Newsflash
OPINII

Ca și cum nimic nu s-a întâmplat

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - iun. 24 2022
Ca și cum nimic nu s-a întâmplat

Nu întotdeauna se poate scăpa miraculos în urma unui accident de mașină. Crimele pe șosea continuă într-un ritm inacceptabil.

Din februarie și până astăzi au trecut șase luni. Cu toate acestea, parcă nimic nu s-ar fi petrecut și nu ar fi dus la nimic (bun). În documentul pe care l-am citat în urmă cu patru luni apare următorul text: „Suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile și amenzi mai mari pentru unii șoferi sunt principalele modificări ale noului Cod rutier 2022”. Care sunt efectele pentru sănătatea românilor așteptăm să aflăm de la autorităţi. Până atunci, copiez trei titluri apărute în mass media, foarte recent:

  • Accident teribil în Olt: un biciclist care circula regulamentar a fost omorât de un şofer băut. Victima, blocată în parbrizul autoturismului. Cel care a comis crima pe șosea a fost testat cu alcooltestul. Rezultatul a fost de „1,22 mg/l alcool pur în aerul expirat”.
  • Şoferi drogaţi, printre care şi o braşoveancă de 33 de ani, prinşi la volan în Azuga, în timpul unui festival organizat la baza pârtiei Sorica. „Nu a fost nici pe departe singurul caz de acest fel descoperit pe drumurile din Prahova într-o singură noapte. Potrivit sursei citate, a fost necesară testarea cu DrugTest de 28 de ori în seara de sâmbătă spre duminică, mai mulţi șoferi din diferite orașe având rezultat pozitiv.”
  • O șoferiţă beată a lovit mortal patru muncitori care lucrau la reabilitarea unui drum public, în Iași. „Alţi trei muncitori au ajuns la spital, unul direct la Terapie Intensivă. Victimele asfaltau șoseaua când șoferiţa a pierdut controlul volanului și i-a secerat, pur și simplu. Autoturismul s-a izbit într-o casă și a ricoșat în oameni.”

Din februarie până acum nu doar că nu s-a întâmplat nimic bun, dar se discută îmblânzirea Codului rutier la teribila iniţiativă a unor persoane care au puterea de a pune în discuţie iniţiative legislative. Se aștepta ciopârţirea Codului rutier înainte de vară; se pare că a fost amânată pentru sesiunea de toamnă. Doamne păzește!

Din februarie și până acum au trecut șase luni, dar numai în ultima perioadă și numai între știrile auzite de mine se remarcă cinci crime pe șosea! Încă cinci oameni au murit cu zile, în afară de alte cazuri dramatice pe care eu nu le cunosc, în afară de persoanele care au fost schilodite, persoane cărora li s-a schimbat viaţa; și în afară de prieteni, rude, care suferă la rândul lor pentru tot ce s-a întâmplat și se întâmplă! Repet spusele din februarie: „Situaţia trebuie pusă în discuţie, repetat, cu obstinaţie (în sens de îndârjire)”! Însă… ceea ce este (și mai) teribil este lipsa de reacţie și lipsa de conlucrare a celor care (în principiu) nu ar dori să mai asiste sau să afle despre crimele pe șosea!

Spun cam așa și studenţilor mei: „Dacă lăsaţi ca lucrurile să treacă pentru că nu vă afectează direct sau credeţi că nu vă afectează direct, dacă nu învăţaţi foarte bine și nu aveţi unica ţintă corectă să deveniţi medici buni și foarte buni și oameni pe măsură, deși vă doresc să fiţi mereu sănătoși și nu vă doresc ca voi sau cineva dintre prietenii sau rudele voastre să sufere vreodată, atunci când va apărea suferinţa vă veţi aduce aminte că studentul la Medicină, viitor medic, trebuie să se implice, trebuie să facă mai mult decât a merge la cursuri, lucrări practice, a participa la examene, a promova și a deveni medic; datoria este mai mare decât atât”.

Nu pentru că mi-aș dori eu, nu pentru că este unica variantă potrivită: (și) problema „crimelor pe șosea” trebuie abordată de întreaga societate, de toţi oamenii onești, pentru că nu putem cunoaște nici ziua și nici ceasul când problemele pot să apară asupra oricăruia dintre noi.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe