Newsflash
OPINII

Reguli „noi”, obiceiuri vechi

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - nov. 11 2022
Reguli „noi”, obiceiuri vechi

Chiar dacă modificările din Codul Rutier prevăd, între altele, amenzi mai mari și sancţionarea comportamentului agresiv, mulţi șoferi continuă să nu respecte regulile de circulaţie.

pt MIP

Modificările Codului Rutier au fost publicate în Monitorul Oficial din 28 ianuarie 2022, după ce Ordonanţa Guvernului a fost aprobată în 26 ianuarie. Între altele, modificări (încă extrem de blânde) care includ amenzi mai mari, sancţionarea comportamentului agresiv, dar și reguli pentru cei care se deplasează cu bicicleta sau cu trotineta.

Au trecut de atunci mai mult de 9 (nouă) luni. „Macroscopic” nu s-a schimbat nimic sau aproape nimic. Decese, accidente grave, agresivitate...

Am rugat câteva persoane ca pentru o perioadă scurtă (circa 10-20 de minute pe zi, timp de cinci zile) să urmărească modul în care se conduce în vecinătatea Institutului, pe Splaiul Independenţei. Partea carosabilă are două benzi de circulaţie și o bandă pentru biciclete, trotinete etc. La intersecţia din apropierea Facultăţii de Biologie (cu strada Bogdan Petriceicu Hasdeu), la fel ca și în alte locuri, s-au montat limitatoare de viteză și de deplasare (teoretic, în sprijinul persoanelor care utilizează biciclete). Menţiunea are importanţă, am să revin.

Codul Rutier, un „detaliu” neglijabil

În studiul (fără semnificaţie statistică - dar având semnificaţie pentru realitatea din fiecare zi) s-a observat comportamentul participanţilor la trafic. Ţinta principală a observaţiilor a fost banda alocată deplasării cu bicicleta. După doar câteva zeci de minute de observaţie se poate afirma că mulţi șoferi nu respectă Codul Rutier nici după înăsprirea pedepselor. Au fost remarcate următoarele: 69 de șoferi au folosit banda destinată bicicletelor, trotinetelor etc. pentru depășiri neregulamentare. Dintre cei 69, 19 (27,53%) au condus în mod evident cu viteză excesivă (periculos sau foarte periculos), 8 au folosit semnale luminoase (agresiv) și 7 au folosit semnale sonore, în mod agresiv.

Pentru mine, claxonatul (după februarie 2022) reprezintă o problemă semnificativ de mare. Acum, cu atât mai mult, nu mă aștept să aud zgomote de acest tip; fiind neașteptate, au potenţial de a duce la reacţii nedorite (de exemplu, a trage de volan cu doar câteva grade, sub influenţa unui stimul = un potenţial nedorit accident). Un psiholog ar putea detalia. Dar cui îi pasă?

Timpul trece și nimic nu se schimbă

Limitatoarele de viteză din intersecţia amintită sunt distruse de foarte mult timp. Diverși „șoferi” au trecut „prin ele”, peste ele, s-au urcat cu roţile din dreapta pe trotuar pentru a vira la dreapta etc.

De peste un an am sesizat Brigada de Poliţie Rutieră, dar nu s-a întâmplat nimic. Știu că fiecare autoritate este gata să dea vina pe o altă autoritate și să aștepte ca altcineva să rezolve o problemă. Eu am făcut o sesizare în calitate de „simplu cetăţean” (mai își aduce aminte cineva declaraţiile „simplilor cetăţeni” din decembrie 1989?), autoritatea sesizată are la dispoziţie modalitatea de a interveni, dacă vrea.

Și ce să vezi! Sâmbătă, 5 noiembrie 2022, stăteam și așteptam schimbarea culorii semaforului împreună cu alţi 20-30 de conducători auto. Prin dreapta, cu o viteză incredibilă (nici măcar nu am reușit să văd numărul de înmatriculare, nici marca mașinii, doar o culoare verzuie „zburând”), pe banda destinată bicicletelor, un „șofer” a depășit pe toţi cei care așteptau corect; în circa o secundă a ajuns la intersecţie și pentru că apărea culoarea verde a trecut și prin intersecţie „ca un fulger”, dispărând în depărtare.

Codul Rutier, modificările Codului Rutier... și riscul de a fi zdrobit oriunde, chiar și în centrul Capitalei ţării noastre...

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe