Newsflash
Cultură

Sensibilitatea portretului

de Dr. Raluca BULEA - iul. 12 2024
Sensibilitatea portretului

Palatul Dacia România găzduiește până la 28 iulie a.c., expoziția de portrete a pictorului Eustaţiu Stoenescu. Expoziția este parte din ediția de anul acest a Art Safari.

Încă de la prima sa ediţie, desfășurată cu un deceniu în urmă, Art Safari și-a propus să aducă în atenţia publicului cele mai reprezentative creaţii ale artei naţionale. Pentru ediţia „Taine și comori”, deschisă la Palatul Dacia România până la 28 iulie a.c., portretul de artist pe care ni-l oferă organizatorii este cel al pictorului Eustaţiu Stoenescu. Expoziţia „Portretistul aristocraţiei” este realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București (MMB) și Muzeul Naţional de Artă al României, având susţinerea Ambasadei SUA în România. 

Bucurându-se de viziunea curatorială a Angelicăi Iacob, șef secţie artă la MMB, expoziţia ne dezvăluie, într-un parcurs tematic, viaţa și activitatea artistică a pictorului născut în inima Olteniei, la Craiova. Eustaţiu Stoenescu (1884-1957) s-a format la Paris, a călătorit apoi în întreaga Europă, pentru a-și încheia existenţa, în urma instaurării în România a regimului comunist, ca emigrant în SUA, unde a mai trăit vreme de un deceniu (1947-1957).

În prima sală vizitatorul este surprins în primul rând de decorul neașteptat realizat de Cosmin  Florea, cel care a creat și scenografia florală atât de apreciată în cadrul expoziţiei dedicate altui important pictor român, Constantin Artachino. De această dată avem senzaţia că pătrundem în intimitatea unei reședinţe aristocratice de început de secol XX.

Din dragoste de tată

O insulă în mijlocul sălii recreează (inclusiv sonor) o cameră de copil, în care guvernanta responsabilă se străduiește să îl hrănească pe micuţ, în vreme ce copilul pare că își caută de joacă. Legătura cu creaţia lui Eustaţiu Stoenescu este dată de numeroasele portrete pe care artistul i le-a făcut fiului său Dănuţ, o parte dintre ele aflându-se în expoziţia actuală. Aceste tablouri sunt dintre cele mai expresive și pline de sensibilitate din întreaga creaţie a lui Stoenescu. Lucrările sunt apreciate astfel chiar și de critica de specialitate, probabil datorită îngemănării talentului și măiestriei pictorului cu dragostea de tată.

O altă zonă a aceleiași săli ne invită la cină cu câteva din marile personalităţi contemporane pictorului, Ionel Brătianu, Regina Maria ori Regele Ferdinand, pe care îi regăsim pe simeze, alături de alte nume cunoscute, actori, pictori sau medici (precum dr. Nicolae Minovici). Continuându-ne plimbarea prin expoziţie descoperim și alte faţete ale personalităţii artistice a pictorului Eustaţiu Stoenescu, dincolo de cele de remarcabil portretist. Naturile statice, nudurile sau peisajele (din Oltenia natală, de la Balcic ori de la Veneţia) reţin privirea datorită tușei lor impresioniste și ne fac să ne oprim, o clipă, în încercarea de a identifica detalii și de a pătrunde în atmosfera locului.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe