Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Brățările ceasurilor, teren fertil pentru dezvoltarea bacteriilor

de Florentina Ionescu - aug. 17 2023
Brățările ceasurilor, teren fertil pentru dezvoltarea bacteriilor

Un studiu recent arată că 95% dintre brățările ceasurilor pe care le purtăm s-au dovedit a fi un teren fertile pentru dezvoltarea bacteriilor.

Acest studiu nou a scos la iveală că aproape toate brățările (de ceas inteligent sau nu) adăpostesc bacterii care pot să ne îmbolnăvească, dar unele materiale din care sunt realizate brățările acestea sunt predispuse la a adăposti un număr mai mare de bacterii în comparație cu alte materiale, scrie New Atlas. De aceea, experții atrag atenția că este important să dezinfectăm aceste obiecte pe care le purtăm atât de des. 

Câți dintre noi își curăță cu regularitate sau își dezinfectează brățara de la ceas sau cureaua de la ceasul inteligent? Ei, bine, un studiu realizat de cercetătorii de la  Florida Atlantic University a scos la iveală informații prețioase pe care este bine să le știm. 

În cadrul cercetării au fost testate 20 de brățări realizate fie din plastic, cauciuc, material textil, piele, aur sau argint, pentru a vedea dacă există o corelație între materialul din care este făcută brățara și prevalența bacteriilor. Au fost luate probe de pe brățările unor voluntari, la întâmplare – persoane care erau șoferi, pompieri, lucrători în birou și medici veterinari. 

Oamenii de știință au descoperit că aproape toate brățările – 95% – erau contaminate, dar acele brățări sau curele realizate din material textil au fost cele care au avut încărcătura cea mai mare în ceea ce privește bacteriile. După brățările din material textil au urmat cele din plastic, cauciuc, piele și metal (aur și argint). Numărul cel mai mic de bacterii a fost pe o brățară din aur. Nu a existat o diferență semnificativă în ce privește ocurența bacteriilor când s-a ținut cont de sexul voluntarilor (bărbați vs. femei). 

Una dintre concluzii este că brățările sau curelele din plastic și cauciuc oferă un mediu propuce pentru dezvoltarea bacteriilor, întrucât suprafețele poroase și statice tind să atragă bacteriile și tind să fie colonizate de bacterii, a subliniat Nwadiuto Esiobu, coautorul studiului menționat. 


Notă autor:

Fotografie de la iam hogir: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/ceas-urmarire-monitorizare-observa-ie-17803911/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe