Newsflash
Cultură

Arta ca șansă pentru comunitate

de Demostene ŞOFRON - dec. 17 2021
Arta ca șansă pentru comunitate

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca este gazda unei interesante expoziţii de arte vizuale, care are la bază proiectul „Centru de art-terapie ocupaţională și ludică”.

Scopul acestui proiect – pregătirea inserţiei socio-profesionale a minorilor CES pentru vârsta adultă. Proiectul a debutat în aprilie 2021 și este coordonat și curatoriat de Emilia Chirilă, ceramist, art-terapeut.

Dr. Daniela Laura Câmpean și Emilia Chirilă încep art-terapia în 1996, la Centrul de Sănătate Mintală pentru Copii și Adolescenţi (CES), centru care a fost desfiinţat în septembrie 2021.

artasansa4

Fostul sediu al CES a devenit din acel moment secţie de paturi. În vechiul centru se lucra, în medie, cu 50-100 de copii pe lună. În 2007, profesiunea de art-terapeut este acreditată, intrând în standardul ocupaţional curent.

Expoziţia deschisă la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca promovează mai buna înţelegere a problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi.

Aceasta pune în evidenţă modul în care prin artă se pot stabili legături și relaţii complexe cu sistemele vieţii. De asemenea, expoziţia pledează pentru creșterea adaptabilităţii și toleranţei într-o societate multiculturală și multietnică, cum este Clujul luat ca un tot.

Sub acest semn al mobilităţii culturale, cei care vizitează expoziţia au ocazia de a vedea, pe lângă lucrările persoanelor cu cerinţe speciale, și lucrările artiștilor vizuali voluntari care practică art-terapia ca metodă educativ-terapeutică.

Beneficiari sunt copii cu vârste între 5 și 10 ani, cu care s-a lucrat în acord cu înclinaţiile, aptitudinile și preferinţele somato-psihice ale fiecăruia în parte.

Dezvoltă abilităţile de adaptare

Am vorbit cu Emilia Chirilă, tema fiind art-terapia, reţinând pentru dv. următoarele:

„Educaţia prin art-terapie este eficientă și dezvoltă abilităţile de adaptare atunci când participarea beneficiarului este voluntară. Se urmărește antrenarea empatiei în relaţiile interpersonale, dezvoltarea unor strategii intrapersonale și interpersonale de rezolvare a problemelor și conflictelor, spargerea blocajelor emoţionale, dezvoltarea capacităţilor cognitive, eliberarea de tensiuni, anxietate, înlăturarea frustrărilor acumulate și a sentimentelor negative.

artasansa2

Perfecţionarea unor abilităţi deja formate –colaj, pictură, modelaj – și dezvoltarea competenţei sociale se numără printre beneficiile urmărite și realizate în cadrul întâlnirilor art-terapie, practicată de noi cu metode ce au la bază domeniul ceramicii.

Apar pentru beneficiari idei noi, căi noi de comunicare, de autoexprimare, un mod nou de a vedea și evalua lucrurile. Artistul împreună cu beneficiarul devin astfel primii spectatori ai imaginilor în devenire, comunică, folosesc creativitatea și imaginaţia ca unelte de
investigare și materializare artistică”.

Citiți și: Bucurii desprinse din timp

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe