Newsflash
Știri

Radioterapia în tratamentul pacienţilor cu COVID-19 cu evoluţie severă

Radioterapia în tratamentul pacienţilor cu COVID-19 cu evoluţie severă

Pacienţii din secţiile de ATI în insuficienţă respiratorie care necesită administrarea de oxigen ar putea profita în urma iradierii ambilor plămâni cu o doză unică joasă de ordinul 0,3 până la 1,0 Gy.

radioterapieStudiul care relevă acest lucru a inclus zece pacienţi și a fost efectuat în Statele Unite la Winship Cancer Institute al Universităţii Emory din Atlanta, Georgia, de profesorul M. Khan.

Cercetarea a fost prezentată la conferinţa online a Societăţii Americane de Radioterapie din 2020. Rezultatele au fost atât de spectaculoase, încât au fost iniţiate imediat alte două trialuri cu un număr mai mare de pacienţi.

Tratamentul radiologic poate fi efectuat prin aplicarea unei doze minimale unice prin două câmpuri opuse AP (anterior) și PA (posterior) la nivelul întregului parenchim pulmonar.

El trebuie efectuat în faza a doua a ciclului bolii, astfel încât intrarea în faza a treia, cea de inflamaţie majoră, în care intubaţia este necesară, să fie evitată. Prin această măsură este posibilă reducerea procesului inflamator produs de așa-zisa „cascadă citokinică”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe