Newsflash
Dosar

Asistenţii medicali fac diferenţa în managementul pacientului cu diabet zaharat

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - nov. 13 2020
Asistenţii medicali fac diferenţa în managementul pacientului cu diabet zaharat

Ziua Mondială a Diabetului Zaharat este celebrată anual, la 14 noiembrie. Anul acesta, IDF a stabilit ca temă „Diabetul: Asistenţii medicali fac diferenţa”.

Asistenţii medicali joacă un rol crucial în prevenţia și managementul pacientului cu diabet zaharat. De aceea, în contextul Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat, IDF organizează o serie de cursuri online gratuite, dedicate lor, dar și celorlalte categorii de profesioniști implicaţi în îngrijirea acestor pacienţi. Cursurile vor fi disponibile până la 31 decembrie, anul curent.

Conform datelor deţinute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), asistenţii medicali reprezintă aproximativ 59% din corpul medical. Forţa de muncă reprezentată de aceștia la nivel global este de 27,9 milioane, din care 19,3 milioane sunt asistenţi medicali profesioniști.

În 2018, în întreaga lume ar mai fi fost necesari încă aproximativ 5,9 milioane de profesioniști în acest domeniu, iar pentru a putea preveni o adâncire a acestui deficit, numărul de asistenţi medicali ce ar trebui instruiţi și angajaţi ar trebui să fie majorat cu opt procente pe an.

OMS consideră că investiţiile realizate pentru a contracta personal medical ar trebui să reprezinte o prioritate, suma acestora fiind stabilită la 3,9 miliarde de dolari, până în 2030. Cifra ar permite atingerea ţintelor pe care experţii le stabilesc prin intermediul SDG – Social Develop­ment Goals, deci ţinte pentru dezvoltare socială. Din această sumă, 40% ar trebui dedicată remunerării personalului medical.

Având în vedere creșterea alarmantă a numărului de persoane diagnosticate cu diabet zaharat, rolul asistenţilor medicali, dar și al personalului medical auxiliar, este din ce în ce mai important.

Asistenţii medicali joacă un rol crucial în diagnosticul precoce al diabetului zaharat, administrarea promptă a tratamentului, educaţia pacienţilor, acordarea unui suport psihologic și identificarea anumitor factori de risc pentru a preveni această afecţiune. În același timp, este nevoie de asistenţi medicali specializaţi pe anumite domenii: educaţie terapeutică, podiatrie etc.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Viaţa Medicală, conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, președinte și membru fondator al Asociaţiei de Podiatrie (AP), a subliniat importanţa asistenţilor medicali implicaţi în managementul pacienţilor cu diabet zaharat, dar și anumite diferenţe în ceea ce privește rolul lor în România, comparativ cu alte state din
Europa.

veresiu

În opinia sa, rolul asistentului, cel puţin în echipa de îngrijire a pacientului cu diabet zaharat, este foarte important, pentru că el reprezintă un profesionist care poate pe de-o parte să ușureze munca medicului, iar pe de alta, să fie mult mai accesibil pentru pacient.

România vs. Europa

Ne-a povestit că în alte ţări europene și în SUA, asistenţii medicali au o oarecare independenţă și au mai multe responsabilităţi: „În urmă cu aproape 30 de ani, am avut parte de un stagiu de specializare în Danemarca, la cel mai mare centru de diabet din Europa, în Copenhaga.

Am văzut la acea vreme asistenţi care erau independenţi în activităţile pe care le făceau”. În SUA pe de altă parte, asistenţii medicali pot face chiar și prescripţii pentru pacienţii cu diabet zaharat. „Ei sunt, să spunem, personajul cel mai important în echipa care montează și urmărește pompele de insulină, deci cu alte cuvinte un profesionist important în echipa de îngrijire a pacientului cu diabet”, a adăugat președintele AP.

Un alt element important este educaţia acestor profesioniști. În opinia sa, un important pas înainte în acest domeniu îl reprezintă instruirea asistenţilor medicali la nivel de licenţă, o practică întâlnită și în România de mai mulţi ani. Cu toate acestea, potrivit președintelui AP, după licenţă ar trebui să urmeze, după modelul pregătirii medicilor, și un program de specializare a asistenţilor medicali.

Un rol nu foarte bine definit

Conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu a explicat că asistenţii medicali pot fi împărţiţi în categorii „înalt specializate”, precum asistentul instrumentar, un personaj foarte important într-o sală de operaţie; cei „educatori”, foarte importanţi pentru pacienţii cu diabet și nu numai; cei implicaţi în procesul de educaţie terapeutică și care în ţările dezvoltate sunt deja de multă vreme prezenţi în echipa de îngrijire a pacienţilor cu diabet zaharat.

În același timp, a pomenit și de asistenţii medicali cu pregătire în podiatrie, o categorie pe care o consideră, din nou, foarte importantă: „Noi împreună cu Asociaţia de Podiatrie am început în urmă cu trei ani să facem cursuri de pregătire a asistentelor în domeniul podiatriei și am avut câteva succese, dar din păcate încă nu este bine definit rolul unei astfel de asistente și nu aduce deocamdată niciun plus la retribuţie, ceea ce nu este firesc”.

stock-photo-doctor-the-podiatrist-examines-the-foot-1114596701

Contextul epidemiologic actual a însemnat însă și sistarea activităţilor educaţionale hands-on și mutarea acestora online, „cu avantajele și dezavantajele acestui gen de comunicare”. Pregătirea asistentelor medicale în domeniul podiatriei este extrem de importantă, ulceraţiile piciorului diabetic reprezentând o urgenţă, subliniază președintele AP:

„Din păcate, ceea ce se întâmplă cu pacienţii cu diabet zaharat și cu probleme ale picioarelor este destul de trist, pentru că de multe ori ulceraţiile de la nivelul picioarelor sunt urgenţe de maximă importanţă, dar nu sunt tratate ca atare.

Și cred că și la noi, din moment ce alte ţări au raportat acest lucru – în primul rând, cei din Italia care au, să zicem, experienţa cea mai îndelungată în acest domeniu – a crescut semnificativ numărul cazurilor grave, a amputaţiilor de membre inferioare”.

În acest context, medicul îi sfătuiește pe pacienţi să comunice cu echipa medicală implicată în îngrijirea acestuia: „Cred că cel mai important sfat este să nu ezite să le pună întrebări celor cărora pot să le pună, începând cu medicul de familie, continuând cu medicii specialiști, cu asistentele, deci telefonul este la îndemâna multora la ora actuală, trebuie să dispară orice ezitare în a întreba atunci când sunt într-o situaţie neclară”.

Asistenţii specializaţi, o necesitate

Educaţia asistenţilor medicali în domeniul diabetului zaharat ar trebui să fie prioritară. În Marea Britanie, de exemplu, Colegiul Regal al Asistenţilor Medicali organizează cursuri dedicate. Încă din 2014, un document elaborat de această instituţie, Diabetes UK și TREND-UK arăta că asistenţii medicali specializaţi pentru îngrijirea pacientului cu diabet zaharat sunt esenţiali pentru managementul și educaţia acestor pacienţi. Ei pot contribui la îmbunătăţirea răspunsului la tratament și pot scurta durata spitalizărilor.

Asistenţii medicali specializaţi sunt cunoscuţi de peste 60 de ani în Marea Britanie, iar studiile clinice au arătat că, alături de echipa dedicată pacientului cu diabet zaharat, pot reduce scăderea erorilor de prescriere a anumitor medicamente și pot reduce numărul de internări.

Totodată, ei pot oferi sfaturi privind stilul de viaţă, pot efectua screening, prevenţie și detecţie precoce a pacienţilor cu diabet zaharat, pot promova auto-îngrijirea pacientului, pot educa pacienţii cu privire la administrarea terapiei orale sau a celei injectabile sau îi pot instrui pentru a deprinde anumite tehnici (monitorizare glicemică, identificarea și corectarea hipoglicemiilor, identificarea și aplicarea anumitor măsuri în cazul hiperglicemiei etc.).

Contextul epidemiologic actual a evidenţiat și mai mult importanţa controlului glicemic și a unui management optim în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu diabet zaharat. Fără doar și poate, diabetul zaharat este un factor de risc pentru formele severe de infecţie cu SARS-CoV-2.

Primul studiu efectuat pe această temă, CORONADO, a fost publicat anul acesta, în luna mai, și a arătat că 10% dintre pacienţii cu diabet zaharat pierd lupta cu virusul SARS-CoV-2, în decurs de șapte zile de la internare.

Studiul a analizat efectele COVID-19 asupra acestei categorii și a inclus 1.317 pacienţi internaţi în 53 de spitale din Franţa. Majoritatea erau diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 2 (89%) și doar 3% aveau diabet zaharat de tip 1.

Un alt lucru interesant care a reieșit în urma analizei a fost că prezenţa complicaţiilor micro- și macrovasculare a dublat riscul de mortalitate în ziua a șaptea de spitalizare.

În plus, se pare că pacienţii mai în vârstă cu diabet zaharat cu evoluţie de lungă durată și complicaţii avansate ale bolii, care erau sau nu în tratament pentru apnee obstructivă au prezentat un risc mai mare de deces.

Alţi factori independenţi asociaţi cu decesul și evidenţiaţi în urma analizei efectuate au fost: vârsta, prezenţa dispneei, numărul de trombocite, valoarea proteinei C reactive și rata de filtrare glomerulară la internare.

Un alt studiu realizat în 19 spitale din provincia Hubei, din China, a indicat o mortalitate mai mare la pacienţii cu COVID-19 care aveau și diabet zaharat preexistent. Analiza a inclus 7.337 de cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2, dintre care 952 aveau diabet zaharat preexistent.

Controlul glicemic, esenţial în lupta cu COVID-19

Cei care aveau un control glicemic optim (definit prin valori ale glicemiei între 3,9 și 10 mmol/L) au prezentat o mortalitate mult mai scăzută comparativ cu pacienţii care prezentau dezechilibru glicemic.

În plus, cei care erau diagnosticaţi cu diabet zaharat au necesitat intervenţii mult mai complexe, oxigenoterapia și ventilaţia non-invazivă și cea invazivă fiind mult mai des utilizate în grupul acestor pacienţi, comparativ cu cei care nu aveau diabet zaharat.

Pacienţii au fost urmăriţi pe o durată de 28 de zile, rata mortalităţii în cazul celor cu diabet zaharat fiind de 7,8% versus 2,7% pentru ceilalţi pacienţi.

De asemenea, prevalenţa sepsisului, a leziunii renale acute și a infarctului miocardic a fost mai mare în cazul grupului cu diabet zaharat. Astfel, menţinerea valorilor glicemice între 3,9 și 10 mmol/L a fost asociată cu o reducere semnificativă a evenimentelor adverse și a mortalităţii.

Prevalenţa mondială a persoanelor cu diabet zaharat la adulţii cu vârstă de peste 18 ani a crescut de la 4,7% în 1980 la 8,5% în 2014, potrivit datelor deţinute de OMS. Între anii 2000 și 2016 a existat o creștere cu 5% a mortalităţii premature cauzată de diabetul zaharat.

Prevalenţa acestuia a înregistrat de-a lungul timpului un trend ascendent în special în ţările cu venituri mici și medii. În 2016, aproximativ 1,6 milioane de decese au fost atribuite diabetului zaharat, acesta fiind a șaptea cauză de mortalitate la nivel mondial, după estimările OMS.

În anul 2017, în lumea întreagă erau 425 de milioane de persoane cu diabet zaharat, România situându-se printre ţările cu cea mai mare prevalenţă (9% din populaţia cu vârste de peste 18 ani având diabet zaharat). În prezent, conform CDC (Centers for Disease Control and Prevention), 415 milioane de persoane trăiesc cu diabet zaharat și se estimează că, până în 2040, mai mult de jumătate de miliard vor avea diabet zaharat.

Ziua Mondială a Diabetului: scurt istoric

Ziua Mondială a Diabetului Zaharat a fost implementată în anul 1991, de Federaţia Internaţională de Diabet și OMS. Data de 14 noiembrie nu a fost aleasă întâmplător, aceasta fiind ziua de naștere a lui Sir Frederick Banting, cel care alături de Charles Best este considerat descoperitorul insulinei, în anul 1922. Anul acesta, Ziua Mondială a Diabetului Zaharat va fi celebrată de la distanţă, prin mai multe evenimente ce vor avea loc online.

În SUA, noiembrie a fost stabilită de ADA (American Diabetes
Association) ca luna dedicată diabetului zaharat, campania de anul acesta având sloganul: „We stand greater than Diabetes” cu evenimente ce vor avea loc online. Tema de anul acesta, „Asistenţii medicali fac diferenţa”, are ca scop creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește rolul crucial al acestor profesioniști în sprijinirea persoanelor cu diabet zaharat, care se confruntă cu numeroase provocări de-a lungul vieţii.

Pentru a marca Ziua Mondială a Diabetului Zaharat, Federaţia Internaţională de Diabet va organiza o discuţie pe platforma Twitter, cu tema „Rolul asistenţilor medicali în managementul diabetului”. Prin intermediul acesteia, profesioniștii din acest domeniu își vor putea împărtăși experienţele și observaţiile privind îngrijirea pacienţilor cu diabet.

Totodată, se urmărește creșterea angajamentelor privind nevoile asistenţilor medicali care se ocupă de aceste persoane. Discuţia virtuală este deschisă oricărui utilizator de Twitter. Pentru a lua parte la ea, toate postările din 13 noiembrie trebuie să conţină haștagul #DiabetesChat și tagul @WDD.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe