Newsflash
OPINII

Golul care trebuie umplut

Golul care trebuie umplut

Crearea unor centre de protonoterapie în România ar schimba radical viaţa copiilor diagnosticaţi cu cancer.

Domnule președinte Iohannis, ce facem cu Ionuţ, care trebuie iradiat urgent cu PROTONI?

        Suntem la mai bine de o lună de la semnarea de către președintele României, Klaus Werner Iohannis, a decretului privind promulgarea Legii pentru prevenirea și combaterea cancerului. Actul oferă bolnavilor cu cancer o altă soartă decât să moară „cu zile”. „În același timp, subliniez că acţiunea doar pe componenta clinică nu va reuși să influenţeze în mod semnificativ statisticile privind mortalitatea și morbiditatea prin cancer”, a afirmat președintele.

        „În ceea ce privește aplicarea Planului naţional pentru prevenirea și combaterea cancerului, avem obligaţia să acţionăm acum, în numele tuturor celor care au pierdut lupta cu această boală și al celor care azi se confruntă cu un diagnostic dramatic. Sunt progrese remarcabile ale știinţei medicale, sunt tehnologii de ultimă generaţie care transformă cancerul într-o boală ce poate fi controlată. Românii au dreptul la aceste inovaţii ale prezentului. Actorii cu responsabilităţi, în parteneriat cu mediul academic și mediul privat, au obligaţia de a identifica soluţiile pentru accesul larg la opţiuni terapeutice adecvate”, a mai precizat în mod expres Klaus Iohannis.

În așteptarea unui happy-end

        Într-o sâmbătă a venit la clinică familia lui Ionuţ, un copil de 8 ani care a fost diagnosticat în luna august cu o tumoră care i-a afectat serios sănătatea. De pe o zi pe alta, Ionuţ (nume ales aleatoriu) nu a mai putut merge. În urma investigaţiilor efectuate a fost identificată o tumoră malignă la nivelul coloanei vertebrale care, prin localizarea ei, a dus la afectarea măduvei spinării și a determinat „peste noapte” paralizia membrelor inferioare. Examenul histopatologic a diagnosticat tipul tumorii, iar o echipă multidisciplinară a stabilit terapia adecvată pentru Ionuţ. Intervenţia chirurgicală de urgenţă a reușit să elibereze măduva spinării din strânsoarea tumorii și astfel Ionuţ a putut să meargă din nou.

        După mai multe cicluri de chimioterapie a fost consemnat un răspuns favorabil, adică micșorarea tumorii iniţiale. Terapia trebuie acum completată cu aplicarea unei radioterapii la nivelul resturilor tumorale, pentru a controla local boala, dar și a reduce riscul  unei recidive locale. Măduva spinării este o structură  extrem de sensibilă la iradiere și nu trebuie depășită o anumită doză prevăzută în ghiduri și protocoale. Această iradiere trebuie efectuată imediat și numai la un centru de PROTONOTERAPIE, centru care nu există în România.

Realităţi bine cunoscute

        Este bine cunoscută realitatea că în România nu există nici măcar un centru de radioterapie dedicat copiilor cu cancer (excepţie oarecum este Institutul Oncologic din Cluj). Aceștia sunt iradiaţi ori în străinătate, în centrele de protoni existente, ori în alte centre de radioterapie, unde sunt iradiaţi și pacienţii adulţi. Cadrul special și dotările dedicate copiilor pot fi îmbunătăţite. Aici trebuie menţionat că,  din cele aproximativ 500 de noi cazuri de tumori maligne diagnosticate anual la copii în România, numai 160 ar necesita și o radioterapie în cursul bolii. În următorii zece ani vor fi 1.600 de astfel de cazuri.

        Costurile unui astfel de tratament se pot ridica la zeci de mii de euro. La aceste centre sunt și timpi de așteptare, de la stabilirea indicaţiei și îndeplinirea tuturor procedurilor (imagistice și calculul planului de tratament) până la aplicarea primei ședinţe de iradiere. Pacienţii și aparţinătorii trebuie și ei cazaţi pe perioada tratamentului ce poate dura până la șase-șapte săptămâni.

Efecte secundare majore

        La copii, iradierea unei tumori maligne cu ajutorul unui accelerator liniar este însoţită de efecte secundare acute și cronice la nivelul ţesuturilor normale din vecinătatea tumorii iradiate. Ele pot afecta semnificativ sănătatea acestor copii pe tot restul vieţii, prin insuficienţe hormonale, deficite de creștere a oaselor sănătoase, ca de exemplu urmările dramatice la nivelul coloanei vertebrale (scolioza, cifoza) sau a bazei craniului (asimetrii ale feţei).

Cel mai de temut efect este inducerea unei tumori „secundare”, adică apariţia unei tumori noi, indusă de efectele radiaţiilor. Aceste tumori apar în până la 15-20% dintre cazuri și sunt mult mai agresive decât prima tumoră tratată și vindecată. În cazul iradierii cu protoni, probabilitatea apariţiei unei tumori secundare radioinduse este mult redusă. Studiile recent apărute susţin acest lucru. Iradierea copiilor cu un accelerator liniar este interzisă în „ţările civilizate”, iar acolo copiii sunt iradiaţi numai cu protoni sau ioni grei.

Un lucru greu de imaginat

        Este greu de imaginat că în recenta lege amintită nimeni dintre cei ce răspund de Oncopediatrie nu a cerut introducerea și semnalarea acestui deficit major. Sper ca acest caz al lui Ionuţ, care nu este unul singular, nu va rămâne fără luarea unei atitudini adecvate pentru remedierea lui. Este destul de trist că niciun director de institut oncologic din România și nici radioterapeuţii nu au semnalat aceste lipsuri. Iradierea unui copil cu o tumoră malignă la un accelerator liniar, chiar dacă tehnica utilizată este modernă – adică cu intensitate modulată (IMRT) sau Tomoterapie – trebuie considerată vătămătoare, descrisă ca vătămare corporală a sănătăţii și sancţionată ca atare.

        Sigur că președintele Iohannis și toţi predecesorii săi, precum și nenumăraţii premieri sau miniștri ai Sănătăţii, și chiar directorii de institute oncologice nu au nicio vină în această problemă majoră. Totuși, Societatea Română de Radioterapie și Oncologie Medicală trebuia să aibă o atitudine corespunzătoare în această situaţie.

 Beneficiile „doamnei în roz”

        Ce ar însemna pentru România crearea acestui centru de protonoterapie? Este o oportunitate unică de a regăsi o reconectare la naţiunile cu o medicină dezvoltată, crearea unor posibilităţi pentru tânăra generaţie de medici, ingineri, fizicieni și tehnicieni de a avea un scop să rămână în România și să-și pregătească urmașii în aceste noi domenii educaţionale de vârf. Pe harta Europei ar umple acel gol care există în jurul ţării noastre și ar da o șansă în plus de vindecare copiilor și adolescenţilor afectaţi de această boală cruntă, dar vindecabilă.

Centre Protonoterapie

        În lumea de „afară”, copiii și adolescenţii cu cancer sunt vindecabili într-o proporţie ce depășește 92% la unele tipuri de tumori, iar în România, procentajul este mai redus.

        Sper că Ionuţ nu devine un „Oscar” românesc din povestirea lui Eric-Emmanuel Schmitt și sper că lipsa „doamnei în roz” din România să nu afecteze viaţa lui Ionuţ și a familiei sale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe