Newsflash
OPINII

Bucătăria didactică și medicina culinară

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - dec. 17 2021
Bucătăria didactică și medicina culinară

Este interesant de văzut felul doctorilor de a-și pregăti mesele, dincolo de meniurile de la congrese ori platourile de pe mesele diverselor evenimente medicale.

Ce preferă să consume, preparat de ei ori de persoanele angajate să le gătească.

pentru richard

Toamna anului 2013 a fost una dintre cele mai frumoase perioade pe care le-am trăit. Plimbări lungi prin parcurile Capitalei, participări la vernisaje și lansări de carte, întâlniri cu oameni speciali și propuneri de colaborare inedite.

Ne cunoscuserăm la Iași, la un congres de dermatologie, și nu ne gândeam că, peste puţină vreme, urma să ne întâlnim în holul unei televiziuni bucureștene. După o zi cinam împreună într-un restaurant din Floreasca, locul ce a inspirat câteva idei din care s-au născut: o carte, o emisiune de televiziune și un site.

Înţelegerea superioară a vieţii

Chiar dacă nu lucrează cu viii, ba, din contră, rezidentul ajuns la o emisiune culinară difuzată de una dintre televiziunile comerciale românești e mult mai însufleţit decât mulţi dintre colegii săi.

A lucrat în bucătăriile unor restaurante din Carolina de Nord și asta i-a adăugat nu doar experienţa americană, abilitatea de a lucra repede și bine într-o echipă, ci un soi de înţelegere superioară a vieţii.

Acest tânăr, să-i spunem adulescentulus carnifex, fără vreo
asociere între eticheta aceasta, atribuită cultural unui personaj din Imperiul Roman, și vreo reprezentare a caracterului ori acţiunilor legistului și Chefului nostru, mi-a reamintit de unul asemenea lui, fiul unui bogătaș american care lucra seara într-un restaurant, ca să priceapă rostul existenţei, într-un mod deplin.

„Noi, americanii, nu înţelegem viaţa fără muncă. Din două una: ori stai în spital, ori la birou. Cine nu are o treabă de făcut a intrat în descompunere și poate să-l mănânce viermii la breakfast. Ascultă-mă pe mine «orientalule», dacă vrei să-ţi placă viaţa, nu lăsa aerul dimprejurul tău să stea. Nu trece mult și pute.”

Astea erau vorbele americanului, după cum și le reamintea și le transcria în însemnările sale Grigore T. Popa, în jurnalul pe care l-am alcătuit și publicat în anul 2014, din foile pe care familia sa mi le-a
încredinţat.

Medicina suprafeţelor

Nonagenară fiind, Marilena D’Albon, fiica marelui anatomist, se bucură de fiecare dată când îi trec pragul și nu mă lasă să plec fără a gusta din bucatele pe care le-a pregătit. Să fie ceva de familie oare, că și cumnatul său, celebrul profesor Radu Păun, era cunoscut printre apropiaţi pentru talentul său culinar!?

Știa să discute despre boli, știa să scrie tratate solide de medicină și, lucru deloc de neglijat, știa să le vorbească studenţilor și bolnavilor despre alimente. În doar câteva cuvinte și, mai ales, prin exemplul propriu poţi îmbunătăţi obiceiurile alimentare ale pacienţilor.

Indiferent dacă bolnavul ţi s-a adresat pentru o afecţiune sau alta, ai ocazia să-i faci un bine mai mare. Să-l întrebi cum se hrănește fizic și spiritual. Dar, ca să vină firesc asemenea întrebare e necesar ca medicul, în prealabil, să fi internalizat el însuși principiile unei vieţi bine rânduite și trăite în bucurie. Par vorbe mari, bune de scris, dar fără a le înţelege rostul și a le pune în lucrare cu sine, se rămâne într-o medicină a suprafeţelor.

Studenţii și rezidenţii sunt inadecvat echipaţi pentru a se confrunta cu bolile cronice și creșterea în greutate asociate modului în care oamenii se alimentează.

Un sondaj efectual în anul 2017 de American College of Cardiology, la care au participat peste 900 de cardiologi, publicat în American Journal of
Medicine, a constatat că 90% dintre respondenţi au raportat că nu primiseră nicio educaţie nutriţională sau nu beneficiaseră de educaţie nutriţională minimă în timpul pregătirii lor de cardiologie, iar 31% nu-și amintiseră dacă au primit vreo informaţie nutriţională în timpul studiilor universitare.

Cu toate acestea, 95% au spus că sunt de părere că este responsabilitatea lor să ofere pacienţilor educaţie nutriţională de bază.

Mâncarea înseamnă...

În anul 2015, Harvard Chan School și Culinary Institute of America au lansat „Teaching Kitchen Collaborative”, un program de bucătărie-didactică, pentru a le arăta studenţilor, rezidenţilor și tinerilor specialiști cum să consilieze pacienţii cu privire la exerciţii fizice, conștientizare și schimbare a comportamentului.

„Dacă îi putem învăţa pe studenţii la medicină cum să ţină un cuţit și să gătească ei înșiși o masă sănătoasă, delicioasă și accesibilă, cred că se va schimba modul în care ei văd un dialog despre dietă, hrană, obiceiuri nutriţionale și evaluare nutriţională pentru pacienţi. A face asta singur este mult mai impactant din punct de vedere educaţional decât să-i vezi pe alţii făcând ceva sau vorbind despre asta”, susţinea dr. David Eisenberg (Harvard T.H. Chan School of Public Health).

Mi-a plăcut ce a declarat recent dr. Geeta Maker Clark – Director of Integrative Nutrition and Advocacy, NorthShore University Health Systems – jurnaliștilor de la Daily Northwestern și aș vrea să medităm la aceste vorbe: „Pacienţii au nevoie de medici care vorbesc fluent despre alimentaţie și nutriţie, deoarece nu ar trebui să fie ceva în care o mică parte dintre medici se specializează. Trebuie să creștem numărul de medici alfabetizaţi în acest tip de muncă”.

Să reţinem că mâncarea înseamnă sănătate și grijă, dar și cultură, credinţă și comunitate.

Citiți și: Farfurie și pandemie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe