Dacă în 1982 am învățat că bacteriile au dimensiuni de ordinul micrometrilor, în 1988 a fost pusă în evidenţă Epulopiscium fishelsoni (60-800 µm / 200-500 µm). (1)
Cea mai mare bacterie cunoscută în anul 1999 era Thiomargarita namibiensis, o proteobacterie Gram negativă, potenţial vizibilă cu ochiul liber (dimensiuni între 100–300 µm şi până la 750 µm). (2,3)
Citiți și: Spitalul Filantropia va fi închis pentru igienizare
În prezent, cea mai mare bacterie cunoscută de om este Thiomargarita magnifica, o bacterie din același gen cu precedenta megabacterie, recordul din periodada 1999-2022. (4) Thiomargarita magnifica poate avea dimensiuni cuprinse între 1-2 centimetri, fiind vizibilă cu ochiul liber.
În aceste condiții, la fel ca și în cazul altor „micro”organisme (spre exemplu Taenia spp., dintre paraziți), devine puțin dificil să ne mai referim la Thiomargarita drept un microorganism în adevăratul sens al cuvântului.
Epulopiscium fishelsoni
1 www.nature.com/articles/362239a0
Thiomargarita namibiensis
2 https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Thiomargarita_namibiensis
Thiomargarita magnifica
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe