Newsflash
Cultură

Bucurii desprinse din timp

de Dr. Raluca BULEA - dec. 17 2021
Bucurii desprinse  din timp

Recent, în București, au fost deschise mai multe expoziţii, unele având ca temă sărbătorile, iar altele fiind centrate pe tradiţii și meșteșuguri românești.

Atunci când se apropie Crăciunul, involuntar, ne revin în minte multe din amintirile și emoţiile trăite în alte momente de decembrie. Elementul comun al acestor clipe de reverie este că ne transportă, mental, într-o zonă în care ideea de timp își pierde semnificaţia.

Intrând în rezonanţă cu anotimpul, au fost deschise recent în Capitală câteva expoziţii care au darul de a ne transpune în acea zonă de atemporalitate care aduce liniște și tămăduire sufletelor noastre greu încercate.

Între figurativ și abstract

La Galeria Romană ne așteaptă, până la 30 ianuarie 2022, expoziţia colectivă „Sărbătoarea – ieșire din timp”, o întrepătrundere plină de har și imaginaţie în care aspectul spiritual, adesea religios, deţine un loc central.

La intrarea în galerie ne întâmpină un brad de Crăciun decorat în cel mai autentic mod cu putinţă, cu mere, nuci și covrigi. Lângă el, „Focul” lui Matei Lăzărescu ne dă senzaţia de căldură, de tihnă a căminului, care să ne însoţească mai departe.

Ion Grigorescu - Calendarul Sarbatorilor

Traseul continuă între figurativ și abstract, între elemente concrete și reprezentări puternic stilizate, oscilând de la alb și negru la întreaga bogăţie a paletei de culori, alăturând tablouri și sculpturi. Lucrările sunt semnate de Silvia Radu, Militza Sion, Ruxandra Grigorescu, Ion Grigorescu, Vasile Gorduz, Petru Lucaci, Andrei Rosetti ș.a.

Meșteșuguri ancestrale

Punând în valoare una dintre cele mai vechi tradiţii ale satului românesc,
Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) găzduiește la Sala „Tancred Bănăţeanu”, până la 9 ianuarie 2022, un eveniment care împletește obiceiul unui meșteșug ancestral cu creativitatea și respectul faţă de o valoare de necontestat a folclorului nostru: ia.

Știind să vadă și să recupereze frumosul și autenticul acolo unde alţii ar fi văzut numai lucruri îmbătrânite de timp, pe cale de a se transforma în zdrenţe, Tamara Stănciulescu a realizat, cu „Ia strămoșească, izvor de frumuseţe și creativitate”, adevărate minuni, prin îmbinarea unor fragmente de ii vechi, înnobilate de cusături cu motive care mai de care mai complicate, pe care le-a pus laolaltă cu alte materiale.

Fragmente de ie (1)

Astfel a reușit să dea impresia unui tot unitar, în care e dificil să mai identificăm piesele iniţiale. Fiecare lucrare dă mai degrabă senzaţia unei tapiserii, însăși autoarea recunoscând că și-a găsit inspiraţia în tapiseriile Lenei Constante văzute într-o expoziţie, cu câteva decenii în urmă.

Miniatură textilă

În Sala „Noua Galerie” a MNŢR rămânem în aceeași zonă de creaţie, pentru a descoperi a X-a ediţie a Salonului de Miniatură Textilă, deschisă tot până la 9 ianuarie 2022.

Zestrea (2)

Sub genericul „Zestrea”, expoziţia explorează cele mai vechi simboluri ale vieţii prin intermediul materialelor ţesute, cusute, împletite sau lipite, alăturând texturi și culori dintre cele mai variate.

Legătura cu trecutul și înaintașii, elemente primordiale scoase în evidenţă cu multă originalitate, bogăţia naturii și a darurilor sale, toate sunt transpuse în micile creaţii care sunt tot atâtea universuri menite să ne apropie de esenţe și să ne aducă pace și bucurie sufletelor.

Citiți și: Arta ca șansă pentru comunitate

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe