesiile, dar la medici vorbim de o responsabilitate deosebită și de o dinamică mai accelerată a generării de noi informaţii. Pregătirea continuă la care medicul se angajează încă din momentul admiterii la Facultatea de Medicină asigură bolnavul că va primi cel mai bun tratament pe care îl poate oferi știinţa în acel moment, crește performanţa actului medical și protejează medicul de erori, odată ce metodele de diagnostic și tratament se îmbunătăţesc continuu.

        Sistemul medical este unul dintre cele mai dinamice domenii ale știinţei. La fiecare zece ani, informaţia medicală produsă de omenire se dublează. Crizele, cum a fost cea pandemică, ne pun în situaţia de a răspunde la noi provocări, fiind necesar un efort susţinut de învăţare în timp real, pe măsură ce sunt acumulate cunoștinţe despre o boală cu care omenirea nu se confruntase încă.

        Echipa care în urmă cu cinci ani și-a asumat conducerea Colegiului Medicilor din Municipiul București a considerat că este o datorie a acestui for profesional să le asigure accesul la informaţie medicală de calitate membrilor săi. Ca să răspundă acestei obligaţii autoasumate, CMMB a organizat în fiecare an o conferinţă știinţifică la care membrii săi au avut acces gratuit, creditată de CMR cu 24 de puncte EMC, și a editat o revistă știinţifică, în română, apoi în engleză, Medicina Modernă/Modern Medicine, creditată cu 10 puncte EMC. Participarea la Conferinţă a crescut de la an la an, ajungând în 2021 la 9.000 de medici înscriși, dintre cei 16.000 de membri ai CMMB.

        Pentru a răspunde în și mai mare măsură nevoilor de informare a membrilor săi, CMMB a aplicat online un chestionar, ale cărui rezultate au fost prelucrate gratuit de un institut profesionist de cercetare sociologică (rezultatele, pe larg, pe www.cmb.ro).

        La întrebările privind educaţia medicală continuă au răspuns 3.492 de medici, din toate specialităţile. În ceea ce privește formele de educaţie medicală la care ar prefera să participe, 44% au pus pe primul plan simpozioanele, conferinţele și congresele, 31% au menţionat cursurile, 23% au solicitat webinarii, iar 2% reviste știinţifice.

        Evident, manifestările știinţifice de tipul conferinţelor și al congreselor sunt pe primul loc, având atât o dimensiune educativă, cât și una de socializare. Aceste evenimente facilitează un contact nemijlocit cu liderii profesionali, cu personalităţile lumii medicale, dar și consolidarea sentimentului identitar, a spiritului de corp profesional de elită.

        Aproape 70% dintre respondenţi s-au declarat satisfăcuţi de calitatea manifestărilor știinţifice online (69% au apreciat nivelul acesteia, 28% au răspuns că sunt parţial satisfăcuţi, iar 3% s-au declarat nemulţumiţi de calitatea educaţiei online). Răspunsurile constituie, la fel ca participarea numeroasă la Conferinţă, o confirmare a deciziei de a nu amâna aceste manifestări, până la eradicarea COVID-19, ci de a le organiza online.

        La întrebarea dacă manifestările EMC acoperă nevoile propriei specialităţi, 61% dintre medicii bucureșteni au răspuns afirmativ, 35% au bifat răspunsul „acoperă parţial”, și 4% au declarat că nu sunt acoperite aceste nevoi. În ceea ce privește formele de sprijin pe care membrii Colegiului le-ar dori din partea CMMB, plaja solicitărilor acoperă echilibrat toată gama opţiunilor, de la introducerea de noi tematici de curs, până la informarea tip newsletter.

        Participarea consistentă la acest dialog online și răspunsurile primite ne arată că medicii din București sunt profund implicaţi în pregătirea unui act medical de calitate, iar CMMB va diversifica, la rândul său, formele de pregătire pe care le pune gratuit la dispoziţia membrilor săi. Vom reveni pe larg în numărul viitor cu o prezentare a acestora.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe