Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Viitorul în stomatologie e mai aproape decât credem: micro-roboții pot curăța dinții

de Florentina Ionescu - iul. 7 2022
Viitorul în stomatologie e mai aproape decât credem: micro-roboții pot curăța dinții

Roboți de dimensiuni extrem de mici, capabili să își modifice forma, pot peria și curăța spațiile interdentare, însă pot distruge și bacteriile de pe suprafața dinților.

Un nou tip de sistem de curățare a dinților folosește micro-roboți ce își schimbă forma pentru a peria dinții și pentru a distruge bacteriile din cavitatea bucală, scrie newatlas.com. 

micro roboti care curata dintii

Inginerii de la Universitatea din Pennsylvania au dezvoltat un sistem alcătuit din micro-roboți care își pot schimba forma pentru a forma mici peri ori pentru a curăța spațiile dintre dinți (exact așa cum o face ața dentară). Acești roboți nu doar că îndepărtează placa bacteriană, dar eliberează și substanțe antimicrobiene pentru a distruge bacteriile „rele” din gură.

Chiar dacă folosim periuțe de dinți, problema acestor accesorii este că ele nu țin cont de diferențele în ceea ce privește forma sau spațiile dintre dinți, caracteristici ce diferă de la o persoană la alta.

Acest sistem nou rezolvă această problemă prin faptul că își schimbă forma într-un mod eficient. Sistemul este alcătuit din nanoparticule de oxid de fier, care pot fi asamblate în formațiuni diferite și pot fi controlate cu ajutorul câmpurilor magnetice. În acest fel, particulele pot fi aranjate în forma unor peri micuți pentru a îndepărta placa bacteriană de pe suprafața dinților sau pot forma fâșii foarte subțiri, mai subțiri decât ața dentară, dar asemănătoare cu ea, pentru a curăța resturile de alimente ce rămân blocate în spațiile dintre dinți.

Acești micro-roboți, însă, nu doar că pot să curețe dinții în mod mecanic. Oxidul de fier este cunoscut pentru faptul că activează peroxidul de hidrogen, declanșând o reacție care produce radicalii liberi care distrug bacteriile și biofilmul pe care acestea îl formează pe dinți – adică placa bacteriană. 

Reprezentanții Băncii Mondiale, în vizită la Spitalul „Pius Brînzeu” din Timișoara 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe