Newsflash
Cultură

Istanbul, prin ochii unui contemporan turc

de Dr. Raluca BULEA - dec. 8 2023
Istanbul, prin ochii unui contemporan turc

Muzeul Naţional de Artă al României găzduiește o expoziţie de pictură dedicată împlinirii a 100 de ani de la întemeierea Turciei.

Până la 18 februarie 2024, la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) avem ocazia de a vedea modul în care un artist turc contemporan percepe Istanbulul. Fiind vorba de un pictor octogenar, putem aprecia și felul în care această percepţie a variat și s-a modulat în timp. Găzduită în Sălile Kretzulescu, expoziţia „Istanbulul de ieri şi de azi”, semnată de Devrim Erbil, este organizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Turcia în România.

 Scopul acesteia este de a marca un secol de la întemeierea Turciei. Ceea ce surprinde încă de la primii pași în expoziţie este modul dual în care artistul își realizează lucrările. Acestea împletesc într-un mod cu totul original abstractul, care pune accent pe culoare, linie și emoţia transmisă de acestea, cu figurativul realizat în manieră  personală.

În tablouri de mari dimensiuni, care obligă vizitatorul să facă un pas înapoi pentru a privi în  ansamblu și a integra iniţial întregul, Devrim Erbil îl atrage apoi, ca într-o fascinaţie hipnotică, spre miezul creaţiilor sale, în încercarea de a descoperi misterele închise acolo. Ajungând aproape, avem surpriza de a ne vedea transportaţi direct pe străduţele înguste și întortocheate ale Istanbulului, unde parcă simţim și vibraţia, și agitaţia locuitorilor. Privirea se deplasează și întâlnește o mare moschee, un turn sau un palat, fiind surprinsă de fineţea liniilor care delimitează fiecare din aceste părţi ale orașului.

Tradiţie și modernitate

Peste fundalul monocrom, care întărește impresia iniţială de ab­stracţie, la care uneori se mai adaugă câte o altă nuanţă de culoare, artistul suprapune labirintul orașului. Modul de redare ne duce cu gândul la caligrafia și ornamentaţia vechilor manuscrise și miniaturi otomane. Departe de a fi o expoziţie de vedute în stil tradiţional, ceea ce ne oferă Devrim Erbil reunește spiritul unui oraș venerabil cu o modernitate a expresiei artistice. Astfel, suntem îmbiaţi să poposim îndelung în faţa fiecăreia dintre cele 29 de lucrări aduse la București.

În semn de omagiu pentru cultura română și pentru o personalitate care a făcut legătura între spaţiul românesc și cel turcesc, vernisajul expoziţiei a fost urmat și de un concert de kanun, un instrument turcesc tradiţional. Recitalul a fost susţinut de renumitul interpret turc Hakan Güngör, în Sufrageria Regală de la MNAR. Repertoriul a inclus, printre altele, și compoziţii semnate de Dimitrie Cantemir, pentru a marca 350 de ani de la nașterea marelui cărturar.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe