Articolul din numărul trecut a abordat diagnosticul fibromialgiei conform criteriilor Colegiului American de Reumatologie. Vom exemplifica astăzi printr-un caz clinic.
Pacienta T.A., 45 de ani, a fost trimisă în centrul de evaluare și tratament al durerii pentru dureri cronice persistente. Pacienta este căsătorită și mamă a trei copii cu vârste de 21, 18 și 14 ani. Are meseria de asistentă maternală și este în concediu medical de 14 luni, din cauza durerilor cronice. Ca antecedente medicale, prezintă hipertensiune arterială, apendicectomie, ligatură de trompe. Este alergică la antiinflamatoare nesteroidiene și cu intoleranţă la tramadol și acupan.
Anamneza: pacienta se plânge de dureri ce au apărut deja din perioada liceului, la vârsta de 15-16 ani. Durerile sunt fluctuante, cu perioade dureroase cu durată de mai multe luni, urmate de perioade mai calme. Durerile au crescut considerabil în intensitate din 2020, după ce familia s-a mutat într-un oraș situat la 500 de kilometri de zona unde locuia în copilărie.
Durerile afectează regiunea cervico-scapulară, umeri, coate, zona lombară bilaterală, gambe, genunchi. Sunt însoţite de senzaţii de furnicături, pișcături, insomnie, episoade depresive, tinitus, arsuri stomacale, senzaţie frecventă de nevoie de urinare, oboseală, episoade de diaree în alternanţă cu constipaţie, sensibilitate la soare, gură uscată, uneori vedere înceţoșată.
Evaluarea psihologică arată elemente clare de sindrom anxiodepresiv (scorul HAD, Hospital Anxiety Depression, și Beck fac parte din chestionarul nostru standardizat), iar scorul de senzitivizare centrală este net pozitiv (63/100). Atunci când am adâncit aspectele psihologice ale durerii cronice, pacienta ne-a mărturisit că a fost victima unor violenţe fizice și psihologice în copilărie, din partea tatălui său.
Mai jos redăm schema corporală cu durerile pacientei (dureri P=profunde, S=superficiale), conform chestionarului de evaluare a durerii. Scorul total este deci de 20 din 31 de puncte, cu un diagnostic pozitiv pentru fibromialgie (>13/20).
Pacienta a fost inclusă în programul nostru de educaţie terapeutică. I-am propus, de asemenea, într-o primă etapă, șase ședinţe săptămânale de tDCS (stimulare transcraniană cu curent direct), precum și ședinţe cu un psiholog specializat în terapie cognitiv-comportamentală (psihologii sunt membri de bază în echipele algologice). Am sfătuit-o să facă o cură termală, și pacienta s-a înscris într-o asociaţie de pacienţi cu dureri cronice, care propune săptămânal exerciţii de Qi Gong. Este pe cale să își schimbe meseria, iar astăzi, la aproape șase luni de la prima consultaţie, îi merge mult mai bine.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe