Newsflash
Cultură

Galeria de Artă Decorativă Europeană a MNAR, inaugurată [galerie foto]

de Dr. Raluca BULEA - ian. 18 2024
Galeria de Artă Decorativă Europeană a MNAR, inaugurată [galerie foto]

Galeria de Artă Decorativă Europeană a MNAR a fost inaugurată cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

Ziua Culturii Naționale, celebrată la 15 ianuarie, este marcată în întreaga țară, dar și peste hotare, cu evenimente care să aducă în atenția publicului valorile culturale românești. Anul acesta toate instituțiile muzeale aflate în subordinea Ministerului Culturii și-au deschis porțile și au primit gratuit vizitatorii, organizând în plus ghidaje și alte activități care să pună mai mult în evidență specificul și piesele de rezistență ale fiecărei colecții. 

Patru veacuri de istorie

Pentru Muzeul Național de Artă al României, momentul festiv a fost marcat printr-un eveniment cu totul special, așteptat și necesar: inaugurarea Galeriei de Artă Decorativă Europeană, care se alătură astfel celorlalte expuneri permanente ale muzeului. Amenajată în șase săli de la etajul al treilea al fostului Palat Regal, care au trecut ele însele printr-un amplu proces de reamenajare și restaurare, astfel încât să pună în valoare obiectele expuse, noua galerie ne poartă prin patru veacuri de istorie, artă și relații sociale, acoperind perioada secolelor XVI-XIX și un areal geografic care merge din Spania până în Rusia pe întregul continent, cu popasuri semnificative în Austria, Belgia, Cehia, Elveția, Franța, Germania, Italia ori Olanda. 

Printre piesele de mobilier sculptat sau intarsiat (mese, fotolii, dulapuri, birouri -secretaire), care păstrează specificul zonei și al epocii când au fost lucrate, sunt așezate vitrinele create special pentru aceste spații, care adăpostesc piese de veselă și obiecte decorative din faianță, sticlă și porțelan, provenind de la câteva dintre cele mai renumite centre manufacturiere, dintre care amintim Delft, Sèvres ori Meissen. Alături de ele regăsim și obiecte realizate din metal (argint, bronz, cositor) având, ca și celelalte, atât rol practic cât și decorativ. Ambianța unui interior de locuință artistocratică pe care îl au aceste săli este întregită și de prezența câtorva tablouri, tapiserii și oglinzi. 

Click mai jos pentru a vedea imaginile din galerie: 


Galerie imagini (7)

Abundență de detalii decorative 

O zonă specială este sala dedicată măsurării timpului, unde ne este prezentată o frumoasă colecție de pendule și ceasuri de masă, precum și elegante ceasuri de buzunar, fiecare minuțios realizat și decorat. De altfel remarcăm la toate obiectele alese spre a fi prezentate public în aceste spații faptul că beneficiază de o abundență de detalii decorative, ca și de o mare precizie și finețe a execuției. În ciuda timpului scurs, aproape că putem percepe grija meșterilor și a artizanilor pentru ca obiectul finit care le ieșea din mâini să producă și plăcere estetică, dincolo de satisfacția utilizării unui lucru necesar existenței cotidiene. 

Prin deschiderea sa, Galeria de Artă Decorativă Europeană vine să întregească experiența vizitatorilor Galeriei de Artă Europeană Modernă, care pot astfel vedea în realitate și studia mai îndeaproape unele dintre obiectele pe care artiștii le-au imortalizat în tablouri. Este totodată și un bun prilej pentru cei foarte tineri să descopere și acest mod de manifestare a creativității și măiestriei din alte epoci. De altfel, echipa MNAR a realizat cu această ocazie, în premieră, și o componentă digitală, aplicația MyMNAR, care va putea fi folosită în cadrul galeriei, în timpul vizitei la muzeu pentru a completa într-un mod interactiv parcursul expozițional.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe