O tehnică ce măsoară activitatea metabolică a bacteriilor poate identifica rezistența la antibiotice în mai puțin de 90 de minute, arată un studiu de la Washington State University.
Este vorba despre o tehnică ce măsoară activitatea metabolică a bacteriilor cu ajutorul unei sonde electrice, iar timpul de 90 de minute reprezintă o îmbunătățire dramatică – înainte de descoperirea metodei noi, erau necesare una sau două zile în cazul tehnicilor actuale, scrie Science Daily.
Această descoperire înseamnă că medicii ar putea acum să afle rapid care antibiotice vor funcționa sau nu vor funcționa în cazul unui pacient a cărui viață este amenințată de o infecție – o situație cu care medicii se confruntă des în spitalele din întreaga lume. O echipă de cercetători de la Washington State University a detaliat rezultatele în jurnalul „Biosensors and Bioelectronics”, arată sursa citată.
„Ideea de față este de a le oferi medicilor rezultate mult mai rapide, astfel încât aceștia să poată lua deciziile clinice corecte în decursul intervalului de timp cu care lucrează, în loc să fie nevoiți să aștepte”, a declarat Douglas Call, profesor la Paul G. Allen School for Global Health și coautor al lucrării publicate în jurnalul medical.
El a mai explicat că:
„În loc să analizăm creșterea unei culturi [de bacterii], noi căutăm metabolismul, iar acesta este ceea ce detectăm practic prin mișcarea acestor electroni, astfel încât lucrurile să se întâmple în intervale mult mai scurte de timp, în comparație cu o evaluare convențională a culturii”.
În lucrarea lor de cercetare, echipa de oameni de știință a folosit o sondă pentru a măsura direct semnalul electric al bacteriilor, prin urmare măsurând în acest mod metabolismul lor și respirația bacteriilor și descoperind modul în care bacteriile se comportă cu mult timp înainte de a fi vizibile în cultură.
Analizând opt tulpini diferite de bacterii, cercetătorii au putut să folosească semnalele electrice ale bacteriilor pentru a determina în mai puțin de 90 de minute care erau susceptibile sau rezistente la medicamentele antibiotice.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe