Problema autopsiilor în pandemie ar merita o atenţie deosebită din partea societăţilor medicale din România, care, din păcate, încă nu s-au manifestat public.
Câteva evenimente cu care un medic, indiferent de specialitate, este confruntat în această perioadă ar trebui menţionate și comentate. Unul dintre ele este cazul asistentei din Botoșani, a cărei cauză reală a morţii nu o știm încă. După cum reiese din mai multe articole și știri „de ultimă oră”, asistenta ar fi fost mutată dintr-un registru în altul doar pe motive „politice” sau „morale”.
Diferitele decizii luate în această perioadă sunt bazate pe ordine de ministru sau pe legi făcute în pripă. Una dintre ele definește persoana care a decedat prin COVID-19, iar alta, pe cine și ce pensie va avea ca urmare a unui deces cauzat de acest virus.
Acest articol l-am scris doar căutând un răspuns la întrebarea: „De ce nu a fost efectuată la decedata în cauză o autopsie care ar fi explicat într-un mod corect cauza de deces?” Problema autopsiilor în pandemie ar merita o atenţie deosebită din partea societăţilor medicale din România, care, din păcate, încă nu s-au manifestat public.
Autopsia este singura procedură medicală și știinţifică ce face posibilă cunoașterea cauzei morţii și corectitudinea tratamentului instituit. În lumea în care orice român tinde să trăiască, autopsia ar trebui efectuată fiecărui decedat în spital. Se pare că malpraxisul a existat la dimensiuni inimaginabile în multe spitale, iar acest lucru trebuie stabilit de alte autorităţi.
Cum de au fost trataţi, probabil incorect sau inadecvat, milioane de pacienţi, dintre care doar norocoșii s-au vindecat în ciuda unor tratamente chiar greșite? Cât malpraxis a existat în această pandemie rămâne de stabilit. Acum au și avocaţii șansa să devină milionari peste noapte, precum vânzătorii de măști, mănuși și dezinfectanţi.
Câteva întrebări care așteaptă răspunsuri: de ce în Wuhan nu au fost efectuate autopsiile, atât de indicate și necesare? Dacă au fost efectuate, de ce medicii chinezi nu au raportat în timp util rezultatele lor? De ce nu s-a știut nimic despre microtrombozele însoţitoare, despre modificările la nivelul alveolelor pulmonare, iar pacienţii erau așezaţi cu faţa în jos și umflaţi „cu pompa” până făceau stop respirator?
Fiecare student la medicină învaţă despre importanţa medicinei legale în stabilirea diagnosticului corect al cauzei morţii. Doresc să menţionez câteva date legate de curajul profesional al unor patologi care au efectuat aceste autopsii. Unul este medicul Hans Bösmüller, de la Institutul de Neurologie al Universităţii din Tübingen, care, presupunând că este imun la acest virus, imediat după vindecare a efectuat cinci autopsii la pacienţi cu COVID-19 decedaţi în clinica sa.
Și Klaus Püschel, profesor în Hamburg, a efectuat autopsii la pacienţii decedaţi în urma infectării cu SARS-CoV-2. La toţi s-au semnalat modificări la nivel pulmonar, la nivelul vaselor, pericardului, ficatului, rinichiului și chiar la nivel cerebral.
Un articol din presa din România a semnalat că și la UMF „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca ar fi fost efectuate 49 de autopsii la pacienţii cu COVID-19, lucru extrem de lăudabil. Unde sunt publicate rezultatele? Speram ca aceste cunoștinţe obţinute din autopsierea victimelor să fie transmise și clinicienilor pentru a fi aplicate și în spitalele românești.
Recent, au fost publicate în The Lancet rezultatele autopsiilor efectuate în cea mai dotată secţie de patologie – Institutul de Patologie din New Orleans. Ele au demonstrat modificări la nivelul aparatului pulmonar și vascular. Studiul lui Fox și colab., efectuat prin autopsierea pacienţilor decedaţi la New Orleans în urma infecţiei virale, descrie modificările macroscopice și microscopice produse la nivelul ţesutului pulmonar și miocardic. Dacă autopsierea pacientei din Botoșani ar fi fost efectuată, atunci multe întrebări ar fi primit răspunsul corect.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe